Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pizza calzone aneb Pizza kapsy: Slavnou italskou specialitu můžeme naplnit mletým masem, šunkou i zeleninou
Zdroj: Profimedia

Pizza calzone je vlastně takovou klasickou pizzou v praktickém balení. Pizza kapsy ovšem přímo vybízejí k tomu udělat je v malém provedení. Malé taštičky z pizza těsta snadno připravíte i doma a navíc pak můžete ještě experimentovat s náplněmi. 

Trochu jiná pizza

Pizza patří k italské kuchyni stejně neoddělitelně jako těstoviny neboli, jak říkají Italové, pasta. Vyhlášený italský pokrm však nemusí mít nutně jen podobu placek a pizza calzone je toho důkazem.

Tato trochu jiná specialita totiž vypadá jako velká kapsa nebo taštička. Jde totiž o pizzu přeloženou na půl s okraji spojenými k sobě, aby vznikla typická kapsa. K tvaru odkazuje pak i název, jenž znamená nohavice či kalhoty. 

Pizza na cesty

Calzone bylo vynalezena v 18. století v Neapoli jako úhledná varianta pizzy, která se dá nosit s sebou. Dodnes je tak calzone v Itálii oblíbeným pouličním občerstvením, protože se dobře jí při chůzi nebo postávání někde venku. Vyrábí se z klasického kynutého těsta na pizzu, které je složené do tvaru půlměsíce, podobně jako pro změnu mexická delikatesa empanada.

Kromě ní se calzone podobá i specialitě stromboli, která má ale podobu podlouhlého závinu a v Americe ji vymysleli italští přistěhovalci. Příbuzná je i s panzerotti, což je zase smažená italská varianta calzone. A právě tyto smažené taštičky se často dělají v mini verzi.  

Různé druhy náplní

Originální verze pizzy calzone má speciální jednoduchou sýrovou náplň, do níž patří hlavně ricotta, mozzarella a parmezán. Někdy se pro vylepšení chuti přidává šunka.

V současnosti se ale náplně různě obměňují a calzone se vlastně připravuje ve verzích jako klasická pizza, jen s tím rozdílem, že se těsto přeloží. V calzone tak můžete najít různé druhy salámů, žampiony, papriky, lilek či další druhy zeleniny, ale klidně i mleté maso

Pokud byste chtěli ctí tradici, dovnitř calzone se rozhodně nedává rajčatová omáčka neboli passata, jíž se běžně těsto na pizzu potírá. Ke calzone rajčatová omáčka sice také patří, ale jen ve formě dipu, do něhož se pizza taštičky namáčejí.

Calzone s ricottou a salámem

Při přípravě calzone je hlavně důležité dát si práci s těstem. To by mělo stejně jako těsto na klasickou pizzu pokud možno hlavně dlouho kynout, nejlépe přes noc. Takové těsto má pak mnohem lepší chuť a ještě lépe se s ním pracuje. Jestliže ale nemáte čas se s těstem dělat, klidně kupte již hotové těsto na pizzu v obchodě.

Příprava calzone není nijak složitá, hotové taštičky se pak navíc hodí jako šikovné pohoštění, když třeba zrovna čekáte návštěvu. A jak na ně? Zkuste třeba verzi s ricottou a salámem

Budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 250-280 ml vody, 10 g droždí, 20 ml extra panenského olivového oleje, 7 g soli. Na náplň si připravte: 300 g ricotty, 150 g neapolského salámu (případně jiného italského salámu či šunky), 150 g sýra provolone, 80 g strouhaného parmezánu, sůl a pepř.

  1. Nejprve droždí rozpusťte ve vlažné vodě. Do mísy nasypejte mouku, udělejte v ní důlek, přisypejte droždí rozpuštěné ve vodě a promíchejte. Poté přidejte olej a sůl a hněťte, dokud není směs pružná a hladká. Z těsta vytvarujte kouli, přeneste ji do mísy vymazané olejem a přikryjte potravinovou fólií.
  2. Těsto nechte na teplém místě zakryté kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak je přeneste na pomoučenou pracovní plochu, lehce ho propracujte a rozdělte na kousky o váze po 150 g (bude to cca 10 ks). Položte je daleko od sebe a nechte je asi 30 minut kynout přikryté potravinovou fólií.
  3. V míse smíchejte ricottu s nastrouhaným parmazánem a pepřem. Salám a sýr nakrájejte na kostičky a smíchejte je s ricottou.
  4. Kousky těsta rozválejte na malé placičky podobné pizze. Na ně pak naneste náplň, přehněte, abyste vytvořili tvar půlměsíce a okraje dobře uzavřete a spojte, aby náplň nevytekla ven.
  5. Taštičky přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřete olivovým olejem a pečte v troubě při 200 °C asi 20-25 minut. Vyjměte je z trouby, nechte je asi deset minut vychladnout a podávejte nejlépe s nějakou rajčatovou omáčkou

Náš tip: Klasickou pizzu jako z pizzerie si můžete připravit podle našeho video receptu.

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Calzone
Blog.giallozafferano.it: Calzoni napoletani con ricotta e salame

Recepty k tomuto článku