Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hanušky (bramboráky z Českého ráje)

Hanušky z Českého ráje se mohou směle zařadit mezi bramborové pokrmy, které v jiných krajích nazývané bramboráky, sejkory či vošouchy. Placičky voňavé po majoránce a česneku vždy zmizí z talíře rychle, bez ohledu na to, jak jim říkáte.

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 35 min

35 min (35 min příprava)

4. 3. 2017 12:11

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie5 322 kJ / 1 272 kcal
Bílkoviny52,15 g
Tuky22,14 g
Vláknina23,83 g
Cholesterol 533 mg
Sodík 368 mg
Sůl0,67 g
Sacharidy204,10 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Původ hanušek je následující: V dobách, kdy se do Čech pomalu dostávaly brambory, žil v jedné vesnici na Hradecku švec Hanuš. Jednou mu jeho žena při odchodu na pouť řekla, ať jí něco dobrého uvaří. Hanuš přemýšlel a napadly ho pečené bramborové placky. Nevěděl ale, jak těsto uválet, a tak je pekl řídké. Ženě jeho placky moc chutnaly, po vesnici se recept rychle rozšířil a hanušky byly na světě.

Zdroj: Coop.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Komentáře

zujali

7. 10. 2020 20:13

Velmi zajímavý recept.

Marie Svarcova

14. 9. 2020 07:48

Takové bramboráky dělala i moje mamka a dělám je i já a na sádle jsou nejlepší <3 Líbí se mi i hezké vysvětlení názvu. Dík za tento recept :-):-K

Věra

11. 3. 2017 18:50

Tyto hanušky-bramboráčky vyzkouším.Musí být moc dobré.s mužem bramboráčky milujeme i do těsta přidáváme nasekané kysané zelí trochu,taky moc dobrý.:-K:yes:

dadulka111

5. 3. 2017 17:40

U nás cmunda.

franto

5. 3. 2017 12:47

Karel-"Krkonozske halusky" U nas na SK -Kysuce sa to volalo polesniky ,do struhanych zemiakov sa pridala iba sol ,muka , pieklo sa to tiez na holej platni a potieralo sa to domacim maslom v miske.Vajcia sa nemusia pridavat do placiek!

casino

5. 3. 2017 09:20

hanušky - halušky:-?
Děkuji autorce za osvětu v poznámce stran vzniku názvu:yes: :-K
U nás se "halušky" po celé generace říká tomu, s velkou pravděpodobností původně slovenskému jídlu, co se cpe horem přes "haluškovadlo" do vroucí vody.
K té degeneraci názvu došlo se fffší pravděpodobností díky ústnímu podání, kdy se kdysi kdosi asi přeslechl a místo haNušky poslal dál haLušky a "neštěstí" bylo hotové...:-D
No, v Babyloně to dopadlo hůř, že:-D:-D:-D

spagetka

4. 3. 2017 14:06

U nás se jim říká po celé generace halušky ;-)
https://www.toprecepty.cz/recept/6096-krkonossky-s...
Dycky jsme do nich dávali spoustu česneku, ten prostě být musel. Bez toho to nebyly halušky. Každý region si to upravoval dle sebe, tohle je celostátní recept, názvy různé, základ a složení typické pro ten každý region a rodinu. Neexistuje jediná správná varianta. Ať si je každý dělá jak chce a ochucuje jak chce, pojmenuje, jak chce, základ zůstane základem

karel

4. 3. 2017 13:42

Krkonošské halušky ,nebo také sejkory,nebo také hanušky postrádají jakékoli jiné ingredience,patří do nich pouze sůl,trocha mléka,popřípadě trochu mouky pečou se na sucho na plotně nebo na tálu mohou i na pánvi.Po upeční se potírají rozhřátým máslem, podavala se k nim bílá káva nebo melta.

Elina

4. 3. 2017 12:15

:-K:yes::yes::yes:

Dajda

4. 3. 2017 12:15

Tak tenhle název jsem ještě neslyšela! A že jich znám hodně: bramboráky, sejkory, smrazky, kramfleky ...... :-)

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: smrazky bramborova hanuska přílohové bramboráčky top recept na cesky bramborak dobré zprávy z českého ráje bramboráky smrazky recept řídké bramborové těsto na tálu hanuška jídlo bramborova placka hanuska jak se pecou vosouchy jiný název pro bramboráky bramboraky recept bramborák 750 g brambor pečený bramborák se salámem česky bramborak recept jiný název pro bramborák bramborák na plech z červené řepy bramborové hanušky raj receptu

Suroviny: brambory, vejce, mléko, škvarky, majoránka, česnek, mouka hladká, sůl, kmín mletý, pepř, sádlo

TopRecepty.cz

Hanušky (bramboráky z Českého ráje)

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9vw3