Dýňové zelí: Varianta klasického zelí s lehce nasládlou chutí skvěle doplní maso i pečené brambory, příprava je jednoduchá a rychlá
11. 10. 2024 Vaření
S příchodem podzimu se na našich stolech objevují tradiční sezónní suroviny, mezi kterými nechybí ani dýně. S tou se můžeme v kuchyni doslova „vyřádit“, připravit si lahodnou polévku, zapékat ji a použít i do moučníků. Skvělou variantou je také dýňové zelí, perfektně se hodící třeba ke kachně či vepřové pečeni, pochutnají si ale také vegetariáni.
Alternativa k originálu
Zelí je u některých pokrmů jejich nedílnou součástí, není však pravidlem, že by pokaždé muselo jít o přílohu, která je připravena pouze z tradiční zeleniny. Kromě bílého nebo červeného zelí se dá pokrm připravovat i z jiných druhů. Použít lze třeba cibuli, cuketu, listy kapusty, další alternativou je kadeřávek, v asijské kuchyni se často používá čínské zelí, zpracovat se dá i mangold.
Mohlo by vás zajímat
Jakou dýni zvolit
V současných dnech a týdnech se ovšem nabízí především dýně. Pro přípravu zelí z ní je ideální volbou dýně hokkaido. Tato odrůda je oblíbená pro svou jemnou a sladkou chuť, která tepelnou úpravou ještě nabírá na intenzitě. Navíc není nutné ji loupat, což usnadňuje její přípravu.
Přestože dýňové zelí není v české kuchyni tradičním pokrmem, jeho obliba rychle roste. Ve světě je však tato příloha velmi populární, zejména v zemích, jako jsou Německo nebo Rakousko, kde je dýně častou součástí podzimního jídelníčku.
Mohlo by vás zajímat
K čemu zelí přidat
Dýňové zelí se báječně doplňuje s různými druhy mas. Skvěle se hodí k pečené kachně, vepřovému nebo kuřecímu masu, kde jeho sladkost krásně kontrastuje s kořeněnou chutí masa. Perfektně se hodí i jako příloha k uzeninám, jako jsou klobásy nebo uzené šunky.
Kromě masových pokrmů se dýňové zelí dá samozřejmě podávat také k vegetariánským jídlům. Můžete ho servírovat s pečenými brambory nebo ho přidat do podzimních salátů, kde jeho bohatá chuť zvýrazní i ostatní ingredience.
Dýňové zelí
Na přípravu vynikající přílohy z dýně budete potřebovat: 600 g dýně hokkaido, 1 střední cibuli, 50 g hladké mouky, 30 g másla, cukr, ocet, sůl a pepř.
Jak na to?
- Cibuli nakrájejte najemno, dýni nastrouhejte nahrubo.
- V hrnci nechte zpěnit máslo, na kterém osmahněte cibuli dozlatova. Poté přisypte mouku a vytvořte světlou jíšku. Do ní přidejte dýni a zamíchejte.
- Osolte a opepřete, následně přilijte tolik vody, aby byla všechna dýně pod hladinou. Nechte dusit, dokud zelenina nezměkne a voda se nezredukuje.
- Dochuťte octem a cukrem, krátce povařte a můžete podávat.
Naše rada: Pokud budete chtít zelí zjemnit, můžete ke konci přípravy přidat zakysanou smetanu a lehce povařit.
Náš tip: Skvělé zelí můžete podle našeho video receptu připravit i z kedlubny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!
Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé… Číst více
Výtečně ochucený dresink ještě podtrhne chuť grilovaných jídel. Zvládnete ho nachystat během chvilky
Do domácích dresinků si sami zvolíte ty suroviny, které máte nejraději. Základem nemusí být jenom majonéza, ale i např. zakysaná smetana nebo hustý… Číst více
Vinaigrette je lahodná salátová zálivka. Videonávod ukáže dva postupy přípravy
Sezóna čerstvého salátu a zeleniny je už skoro za rohem a klasická přelivka z vody, octu a soli už vás tolik neláká? Při použití správné zálivky… Číst více
Čím nahradit ocet v zálivce? Zálivka by v salátu chybět neměla, ocet však může
Zálivka, případně dresink, by neměli chybět v žádném salátu. Propojují jednotlivé suroviny a dodávají pokrmu chuť. Samotnou zálivku můžeme pokaždé… Číst více
Chyby při přípravě dresinků a zálivek: Zapomeňte na ty kupované a rozmazlujte se
Pochutnat si na salátech můžeme kdykoliv, přesto je jejich nejvýraznější doba v letních měsících, kdy nás skvěle osvěží a zasytí i přes svou lehkost.… Číst více
Dresink, dressing
Dresink se oproti běžné zálivce liší tím, že se do základu z oleje a octa může přidat majonéza, kečup, smetana nebo jogurt. Použití dresinků je různé… Číst více
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Jak chutně připravit hlávkový salát. Oblíbená listová zelenina nás příjemně zasytí
Hlávkový salát pro zdraví Salát má vysoký podíl vody, obsahuje důležité vitamíny a minerály, povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Podle… Číst více
Hlávkový salát v mnoha druzích si můžeme dopřát celoročně. Jeho výživové vlastnosti jsou pro nás příznivé
Salát je nutričně hodnotná zelenina, protože jej většinou jíme čerstvý. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a organických kyselin, čímž prospívá našemu… Číst více
Přebytečný výpek ze slaniny? Nevyhazovat! Máme pro vás 4 skvělé tipy, jak si s ním poradit
I když se zdá, že s přebytečným tukem po smažení… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více