Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bůček sice nepatří k nejdietnějším pokrmům české kuchyně, ale jeho popularitu to nijak nesnižuje. Kus dobře upečeného masa totiž dokáže posloužit jako slavnostní oběd i občerstvení k pivu. Jak připravit krásně šťavnatý bůček s křupavou kůrkou prozradil semifinalista MasterChef Česko 2020.

Výběr masa je důležitý

Pečený bůček je tradiční pokrm v mnoha kuchyních po celém světě. Oblibu získal díky své šťavnatosti, křupavé kůrčičce a plné chuti. Upéct bůček není nic složitého, přesto je důležité si zapamatovat několik věcí.

Předně to, že příprava báječného pokrmu začíná výběrem kvalitního kusu bůčku, na kterém by měla být rovnoměrně rozložená vrstva masa a tuku. 

Koření bez omezení

Následuje důkladné okořenění, které má každá kuchyně odlišné. Každý má totiž oblíbené jiné koření a bylinky - od klasické soli a pepře, přes česnek, tymián, až po exotické směsi koření. Pavel Berky preferuje například kmín či mletou papriku. „Není na tom nic složitého, možná vás překvapí, jak snadné je si tuhle pochoutku, která se vám bude rozplývat v ústech, připravit,“ řekl známý kuchař a módní návrhář pro Toprecepty.cz.

Jak na křupavou kůrčičku

Pro dosažení perfektně křupavé kůrky má Pavel v rukávu jedno eso. Bůček po upečení polévá rozpáleným olejem, který dokáže vytvořit na naříznuté kůži ony oblíbené škvarky.

Pečený bůček můžete podávat jako hlavní chod třeba s pečenými bramborami, salátem nebo knedlíkem a zelím. Skvěle ovšem chutná i s čerstvým chlebem, hořčicí a nastrouhaným křenem. Vyzkoušejte Pavlův recept třeba hned v neděli a překvapte rodinu svátečním pokrmem.

Pomalu pečený bůček podle Pavla Berkyho

Na přípravu luxusního masa se skvělou chutí budete potřebovat: Na marinování: 500 g vepřového bůčku, 100 g soli, 100 g krupicového cukru, 2 l vody, 2 stroužky česneku, 1 lžíci sladké červené papriky, 1 lžíci celého kmínu, 1 lžíci celého černého pepře a 3 bobkové listy. Na pečení: 2 stroužky česneku, 1 lžíci sladké červené papriky, ½ lžíce uzené mleté papriky, 200 ml rostlinného oleje a sůl.

Jak na to?

Marinování:

  1. Do hrnce nalijte vodu, přidejte všechny suroviny kromě masa a přiveďte k varu. Poté nechte lák zcela vychladnout.
  2. Bůček dejte do hlubšího pekáčku kůží dolů. Zalijte ho lákem, aby byl zcela ponořený. Pekáček zakryjte potravinovou fólií a dejte do lednice marinovat na 24 hodin.

Pečení:

  1. Marinovaný bůček vytáhněte z láku, lehce ho opláchněte pod tekoucí studenou vodou a osušte papírovou kuchyňskou utěrkou. Kůži nařežte do mřížky.
  2. Česnek oloupejte a dejte do hmoždíře. Přidejte větší špetku soli a připravte pastu. Tu poté smíchejte se sladkou i uzenou paprikou a přidejte trochu vody, aby vznikla řidší „pastovitá“ konzistence. Potřete s ní celý bůček a dejte ho do čistého pekáčku kůží nahoru. Pekáč zakryjte alobalem.
  3. Troubu předehřejte na 90 °C a bůček pečte alespoň 6 hodin, aby zcela změknul.
  4. Po 6 hodinách zkontrolujte, jestli je bůček měkký. Z boku do masa zapíchněte špejli a pokud hladce přejde skrz celou šířku, máte hotovo. Pokud ne, pečte další hodinu, nebo podle potřeby.
  5. Po upečení bůček z trouby vytáhněte. V kastrolu ohřejte olej na teplotu kolem 180 °C. Pomocí naběračky kůži polévejte vroucím olejem, aby se vyškvařila.
  6. Podávejte se svou oblíbenou přílohou.

Rada semifinalisty MasterChef Česko 2020:

Pokud máte možnost a čas, nechte bůček marinovat klidně dva dny. Chuť bude poté mnohem výraznější a lahodnější.

Jak se změnil život Pavla Berkyho po MasterChefovi zjistíte v naší fotogalerii:

Náš tip: Zkuste si ugrilovat bůček podle našeho videoreceptu, budete spokojeni:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více