Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ochutnejte středověk - tematické krčmy lákají na výborné jídlo i nevídanou show

Vraťte se do časů dávno minulých! Ne do hradů a zámků, kde žila smetánka, ale do hospod a zájezdních hostinců, kde byli kromě pitek na denním pořádku bitky, ostrá slova i nože a kde tanečnice, kejklíři i žebráci měli své právoplatné místo. V Čechách takových hospůdek neboli krčem pár je. Vidět v nich můžete show velmi působivou a ochutnat krmi po čertech lahodnou.

Chceme se bavit, poznávat, ochutnávat. Naše nároky stále rostou – chceme více dobrodružství, více odpočinku a více středověkých hospod, kde vás bez servítků pošlou do háje, pod nos vám hodí flaksu a řeknou „Žer!“, nebo vám nevybíravě sdělí, že v hospodě se chlastá, a kdo má prázdný džbán, je držgrešle.

Je to právě uvolněná atmosféra i mravy, které spoustu lidí lákají k návštěvě středověké krčmy. V „nóbl“ restauraci těžko pošlete číšníka do patřičných míst a už vůbec si se spoře oděnými tanečnicemi nezatancujete na stole. Středověké krčmy jsou zkrátka Čechy oblíbené. Lákadlem však už není jen jídlo podávané na středověký způsob. Tím, co vás přitáhne do končin „zaplivané středověké putyky lomeno krčmy“, je také ojedinělá ohňová show, fakíři, chůze po skle, možnost vyfotit se s hadem nebo na sebe třeba nechat házet nože.

Ať už byl středověk jakkoli krutý, i v těch temných dobách se našel čas na zábavu. Bohatí pořádali grandiózní bály, chudí vysedávali ve středověkých krčmách, které si dnes rádi připomínáme. Z těch nejvíce známých můžeme jmenovat Středověkou krčmu Dětenice, kde si můžete zakoupit kuchařku receptů, které tam vaří, nebo ochutnat pivo z místního pivovaru a zážitek můžete proložit i návštěvou zámku. Pokud se vám nechce až do Dětenic, můžete krčmu navštívit i v Praze. Doporučujeme Krčmu u Pavouka v Celetné ulici na Starém Městě, kde si můžete dát třeba 5chodové menu doprovázené středověkou fantasy show a po dobrém jídle se můžete projít historickou částí Prahy.

A co můžete v krčmě ochutnat?

Hlavně tradiční jídla! Pečené vepřové kolínko s křenem, pečená žebírka v medu, grilované kuřecí i vepřové nebo sýry a k tomu mnoho příloh – zelíčko, nakládaná zelenina, grilovaná kukuřice a paprika. To vše ošlehnuté ohněm a ovoněné kouřem. Jako přílohu nečekejte hranolky ani krokety, ale obyčejný „pečínek“ chleba, maximálně knedlík. A spoustu různých omáček – švestkovou, pikantní nebo třeba hořčičnou – každému, co libo. Zdravá strava to sice není, ale ve středověku moc nedbali na životosprávu, byli rádi, když bylo co jíst. Takže pokud nevíte kam o víkendu, dveře středověkých krčem jsou pro vás otevřeny v každém ročním období.