Troubovatá bramboračka

od trouby Kuchař: od trouby

Doba přípravy: 20-30min aktivně, 4.5-5 hod celkem 2 litry Polévky 10 názorů

Suroviny

máslo-40 g
hladká mouka-2 polívkové žíce
cibule-60 g
brambory-300 g
mrkev-50 g
celer-50 g
petržel-50 g
kmín-1 čajová lžička rovná
majoránka-1 polévková lžíce
česnek-2 stroužky
rajče-50 g
sůl-10 g
voda-1 l
sušené houby-6 g (čerstvé či mražené-víc)
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Začneme hned ráno. Kdo spí déle bude až večeřet.

  2. Na plotýnce si uděláme z másla a hladké mouky světlou jíšku. Do ní frkneme kmín.

  3. Po rozvonění kmínu zalijeme studenou vodou.

  4. V podstatě hned můžeme přidat i ostatní ingredience nakrájené tak, jak se s nimi chceme setkat ve výsledném produktu. Za občasného zamíchání přivedeme k varu.

  5. Po té co vypukne klokot, přiklopíme pokličkou a šoupneme do trouby. Troubu zapneme na spodní ohřev a termostat nastavíme na 90° C.

  6. To je pro dopoledne vše. V troubě jí takto bez povšimnutí necháme alespoň 4 hod. Polévku jen v poledne vyndáme a podáváme.

Poznámka

Polévka chutná jako několik dnů odleželá, přitom je čerstvě uvařená. Kromě prvotního "rozjezdu" na plotýnce ji dál už nemusíte nikterak hlídat.

Tento způsob vaření má mnoho výhod. Namátkou vybírám 2.

1. V troubě je ještě dost místa a podobným způsobem lze dělat i další pokrmy. Chcete-li udělat kompletní menu, klikněte na autora "od trouby", nebo rovnou na recept "Vepřové plátky s jablky"Doba přípravy je obdobná.

2. Tento příklad je smyšlený a podobnost s některými žijícími lidmi je čistě náhodná.

Tedy: Mistr kuchař si podle receptu připraví ráno troubovatou bramboračku. V osm ráno si uvědomí, ze už má vlastně uvařeno a co teď? Obvolá pár kamarádů a pozve je do restaurace, která otvírá alespoň v 10. Tam je s nadšením "ohromí", jak s tím vařením skvěle vydupal a ještě si doma nasbírá plusové body. Po spoustě dotazů (a piv) zjistí, že už jsou, tak nějak, tři odpoledne. Zodpovědně a bez výčitek svědomí vyrazí za svými strávníky.(Výčitky svědomí se po pátém pivu už negenerují.) Trochu ho zaskočí, že za tu chvilinku jeho nepřítomnosti,se atmosféra doma vyvinula výrazně v jeho neprospěch. Však neváhat. Vratkým, ale rychlým krokem donést polévku na stůl, naběračkou se trefit alespoň do talíře a? Už první ochutnání je zcela odzbrojující. Pak jen důsledně dodržet, že u jídla se nemluví a je vyhráno. Rozhodně se nedoporučuje, v tuto chvíli: Například, ptát se dcery, kdy že to včera vlastně přišla domů. Ještě vydržet pár dnů dobromyslného popichování, jako třeba: A v kolik teda budeme jíst příště? Atp. Po pár dnech se rodinná pohoda rozfofruje zas na nejvyšší obrátky.

Poučení z příběhu: Pokud polévka zůstane v troubě ze závažných důvodů déle, (o nějakou tu hodinku,) její kvalita neutrpí. Spíš naopak.

No nevím jestli zrovna tohle byl nejlepší příklad co by vás přesvědčil. Nicméně:

Přeji dobrou chuť.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 2 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Troubovatá bramboračka

  • od trouby od trouby(autor receptu)

    pazderka83:Zdravím. Ono se to uvaří úplně v pohodě i bez té plotýnky. Prostě stačí v v té troubě rozpustit máslo, do něj zamíchat jíšku, zalít vodou, přidat vše ostatní a uvařit. Je jen třeba mít na paměti, že v troubě nedochází k ohřevu kontaktně a proto to trvá dost dlouho, než se dosáhne pracovní teploty(proto ta plotýnka). Za to se tam dá vařit při vyšší teplotě než na plotýnce.nebo na hořáku.
    Omlouvám se za svou zpozdilost, že jsem nepamatoval při psaní receptu na kuchařky, co nemají po přestěhování ještě zapojený plyn. Další recepty budou už i ve verzích zohledňují tuto neprávem přehlíženou skupinu.
    Samozřejmě očekávám stejné nároky od kuchařek mající zlobivé děti a jsou permanentně bez vařeček, neb jsou přeraženy o ty andílky. A jiných dalších skupin.
    Gratuluji k novému bydlení a přeji brzké zapojení plynu.:-)

    Odpovědět

  • pazderka83 pazderka83

    Mam rada recepty z trouby. Ale kdyz pisu z trouby, tak nepocitam s tim, ze je budu pripravovat na plotne. :-/ Po prestehovani mi jeste nezapojili plyn, takze bych dala cokoli za bramboracku z trouby, co se nemusi predem chystat na sporaku :-D :-S kdybych mela kde, udelam ji rychleji na plynu :-p

    Odpovědět

  • od trouby od trouby(autor receptu)

    Opět všem děkuji ,že jste si všimli. Hlavně však, že jste mi věnovali svůj čas na komentář.
    Budu rád když kdokoli vyzkouší a vězte, že u masových vývarů je to zušlechtění chuti mnohem markantnější. Mnohem delší je však i ten čas.

    Odpovědět

  • head chef head chef

    To musím vyzkoušet. Zajímalo by mě, jestli se ta doba opravdu tolik projeví na chuti a jestli se to tedy vyplatí dělat v troubě.

    Odpovědět

  • Jenny Jenny

    :yes:+:yes:krásně vypadající polévečka...mňam;-):yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    od trouby, no, ta doba je děsná, ale o té chuti pak nepochybuji;-) :yes:

    Odpovědět

  • od trouby od trouby(autor receptu)

    Pro Korona
    Jo já taky. Tady ta finta spočívá v tom čase. Ten se tu jakoby transformuje do chuti.
    Dělám třeba slepičí polévku. Umím ji za 2 hod a dělám ji i 9 hod. V prvním případě je reakce. "Dík bylo to dobrý." V druhém případě je reakce: "To snad není možný. Jak jsi to udělal?"
    "Á vo vo votom to je.";-)

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    :-D:-D:-D:yes::yes::yes:
    od trouby mě bavíííí:-!;-):-D:-D:yes:

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

  • Korona Korona

    ..no neviem, či by som túto polievku robila týmto spôsobom, normálne by som ju mala hotovú za 3/4 hodiny, včera som podobnú robila- recept je výborný, ale ten čas?:-O:-p:-O

    Odpovědět

Tématické fráze: bramboračka s hlívou ústřičnou bramboračka kuchařka pro dceru bramboračka s hlívou recept na špí bramboračka z hlívou ústřičnou menu domů bramboračka bramboračka pro dceru bramboračka kuchařka pro dceru recepty bramboracka menu domu kucharka pro dceru bramboracka da se udelat bramboracka bez hub www menu menu domu. cz bramboracka bramboračka co dům dal menu domů recepty bramboracka menu domů polevky bramboračka

Zapomněl/a jsem heslo