Pomazánka z mrkve a celeru: Z pouhých čtyř ingrediencí vznikne báječná lahůdka s neodolatelnou chutí, hotová je za pár minut
2. 2. 2024 Vaření
Pomazánka z mrkve a celeru je rychlá a plná zeleniny. Připravíte ji během pár minut ke svačině i k večeři. Výborná je také při různých oslavách na jednohubky nebo obložené chlebíčky.
Zeleninová pomazánka
Zeleninové pomazánky jsou osvěžující, chutnají dobře i v zimě, kdy si díky nim příjemně doplníme dávku vitaminů a dalších cenných látek. Jednou z oblíbených pomazánek je ta z celeru a mrkve. Kořenová zelenina je pro naše kraje a zimní období velmi typická. Mrkev i celer jsou plné vlákniny a ta je pro organismus velmi důležitá.
Kromě toho správně dochucená nastrouhaná mrkev a celer výborně chutnají a přinášejí do tmavých zimních dnů obrovskou vzpruhu.
Mohlo by vás zajímat
Ingredience do pomazánky z mrkve a celeru
Kromě mrkve a celeru se do pomazánky dává a třeba majonéza, pepř a sůl nebo tatarka. K naší verzi dáváme tvrdý sýr eidam (nutně být nemusí). Majonézu si můžeme připravit i vynikající domácí, která pomazánku hezky dochutí. S ochucováním bychom ale měli být opatrní, protože hlavní roli tu mají hrát mrkev a celer a jejich přirozenou chuť bychom neměli přebít.
Majolku můžeme také zkombinovat se zakysanou smetanou a vytvořit mírně nakyslé osvěžující aroma. Mrkev a celer se dá také doplnit o lučinu, tvaroh nebo dobrý bílý jogurt (selský, řecký). Někdo zase nedá dopustit na pomazánkové máslo, vařené vejce a trošku hořčice.
V této pomazánce se občas objevuje i trocha nastrouhaného jablka, variantou je i malé množství česneku. Pozor ale na výše zmíněnou přirozenou chuť kořenové zeleniny. Pomazánku dokyselí troška citronové šťávy.
Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Pomazánka z mrkve a celeru
Na přípravu mrkvovo-celerové pomazánky potřebujete: 2 mrkve, asi 50 g celeru, 50 g eidamu a 3 lžíce tatarky.
Jak na to? Mrkev a celer očistěte a nastrouhejte najemno. Tvrdý sýr nastrouhejte také najemno a vše spojte tatarkou. Pokud chcete použít na jednohubky, lze přidat malý stroužek česneku, ale pozor, aby nepřehlušil původní chuť.
Náš tip: Připravte si celerovou pomazánku, ve které je vedle řady dalších ingrediencí i mrkev, podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Kdy je nejlepší čas upéct perníčky a kdy marokánky? Kalendář vánočního pečení poradí
Naplánovat si práci tak, abychom se vyhnuli zbytečnému stresu a chaosu, je potřeba obzvlášť před významnými událostmi a svátky, jakými jsou i Vánoce.… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Na co se zaměřit ve čtvrtém adventním týdnu? Především na nepečené cukroví, náplně a vánočky
Zaměříme se na nepečené cukroví, k výběru máme mnoho lahodných a jednoduchých druhů. Také upečeme vánočku, případně i závin s jablky, a další zákusky… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá dokonalou žemlovku na plech. S tvarohem a rumem chutná božsky!
Obyčejné jídlo našich babiček může zazářit také… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá svůj vyhlášený holandský řízek. Jedna ingredience dělá jídlo božským
Holandský řízek patří ke klasikám, které by… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Připravme se na poklidné prožití adventu bez chaosu a stresu. Dobré plánování je základem
Dárky objednáme a koupíme v předstihu, ve volných chvilkách je podle možnosti i zabalíme. Spoustu dárků můžeme vyrobit vlastními silami a výborným… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Co si naplánovat na druhý adventní týden
Týden po druhé adventní neděli bychom měli mít hotová těsta, odleželá v chladu, a postupně je odebírat a zpracovávat. Je čas na sněhové pečivo z… Číst více
MasterChef Česko 2022: Slanina guanciale je běžně k dostání a vylepší chuť mnoha jídel, od špaget po omeletu
V posledním díle MasterChefa musela Betty vařit… Číst více
Black Friday: Kuchařky, kulinární kurzy, kalendáře a další se slevou až 50 % už čekají na všechny gurmety
Váháte, co sami sobě nebo svým blízkým nadělit… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Co si připravit, než začneme péct. Rady a tipy, které se vyplatí, práce nám pak půjde lépe od ruky
Než začneme péct, zkontrolujeme, zda máme nakoupené a nachystané vše potřebné, aby naše přípravy nebyly plné zmatků a nervozity. Hodí se připomenout… Číst více
Skvělý mrkvový dort podle paní Columbové z Hliněné bašty: Moučník voní skořicí a ořechy a je neskutečně vláčný
Restauraci Hliněná bašta najdete v Průhonicích u… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více