Hanušky (bramboráky z Českého ráje)
Hanušky z Českého ráje se mohou směle zařadit mezi bramborové pokrmy, které v jiných krajích nazývané bramboráky, sejkory či vošouchy. Placičky voňavé po majoránce a česneku vždy zmizí z talíře rychle, bez ohledu na to, jak jim říkáte.
Suroviny pro 1
1
Nutriční hodnoty
Energie | 5 322 kJ / 1 272 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 52,15 g |
Tuky | 22,14 g |
Vláknina | 29,99 g |
Cholesterol | 533 mg |
Sodík | 368 mg |
Sůl | 0,67 g |
Sacharidy | 204,10 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Původ hanušek je následující: V dobách, kdy se do Čech pomalu dostávaly brambory, žil v jedné vesnici na Hradecku švec Hanuš. Jednou mu jeho žena při odchodu na pouť řekla, ať jí něco dobrého uvaří. Hanuš přemýšlel a napadly ho pečené bramborové placky. Nevěděl ale, jak těsto uválet, a tak je pekl řídké. Ženě jeho placky moc chutnaly, po vesnici se recept rychle rozšířil a hanušky byly na světě.
Zdroj: Coop.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
16. 3. 2024 09:38
U nás doma se bramborům občas říkalo KRUMPLE. Odtud už je ke krompeláku jen kousek ale bramborákům jsme říkali trenčky
15. 3. 2024 23:19
7. 10. 2020 19:13
14. 9. 2020 06:48
11. 3. 2017 17:50
5. 3. 2017 16:40
5. 3. 2017 11:47
5. 3. 2017 08:20
Děkuji autorce za osvětu v poznámce stran vzniku názvu
U nás se "halušky" po celé generace říká tomu, s velkou pravděpodobností původně slovenskému jídlu, co se cpe horem přes "haluškovadlo" do vroucí vody.
K té degeneraci názvu došlo se fffší pravděpodobností díky ústnímu podání, kdy se kdysi kdosi asi přeslechl a místo haNušky poslal dál haLušky a "neštěstí" bylo hotové...
No, v Babyloně to dopadlo hůř, že
4. 3. 2017 13:06
https://www.toprecepty.cz/recept/6096-krkonossky-s...
Dycky jsme do nich dávali spoustu česneku, ten prostě být musel. Bez toho to nebyly halušky. Každý region si to upravoval dle sebe, tohle je celostátní recept, názvy různé, základ a složení typické pro ten každý region a rodinu. Neexistuje jediná správná varianta. Ať si je každý dělá jak chce a ochucuje jak chce, pojmenuje, jak chce, základ zůstane základem
4. 3. 2017 12:42
4. 3. 2017 11:15
4. 3. 2017 11:15
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Prsíčka s pórkem
Přidáno před 22 hodinami
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Tvarohovo-pudinkové pohárky s piškoty a meruňkami
Přidáno 26. 3. 2024 20:05
Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové
Přidáno 26. 3. 2024 16:04
Šlehaná vejce vařená ve formičkách
Přidáno 26. 3. 2024 13:25
Právě bylo uvařeno:
Chilli con carne
jankohrasko uvařila před 12 minutami
Bábovka Ing. Petr
Kattyy uvařila před 32 minutami
Čevabčiči do trouby
zuzana.vankova uvařila před 1 hodinou
TOP Banánový chlebík
magdalena66 uvařila před 2 hodinami
Sušenky s kousky čokolády (cookies)
natomnesejde uvařila před 4 hodinami
Jednoduché, rychlé a levné těsto na štrúdl
misak2 uvařila před 4 hodinami
Listové těsto
misak2 uvařila před 4 hodinami
Vajíčková tlačenka
PaniMP uvařila před 12 hodinami
Velikonoční jidáše
Zuzana1 uvařila před 13 hodinami
Tvarohové řezy
Kattyy uvařil před 13 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: smrazky bramborova hanuska přílohové bramboráčky top recept na cesky bramborak dobré zprávy z českého ráje bramboráky smrazky recept řídké bramborové těsto na tálu hanuška jídlo bramborova placka hanuska jak se pecou vosouchy jiný název pro bramboráky bramboraky recept bramborák 750 g brambor pečený bramborák se salámem česky bramborak recept jiný název pro bramborák bramborák na plech z červené řepy bramborové hanušky raj receptu
Suroviny: brambory, vejce, mléko, škvarky, majoránka, česnek, mouka hladká, sůl, kmín mletý, pepř mletý, sádlo
Hanušky (bramboráky z Českého ráje)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9vw3
12 názorů