Slané muffiny místo velikonoční nádivky: Ozdobí velikonoční stůl, nádherně voní po jarních bylinkách a božsky chutnají
Na Velikonoce se ve většině domácností připravuje nádivka. Místo ní ale můžeme letos vyzkoušet slané velikonoční muffiny. Jak je připravit, aby výborně chutnaly výborně a voněly jarem?
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka je vlastně nákyp. Patří do ní kromě másla a žloutků i sníh z vajec a nakrájené pečivo. Patří do ní také vařené uzené maso a zelené ingredience (bylinky a různá listová zelenina). Nádivka by měla být upečená dozlatova a uvnitř vláčná a nadýchaná. Může se jíst samotná, ale většinou se přidává k masu.
Článek z magazínu
Co patří do velikonočních muffinů
Variantou velikonoční nádivky mohou být i velikonoční muffiny ve slané podobě. Uvnitř nadýchané, zvenčí zlatavé. Jejich základem nebude krájené pečivo, ale mouka, mléko, vejce a bylinky (například petrželka, rozmarýn, pažitka).
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček -…

Jak ozvláštnit slané velikonoční muffiny
Muffiny mohou být bezmasé, ale může v nich být i uzenina (třeba šunka, anglická slanina). Výborné jsou se sýrem, například mozzarellou, ale i balkánský sýrem, nivou, čedarem či parmazánem. Chuť mohou dodat i pokrájené olivy, případně sušená rajčata.
Protože jde o jarní variantu muffinů, je dobré využít jarní rostliny, jako jsou medvědí česnek, jarní cibulka, mladé kopřivy, případně listy pampelišky.
Jak připravit velikonoční muffiny
Velikonoční muffiny si můžeme připravit třeba se špaldovou moukou a v rychlé hrníčkové verzi. Na jednu dávku této varianty budete potřebovat: 2 hrnky špaldové mouky, 1 hrnek mléka, 1 vejce, 3/4 lžičky prášku do pečiva, 2 plátky šunky, 1/2 mozzarelly (cca 60 g), 4 olivy/sušená rajčata, sůl dle chuti a hrst zelených rostlinek (medvědí česnek/mladé kopřivy). Na posyp semínka (sezamová, lněná).
Jak na to? Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzduch na 180 °C). Připravte si formičky na muffiny. Pokud je musíte vymazávat, vymažte je tukem a vysypejte polohrubou moukou. Silikonové a papírové formičky tuto přípravu nepotřebují.
Do mísy rozklepněte vejce a zalijte je mlékem. Prošlehejte metličkou. Špaldovou mouku smíchejte s práškem do pečiva a postupně ji přisypávejte a prošlehávejte do směsi. Sýr nakrájejte na malé kousky a přidejte ho do směsi. Šunku a olivy pokrájejte na kostičky a přidejte do misky. Medvědí česnek omyjete, osušte a pokrájejte na menší kousky a přidejte také do směsi.
Vytvořte těsto, případně ho dosolte a naplňte do košíčků na muffiny. Muffiny můžete také posypat semínky. Košíčky dejte na plech a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 25 minut, dokud muffiny nebudou na povrchu zlaté.
Slané muffiny jsou výbornou možností, jak ozdobit jarní stůl. A to, že jsou jedlé, je skvělý bonus.
Témata: slané muffiny, Velikonoce, jaro, medvědí česnek, kopřivy
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Malé občerstvení na cesty: Slané muffiny upečete raz dva. Jak je správně péct a co s čím kombinovat?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřová krkovice z pomalého hrnce zavařená do zásoby
Přidáno před 9 hodinami

Hummus s mletým masem - izraelská Hamshuka
Přidáno před 15 hodinami

Květák s cizrnou, fazolkami, hráškem a kokosovým mlékem
Přidáno před 19 hodinami

Guláš z hlívy ústřičné s rajčaty, žampióny a mandlemi.
Přidáno 29. 5. 2023 00:01

Vepřová pečeně s pikantní omáčkou
Přidáno 28. 5. 2023 11:21

Chřestová polévka s vejci, kapií a červeným pepřem.
Přidáno 28. 5. 2023 10:53
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.