Ema Destinnová chodila na chlebíček k Paukertovi, na zmrzlinový pohár k Myšákovi a musela mít dort s čokoládou a ovocem
25. 2. 2024 Historie a zajímavosti
Osud umělkyně, jejíž portét zdobí dvoutisícovou bankovku, se dočkal literárního i filmového zpracování. Ema Destinnová byla excentrická dáma, která svým způsobem života často šokovala tehdejší maloměstskou společnost. Kypřejší tvary operní divy naznačují, že měla vášeň i pro dobré jídlo.
Svět jí ležel u nohou
Všestranně umělecky nadaná Emilie Kittlová (umělecké jméno Destinnová zvolila podle příjmení své učitelky operního zpěvu) se narodila 26. února 1878 do rodiny bohatého pražského podnikatele. Tatínek krásnou a talentovanou dcerku trochu rozmazloval, na druhé straně jí dopřál to nejlepší hudební vzdělání.
Bylo jí pouhých dvacet, když svým pěveckým uměním dobyla Berlín a později i americké operní scény.
Mohlo by vás zajímat
Chlebíčky od Paukerta
Extravagantní a na svou dobu poměrně volnomyšlenkářská žena užívala života plnými doušky. Deset let byl jejím milencem ženatý francouzský zpěvák s alžírskými kořeny Dinh Gilly. Díky němu měla ráda středomořskou kuchyni. Neodříkala se ale ani té klasické české. Jejím oblíbeným jídlem byl hovězí jazyk.
Ema Destinnová například patřila mezi návštěvníky slavného pražského lahůdkářství Paukert. Stejně jako další hosté si pochutnávala na chlebíčku obloženém dušenou šunkou, osminkou vajíčka, kouskem dobrého ementálu, uherského salámu, rajčete, a to vše podmazané bramborovým salátem vyrobeným z domácí majonézy.
Mohlo by vás zajímat
Jeseter se smetanovou omáčkou
Útočištěm a místem, kde Destinnová prakticky žila až do své smrti, byl zámek v jihočeské Stráži nad Nežárkou. Tam se věnovala jednomu z velkých koníčků, kterým byl rybolov. Překvapivě ale měla problémy s místními úřady, když žádala o vydání rybářského lístku.
Ryby také ráda jedla, pochutnávala si například na jeseteru se smetanovou omáčkou a dušenými hříbky.
Mohlo by vás zajímat
Život si uměla osladit
Slavná umělkyně, které se klaněl celý svět, měla slabost pro sladké. Za dobrotami si někdy zašla do známé pražské cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici.
Ta byla proslulá nejen zákusky z těch nejlepších surovin a voňavými pomerančovými placičkami. K Myšákovi se chodilo především na zmrzlinový pohár – a na zmrzlině doslova ujížděla i Ema Destinnová.
Mohlo by vás zajímat
Pohár od Myšáka a ovocný dort
A čím byl tak zvláštní zmrzlinový pohár od Myšáka? Původní recept tvoří vanilková zmrzlina, karamel s trochou kávy, šlehačka a griliáš, a to vše servírované ve skleněném poháru vytvořeném na míru.
Údajně nejoblíbenějším dezertem operní pěvkyně byl nadýchaný dort, politý čokoládou, posypaný mandlemi a ozdobený drobným ovocem.
Mohlo by vás zajímat
Hořký konec
Sladkými pochoutkami si Ema oslazovala někdy hořký život. Po první světové válce už se jí nepovedlo navázat na předchozí úspěchy. V lásce se jí nedařilo a o dvacet let mladší manžel Josef Halsbach, za kterého se provdala po čtyřicítce, dělal dluhy a rozprodával její majetek.
Hospodařit umělkyně moc neuměla a zkrachoval i velkolepý plán vyrábět likéry Strážská Černá paní a Daliborova krev.
Obezita, stresy, špatný životní styl i láska k alkoholu způsobily Destinnové zdravotní potíže. Zemřela v necelých dvaapadesáti letech.
Náš tip: Ema Destinnová by určitě ocenila lehký jogurtový dort s ovocem podle následujícího videoreceptu.
Zdroje informací:
vlasta.cz: Ema Destinnová: Slavná sopranistka a vlastenka zemřela osamocená a s dluhy
kudyznudy.cz: Do Stráže nad Nežárkou zavítejte na návštěvu k Emě Destinnové
idnes.cz: Tlustá a ošklivá? Nikoli, Ema Destinová byla geniální
tv.nova.cz: Zlatá labuť u sporáku: Bezlepkový dort Emy Destinnové i její podivný Ivánek
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Prvorepubliková kuchyně v novém pořadu Labuť u sporáku: Milovaný dort Emy Destinnové snadno zvládnete upéct doma
Císařovna Sisi byla posedlá štíhlostí: Držela diety, kdy měla k obědu jen syrový bílek s trochou soli, jedné věci ale neodolala
Božena Němcová neuměla moc vařit, pravidelně dostávala jídlo od přátel, bez piva se neobešla a měla ráda i rum
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Tomáš Baťa chtěl učit Čechoslováky správně snídat, jedl zdravě, ale nikdy si neodpustil citronový chlebíček
František Ferdinand d´Este miloval švestkové knedlíky od kuchařky na Konopišti. Ale nesmělo chybět hodně cukru a máslíčka
„Il Boemo“ Josef Mysliveček měl na talíři spoustu zeleniny a mohl si pochutnávat na tiramisu, které sloužilo jako afrodisiakum