Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fazol zahradní je oblíbená zelenina našich zahrádek, kterou pěstujeme především pro sklizeň nezralých lusků. Ty mohou mít žlutou, zelenou nebo také fialovou barvu. Lusky se v kuchyni tepelně upravují, ke konzumaci v syrovém stavu jsou nevhodné.

Fazolové lusky jsou plné cenných živin a pokud je necháme dozrát, můžeme pak sklízet suché fazole, které jsou také oblíbenou surovinou v naší kuchyni. Jenže vypěstovat sáček suchých fazolí je přece jen docela pracné, proto bývá výhodnější zralé fazole kupovat.

Jak pěstovat fazol zahradní

Především se musíme rozhodnout, jestli se zaměříme na tyčkové nebo keříčkové odrůdy.

  • Keříčkové odrůdy se pěstují sice velmi snadno, ale jsou méně úrodné než tyčkové. Sklizeň z tyčkových odrůd trvá delší časové období, protože rostliny opakovaně vykvétají a další lusky narůstají.
  • Semena keříčkových odrůd vyséváme hustěji a nedáváme k nim oporu, ale pro tyčkové odrůdy jsou dostatečně dlouhé tyčky, nebo jiné pevné opory, nutností. 
  • Fazol je choulostivá a teplomilná rostlina, které se daří na osluněném stanovišti a v mírně vlhké zemině.
  • Fazolky vyséváme na záhony teprve tehdy, když již nehrozí ranní mrazíky. Před výsevem sledujeme předpověď počasí a pokud si nejsme jistí, raději počkáme a semena vysejeme později. Pokud je chladno a vlhko, vyseté fazole mohou začít v zemi hnít.
  • Fazol keříčkový vyséváme do řádků, můžeme jej také dávat do hnízd, obdobně jako hrášek. Řádky by měly být mezi sebou vzdálené 40–50 cm. 
  • Fazol tyčkový vyséváme do většího sponu, semena sejeme k vyšší konstrukci, osvědčený je tvar teepee. Konstrukci můžeme na zimu uklízet a na zahradě ji pro fazole používat opakovaně. Pokud fazol dáváme k tyčkám, měly by nad zemí měřit alespoň 2 metry. Fazol k opoře nepřivazujeme, přichytává se sám svými úponky. Tyčkový fazol má okrasný vzhled, proto ho můžeme využít např. k pergolám.
  • Zelené nebo žluté lusky sklízíme, když jsou dostatečné velké, ale zatím svěží a křehké, bez vláken. Po sklizni je co nejdříve zpracujeme, výborné jsou především do různých omáček nebo jako příloha. Přebytek snadno zmrazíme nebo zavaříme.
  • Zralé fazole sklízíme teprve tehdy, když jsou lusky suché.
Následující videorecept vám názorně ukáže, jak zpracovat fazolové lusky:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky