

Pomazánka s celerem a mrkví
Suroviny
- 1/2 středního celeru
- 2 mrkve
- 3/4 skleničky Majolky®
- 1/2 kelímku zakysané smetany
- 1/2 citronu
- celý barevný pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
Celer a mrkev oloupeme.
Celer nastrouháme na jemném struhadle a zakapeme citronovou šťávou vymačkanou z polovičky citronu (pokud nemáme vymačkávač, dělejme to přes ruku, aby nám tam nenapadaly semínka).
Nastrouháme mrkev (také na jemno), přidáme majolku a zakysanou smetanu, vše řádně opepříme čerstvě na hrubo nadrceným pepřem a mírně osolíme.
Se solí raději nepřeháníme, pomazánka se dá podle chuti dosolit na pečivu - hodí se jak na bílé tak i na tmavé.
Poznámka od kuchařky
Poměry Majolky® a zakysané smetany lze podle chuti a lásky k "light" jídlům upravovat, ale úplně bez majonézy to není ono. Plně soft verze využívá místo smetany jogurt.
Pomazánka je nejen velmi chutná - většinou dokáže přesvědčit i lidi, kteří celer nenávidí - ale také hodně zdravá, celer se hodí například při problémech s ledvinami či močovou soustavou a navíc obsahuje různé vitamíny a minerály. Jak ho pěstovat, co v sobě má a další zajímavé recepty s využitím této zeleniny zde - https://www.zahradaapriroda.cz/celer-bulvovy/
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pomazánka s celerem a mrkví
-
To je velká dobrota.
Dá se přidat i trochu česneku a podle Heleny Růžičkové špetka cukru, která prý zabrání tomu, aby česnek vadil vašenu zažívání.
-
Mám ráda celer a v jedněch lahůdkách v Praze v Jungmance mají moc dobrý salát, bez přídavku mrkve apod, ale nedaří se mi ho udělat také takový, nikdy nedocílím téže chuti.
1.