Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poctivá čočková polévka krok za krokem: Zahuštění prospěje nastrouhaná brambora, proti nadýmání pomáhají bylinky
Zdroj: Toprecepty, maris

Čočková polévka patří mezi ty oblíbené. Její příprava je poměrně rychlá a luštěniny by v jídelníčku neměly chybět. Hustá polévka příjemně zasytí. Přichystejte si ji v základu i v různých obměnách.

Co patří do čočkové polévky

Čočkovou polévku si můžete dát k obědu, večeři, patří k takzvaným „přesnídávkovým“. Základem čočkové polévky je cibulka osmažená na tuku, čočka, případně kořenová zelenina, dále česnek, pepř, sůl a obvykle i majoránka. Dříve se čočková polévka často také zahušťovala zásmažkou nebo záklechtkou z mouky a vody, ale dnes mnoho hospodyněk volí zdravější i úspornější variantu, a bez mouky se obejdou.

Jakou čočku využít v čočkové polévce

Čočkovou polévku můžete připravit nejen z klasické hnědé čočky, ale i z ostatních druhů, jako je zelená, červená, i z černé čočky zvané beluga.

Co udělat, aby čočková polévka nenadýmala

Luštěniny patří mezi nejzdravější potraviny, ale mohou způsobovat nadýmání. Existují ovšem fígle, jak těmto potížím předejít.. Čočku namočte alespoň na dvě hodiny do studené vody. Pak vodu slijte, čočku nasypte do hrnce a zalijte novou vodou, a můžete ji vařit. Nadýmání pomáhají snížit také různé bylinky, jako je třeba majoránka, koriandr, paprika, hořčice, saturejka nebo tymián. Nadýmavá není červená čočka a ani se nemusí namáčet. Takže, pokud spěcháte, sáhněte po ní. Stejný případ je i čočka beluga.

Jak na čočkovou polévku

Čočková polévka je na přípravu velmi snadná. Budete na ni potřebovat: 2 lžíce tuku (ideálně sádlo, pokud nejste vegetariáni), 1 velkou cibuli, 1 l vody, 300 g hnědé čočky, 1 velkou mrkev, 2-3 stroužky česneku, 2 bobkové listy, 3 ks nového koření, pepř, sůl a majoránku. Jak na to? Čočku nechte alespoň dvě hodiny namočenou ve vodě. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Pak v hrnci zpěňte na sádle cibuli a nechte ji zezlátnout.

Mrkev oloupejte, nakrájejte na menší kostičky a přidejte ke zlaté cibuli. Zalijte vodou. Nabobtnanou čočku slijte, můžete ji i propláchnout pod studenou vodou. Pak ji dejte hrnce s vodou a přiveďte k varu. Přidejte koření a vařte do změknutí čočky. Nezapomeňte vyndat koření, jako je bobkový list a nové koření, abyste strávníkům nezničili zážitek z jídla. Ke konci varu prolisujte do polévky česnek, přidejte sůl a dochuťte v dlani promnutou majoránkou. Část polévky můžete promixovat, a tím ji zahustit. Možné je také polévku v průběhu vaření zahustit 1 oloupaným nastrouhaným bramborem. Pokud zvolíte čočku červenou, tak ta se částečně rozvaří a polévku tak zahustí sama. 

Náš tip: Připravte si čočkovou polévku z černé čočky podle tohoto videoreceptu:

Jak pozměnit čočkovou polévku

Polévku můžete připravit na několik způsobů. Řada milovníků masa si do této polévky přidává uzeniny. Pokud se pro to rozhodnete, tak uzeninu nakrájejte na kostičky a opečte ji na cibulce hned v začátku vaření. Chuť uzeniny se pak hezky promísí s chutí polévky. Můžete do polévky přidat také více koření. Hodí se nejen jarní cibulka, celerové listy, ale i petrželka.

Čočková polévka má řadu variant, připravte si třeba tuto s brambory, rajčaty, uzeninou a paprikou.

Recepty k tomuto článku