Štědrý den Jiřiny Bohdalové: Herečka připraví polévku, kapra i salát, který chce letos poprvé vylepšit jedním fíglem
18. 12. 2024 Rozhovory a reportáže
Herečka Jiřina Bohdalová je známá tím, že ráda vaří. Na svém kontě má také několik kuchařských knih a tu poslední s názvem Když hvězdy vaří… pokřtila minulý týden v prostorách galerie České televize na Kavčích horách. Za Toprecepty.cz jsme na místě byli taky a při té příležitosti též herečku krátce vyzpovídali.
Když hvězda vaří s hvězdami
Jiřina Bohdalová je nejen skvělá herečka, ale také vyhlášená kuchařka a sběratelka dobrých receptů. Na dobré jídlo má, jak sama říká, ten správný čich. Proto jistě velmi zodpovědně vybrala do třetího dílu kuchařky Když hvězdy vaří… celkově přes sedmdesát receptů.
V kuchařce najdete vybrané recepty z pořadu Hobby naší doby, podle nichž Jiřina společně se svými kolegy herci, zpěváky a moderátory připravovala v rubrice Dnes vaří… různé sladké, slané, slavnostní i obyčejné pokrmy. Nechybí tak například cibulové měšce podle Aleše Cibulky, slaný koláč Vilmy Cibulkové, gazpacho podle Michala Davida, bábovka od Míši Dolinové nebo cumlová polévka Richarda Genzera.
Na slavnostním křtu knihy herečku podpořila řada slavných osobností. Mimo jiné na akci zavítali již zmínění moderátor Aleš Cibulka a zpěvák Michal David, nebo zpěvačka Linda Finková. Jedním z kmotrů knihy byl primář kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce Petr Neužil, který herečku léčil.
Jiřina Bohdalová před křtem hýřila humornými historkami. Například zavzpomínala na dávnou příhodu z mládí, kdy svému nápadníkovi nabídla, že pro něj uvaří. Ten nabídku přijal, ale když ochutnal, tak prohlásil, že on tam dává víc kmínu.
„A letěl,“ zasmála při té vzpomínce slavná herečka a dodala, že do vaření jí nikdo kecat nesmí. Ostatně, jinak to nebude ani o letošních Vánocích, které se odehrají, tak jako vždycky, zase v její režii.
Mohlo by vás zajímat
Vánoce s rodinou
Štědrý den bude herečka Jiřina Bohdalová trávit se svou dcerou Simonou Stašovou, ale tu do kuchyně moc nepouští. „Večeři budu připravovat já, na dceři toho moc není, protože nerada vaří. Na rozdíl ode mě, která si to nenechá ujít,“ svěřila se pro Toprecepty Jiřina Bohdalová a vypočítala taky, co všechno bude letos připravovat na Štědrý den. „Rybí polévku, salát, kapra a telecí řízky, protože mladší vnuk nejí rybu.“
Na bramborový salát, který herečka připravuje zásadně bez salámu, žádný speciální recept nemá. „Ten je pokaždé jiný, zeleninu někdy vařím, někdy dávám sterilovanou, podle toho, jak spěchám,“ popsala pro Toprecepty Bohdalová a dodala, že letos zkusí sterilovanou zeleninu ještě krátce povařit, protože je někdy moc tvrdá a kyselá.
„Ještě jsem to nikdy nedělala, ale chci to zkusit, raději den předem, abych to když tak mohla udělat znova,“ říká nejslavnější česká herečka, známá mnoha svými divadelními i filmovými rolemi, a doplňuje, že v bramborovém salátu nikdy nemění majonézu za jogurt či jiné zdravější alternativy.
„Když už, tak už, je to jen jednou za rok,“ uzavírá naše vyprávění Jiřina Bohdalová, která kuchařku pokřtila symbolicky pouze přípitkem a při té příležitosti zavtipkovala, že nejraději vaří stejně ve vaně. Ostatně jako asi i mnozí její fanoušci, kterým bude stačit si kuchařku jen v klidu prolistovat.
Něco navíc: Jak to na křtu vypadalo, na to se můžete podívat v naší galerii:
Jak na kapra s bramborovým salátem, na to se mrkněte v našem videu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Silvestrovské tipy
Oslava příchodu nového roku není pouze o bilancování, co se nám za uplynulý rok nepovedlo a na co jsme naopak hrdí, ale je to hlavně o oslavě,… Číst více
Průvodce přidáváním receptu
Recepty nekopírujte z jiných webů bez souhlasu autora: pokud se nějakým receptem inspirujete, napište jeho zdroj stručně do Poznámky, kde jste… Číst více
Moderátorský panel
Návody tipy Nová sekce, kde budou tipy a návody při vařešní pečení. Můžete do tabulky i doplňovat, jen prosím využijte jinou barvou a pište pod… Číst více
Pivo je lék a Češi ho mají nejlepší na světě. Jak se "tekuté zlato" vlastně vaří?
Belgičané si s ním umí vyhrát, Angličané ho pijí… Číst více
Jak uchovat a zpracovat brokolici. Bez zmražení dlouho nevydrží
Brokolice je velice oblíbená zdravá zelenina zajímavého tvaru, příbuzná květáku nebo také kapustě. Pěstuje se a prodává v zelené (nebo sytě fialové)… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více