Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Knemix aneb směs na knedlíky v prášku stála 3,60 Kč a připravit se z ní daly třeba i sladké smaženky
Zdroj: se souhlasem Vladimíra Jarolína

„Polotovary šetří váš čas“ – to bylo jedno z hesel minulé doby. Jedním z polotovarů, které hospodyňky hojně využívaly, byla směs Knemix. Daly se z ní udělat nejen vynikající houskové knedlíky, ale třeba i špekové nebo dokonce ovocné. Ostatně tato univerzální směs pomáhá hospodyňkám dodnes.

Polotovar pro moderní ženu

Knemix byl jedním z populárních polotovarů, které hospodyňky dříve s oblibou používaly, když se při přípravě knedlíků necítily úplně silné v kramflecích nebo si jen potřebovaly usnadnit práci, když vařily někde v polních podmínkách. S oblibou se tak balíček směsi brával na dovolené na chaty, chalupy nebo někam do kempu, ale často se používal i běžně doma.

Hlavně na počátku 50. let se staly polotovary velkým hitem, přičemž jejich popularita se v průběhu dalších desetiletí jen zvyšovala. Tehdy se na ně rozhodně nekoukalo skrz prsty jako v současnosti. Právě naopak, byly vnímány jako ten nejlepší pomocník moderní hospodyňky.

Univerzální knedlíková směs

Směs na knedlíky v prášku Knemix v typickém žlutooranžovém sáčku byla jedním z těch polotovarů, které za socialismu zaměstnaným ženám šetřily čas. Knemix tehdy vyráběly Mlýny a těstárny v Pardubicích, balíček o váze 400 g stál pouhé 3,60 Kč a připravit se z něj daly houskové knedlíky pro 4-5 osob.

Na ně byl dokonce na obalu směsi uveden recept, a to přímo od Jiřího Hlávky, šéfkuchaře Domu potravin v Praze. Ten se nacházel v horní částí Václavského náměstí a ve své době byl považován za jakousi výkladní skříň socialismu.

Třeba chlebíčky od Hlávky byly tehdy populárnější než od Paukerta. Není divu, že i jeho recepty, třeba právě na knedlíky, byly sázkou na jistotu. 

Nejen na knedlíky

Na směsi, jejímž základem byla nejkvalitnější mouka Zlatý klas, ale byla skvělá hlavně její univerzálnost. Nesloužila totiž jen k přípravě klasických houskových knedlíků, ale i třeba i těch špekových nebo ovocných z čerstvého či kompotovaného ovoce, jak nabádaly reklamy z té doby.

Knemix ovšem nebyl omezen jen na knedlíky, zaměstnaná žena z něj mohla při příchodu z práce, poté, co vyzvedla dítko v jeslích, připravit na večeři třeba i jemné lívanečky nebo třeba tyto tvarohové smaženky, které si můžete i nyní připravit podle původního receptu a trochu si tak zavzpomínat.

Směs Knemix, kterou nyní vyrábí Mlýn Brabec v Horažďovicích, se totiž prodává dodnes. A jak tedy smaženky připravíte? 

Budete potřebovat: 160 g směsi Knemix, 100 g měkkého tvarohu, 1 dcl vody, 20 g másla, olej na smažení a hrubou mouku na vál. 

  1. Směs Knemix, změklé máslo, tvaroh a vodu zpracujte ve tvárné těsto (je-li tvaroh příliš mokrý, přidejte 1 lžíci směsi Knemix) a nechte stát asi 5 minut. 
  2. Z těsta pak vytvarujte na pomoučeném vále placičky a usmažte je po obou stranách do růžova na pánvi na rozehřátém oleji. Podávejte s džemem nebo jen polité hustou kysanou smetanou či ozdobené šlehačkou. 

Náš tip: Smaženky byly kdysi vůbec velkým hitem. Slané sýrové si můžete připravit podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Petrov, M.: Co bylo (a nebylo) za reálného socialismus

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli