Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karbanátky z růžičkové kapusty: Šťavnaté kapustičky ve směsi ochuceného masa doladí k dokonalosti pikantní omáčka
Zdroj: Toprecepty, Nonya

Na růžičkovou kapustu se někdy zapomíná, a to je škoda. Ve společnosti mletého masa se tato zelenina promění v řadu chuťově zajímavých pokrmů. Patří mezi ně i karbanátky z růžičkové kapusty.

Růžičková kapusta na talíři

Kapusta je zelenina, kterou nemá v lásce úplně každý. Přitom stačí ji vhodně upravit a budeme mile překvapeni. Pokud jste ji snad loni zapomněli sklidit a nechali na záhonku, žádný problém. Chlad této zelenině nevadí a mrazem získává lepší chuť. Růžičková kapusta obsahuje řadu cenných látek. Kromě vysokého podílu vitaminu C  v ní najdeme i vitaminy skupiny B, vitamin K, dále také kyselinu listovou a beta-karoten.

Připravujeme ji „na skus", tedy ne úplně doměkka. Rozvařená nechutná úplně nejlépe. Do jakých jídel využít růžičkovou kapustu? Chutná jako samostatný chod, dáváme ji do zeleninových polévek, slaných koláčů u do salátů. Růžičková kapusta výtečně chutná osmažená na másle nebo na sádle. Lahodná je také v kombinaci s uzeným masem.

Ingredience do karbanátků

Do karbanátků se obvykle dává vychlazené mleté maso: hovězí a vepřové. Kromě toho ve směsi bývá namočený rohlík v mléce nebo strouhanka a na ochucení česnek, mletý pepř, sůl a majoránka. Do mletého masa se přidává i cibule. Může být osmažená, ale také syrová. Místo strouhanky můžeme použít jemné mleté vločky. A když doprostřed směsi z mletého masa dáme růžičkovou kapustu, získáme zcela jiný karbanátek

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Karbanátky z růžičkové kapusty

Na přípravu těchto karbanátků potřebujete: 500 g růžičkové kapusty, 300 g mletého vepřového masa, 1/2 hrnku smetany na vaření, 2 lžíce petrželové natě, 2 stroužky česneku, 1 cibuli, 1,5 hrnku vývaru na podlití (jakéhokoliv), 1 vajíčko, cca 1 lžíci mouky, 1 lžíci francouzské hořčice, sůl, mletý pepř a olej na smažení.

Jak na to? Růžičkové kapusty zbavte horních nevzhledných lístků a dejte je do hrnce s vroucí osolenou vodou. Uvařte je, slijte vodu a dejte zeleninu vychladnout.

Mleté maso dejte do mísy, rozklepněte k tomu vejce, ochuťte solí, pepřem. Petrželovou nať nakrájejte nadrobno a rozdělte na polovinu. Tu první přidejte do mísy, očistěte česnek a prolisujte ho k tomu. Vše promíchejte a přidejte mouku nebo strouhanku podle potřeby, abyste docílili správné konzistence. Mísu dejte cca na půl hodiny do ledničky vychladit, se směsí se pak bude lépe pracovat.

Pak mísu vyndejte a vychladlou růžičkovou kapustu obalte masovou směsí. Vzniklé karbanátky nakonec obalte v mouce. Na pánvičku nalijte vrstvu oleje a nechte ho rozpálit. Do něj dávejte karbanátky a osmažte je ze všech stran. Osmažené kousky dávejte stranou, nejlépe na papírový ubrousek, aby odsál tuk.

Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Stejně tak česnek. Na větší pánev nalijte trochu oleje a osmažte na něm cibuli a česnek. Přilijte vývar. Do sladké smetany vmíchejte lžíci mouky a lžíci francouzské hořčice a vše nalijte na pánev. Vařte a těsně před koncem přidejte zpět maso a zbytek petržele. Pokud chcete, můžete po vypnutí dochutit kapkou citronu nebo octu.

Zdroj informací: 
nzip.cz: Růžičková kapusta

Náš tip: Karbanátky můžete připravit i z hlavičky kapusty podle tohoto videoreceptu:

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více