Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jemné houskové knedlíky vařené v sáčku: Skvěle chutnají, nerozvaří se a přípravu zvládne i kuchařský amatér
Zdroj: Toprecepty, toprecepty.cz

Máte vždy při vaření knedlíků obavy, že se vám ve vodě rozpadnou? U těch pytlíkových to rozhodně nehrozí. Díky vaření v igelitovém sáčku si totiž tyto mléčné knedlíky s houskami udrží svůj tvar, pak už je stačí jen vyklopit na talíř a nakrájet na plátky. 

Knedlíky jako naše nejoblíbenější příloha

Bez knedlíků se česká kuchyně neobejde. Jsou nejoblíbenější přílohou ke klasickým českým omáčkám, jako je rajská, koprovka nebo třeba křenová, podávají se ke svíčkové a pokrm vepřo-knedlo-zelo by bez nich neexistoval.

Není divu, že knedlíků je celá řada, přičemž různé knedlíky se hodí k různým pokrmům. S českou kuchyní jsou nejvíc spjaté knedlíky kynuté nebo houskové. Ty kynuté se připravují s droždím, vaří se nejlépe v páře a jsou lehké jako peříčko.

Aby byly knedlíky nadýchané

Do houskových knedlíků pak patří na kostičky nakrájené pečivo. Bez kypřidla jsou hutnější, proto se právě i houskové knedlíky často dělají kynuté, aby byly krásně nadýchané.

Místo droždí se pro urychlení používá v mnoha receptech jako kypřidlo i jedlá soda, prášek do pečiva, sodovka nebo sníh z bílků, které knedlíkům stejně jako kuchařce prokáží stejnou službu.

Delikatesou mezi knedlíky jsou pak karlovarské s na másle osmaženými houskami a bylinkami nebo třeba špekové knedlíky, které uspokojí i milovníky masa, když je jinak pokrm bezmasý. 

Jak nejlépe vařit knedlíky?

Knedlíky se pak vaří ve vodě nebo v páře, nejdůležitější však je vytvarovat z knedlíkového těsta pěknou šišku, která se vám po vhození do vroucí vody nerozpadne nebo nerozvaří. Jemné knedlíky vařily dřív hospodyňky v ubrousku, aby nebyly na povrchu „oslizlé“, ale krásně hladké, v modernějších receptech můžete ubrousek nahradit potravinovou fólií.

Pokud si na takovéto tvarování netroufnete, můžete knedlík ještě uvařit v hrnečku vymazaném tukem, případně zkusit právě knedlíky pytlíkové. Ty se vaří v klasickém igelitovém sáčku, v němž těsto snadno vytvarujete a bude držet.  

Snadné pytlíkové knedlíky

Příprava pytlíkových knedlíků se nijak neliší od těch běžných nekynutých houskových. Vzhledem k tomu, že se do nich nepřidává žádné kypřidlo navíc (jen ušlehaný sníh z bílků), jsou trochu hutnější, což ale mnozí považují za výhodu. Krásně totiž drží tvar, a když je budete podávat s omáčkou, úplně se v ní nerozmočí.

Knedlíky je možné zadělávat vodou nebo sodovkou pro větší nakypření, lepší je ale, když do nich dáte mléko, nejlépe plnotučné, což se týká i této pytlíkové verze. Ke kvalitě knedlíků také přispívají vajíčka, navíc můžete knedlíky vylepšit i čerstvými bylinkami (nejčastěji petrželkou), které pak v knedlíků společně s houskou vytvářejí na řezu pěknou mozaiku. 

Mléčné knedlíky vařené v sáčku

Jestliže jste se dosud k přípravě knedlíků neodhodlali nebo si prostě jen chcete trochu ulehčit práci, můžete knedlíky vařené v sáčku vyzkoušet podle následujícího receptu

Budete potřebovat: 250 g polohrubé mouky, 4 rohlíky nebo housky (nejlepší jsou, když jsou aspoň jeden den staré), 1 lžičku soli, 2 vejce, 250 ml plnotučného mléka a hrst nasekané čerstvé petrželky (lze vynechat).

  1. Oschlé rohlíky nebo housky nakrájejte na menší kostičky. Pak je dejte do mísy, přidejte mouku a sůl. 
  2. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žlutky přidejte k mouce a rohlíkům, přilijte mléko a vše promíchejte. Můžete přidat lžíci změklého másla, těsto bude chutnější. Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně jej vmíchejte do těsta. Nakonec přidejte nasekanou petrželku. Těsto rozdělte do dvou mikrotenových sáčků, stlačte je na spodní části, vytvarujte souměrné šišky a uzavřete gumičkou tak, aby nad těstem zůstal volný prostor. Sáčky můžete případně dát do velkých zavařovaček, aby se vám lépe plnily. 
  3. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu a vložte oba sáčky. Vařte zhruba 30-35 minut. Pokud nechcete sáčky zavírat gumičkou, můžete je i s těstem ponořit do vroucí vody tak, aby horní část sáčku přesahovala přes okraj hrnce a zajistěte je pokličkou. Knedlíky v takovém případě vařte asi 14 minut, pak je otočte a vařte dalších 14 minut. 
  4. Uvařené knedlíky opatrně vyjměte ze sáčku a nakrájejte pomocí nitě.

Náš tip: Houskové knedlíky klasickým způsobem si můžete udělat podle našeho video receptu


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více