Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chcete si dopřát jedinečný chuťový zážitek, který potěší všechny Vaše smysly? Hledáte vynikající sladkou pochoutku z těch nejvybranějších surovin? Chcete si mlsání zpříjemnit pohodovou atmosférou? Pokud ano, sáhněte po tradičních Karlovarských oplátkách, které svou nadýchanou lehkostí, lahodnou chutí a nezaměnitelnou vůní zlákaly takové slavné osobnosti, jako byl Mozart, car Petr Veliký či známí básnící J. W. Goethe a F. Schiller!

Pochoutka s vůní historie!

Oplatky se na Karlovarsku vyráběly již před rokem 1800, a to zejména v penzionech, v nichž byli ubytováni lázeňští hosté. Prvním dokladem existence sladkých kulatých oplatek jsou dochované formy na pečení - tzv. oplatnice. Voňavá pochoutka měla tehdy jen kolem 13 cm v průměru a už v té době byla různě zdobená. Oplatky všem lázeňským hostům zachutnaly natolik, že domácí výroba brzy nedokázala poptávku uspokojit.

Roku 1867 proto vznikla firma Karl Bayer, u jejíchž kořenů stála Barbora Bayerová, velká milovnice oplatek a zručná pekařka, která dokázala vyrobit neuvěřitelně křehké těsto. Pod jejíma rukama se firma utěšeně rozrůstala, stejně jako obliba teplých lázeňských oplatek. V úspěšném tažení dále pokračoval její syn a vnuk, důkazem čehož je i několik mezinárodních ocenění, například na světové výstavě v Paříži. Karlovarské oplatky se vyvážely do celé řady evropských zemí a firma se dokonce stala výsadním dodavatelem oplatek na císařský dvůr v Německu a Rakousku-Uhersku.

Lázeňská pohoda pro každý den!

Karlovarské oplatky jsou i dnes vyráběny podle původních receptur, díky kterým se pyšní označením CHZO (Chráněné zeměpisné označení). Svou nezanedbatelnou roli při jejich výrobě totiž hraje i vřídelní voda, která má významný vliv na vlhčení i chuť plátů. Tradiční Karlovarské oplatky, Karlsbader Oblaten i oblíbené Lázeňské trojhránky si můžete zakoupit v kamenných obchodech v Karlových Varech a nově také v Poděbradech, v Mariánských Lázních a Františkových Lázních. Již brzy najdete Karlovarské oplatky také v prodejních sítích Globus!

Karlovarské oplatky vnesou do Vašeho života kouzelné chvíle i bezstarostnou náladu lázeňských měst!

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více