Kousky kýty, pečené v bůčku a domácí slanině, hlávkové zelí a karamelizovaná cibulka
Klasické vepřo-zelo je zde vylepšeno masem ve slaninovém kabátku, zelí ozvláštněno mrkví a vše zasypáno zkaramelizovanou cibulkou s příchutí balzamica. Stačí jen zasednout ke stolu a pochutnat si.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 241 kJ / 1 970 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 168,39 g |
Tuky | 117,57 g |
Vláknina | 25,04 g |
Cholesterol | 396 mg |
Sodík | 2,03 g |
Sůl | 4,75 g |
Sacharidy | 54,08 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso nakrájíme na libovolné kousky, slaninu na tenké plátky, 1 cibuli na kostečky, ostatní na kolečka, bramboru oloupeme a s karotku a zelím nastrouháme, česnek prolisujeme a červený pepř rozdrtíme na hrubo.
Krok 2: Kousky masa osolíme, opepříme, obalíme plátkem slaniny a uzeného bůčku. Zajistíme potravinářským provázkem.
Krok 3: Do pekáče s trochou sádla a na kolečka nakrájenou 1 cibulí dáme maso, přidáme česnek, lehce podlijeme a přikryté alobalem pečeme cca 20 minut na 200 °C.
Krok 4: Potom teplotu stáhneme na 100 °C a pečeme dalších 60 minut. Doba pečení je jen orientační, závisí na každé troubě.
Krok 5: Během pečení přelíváme výpekem. Nakonec alobal odstraníme, vyzkoušíme, jak je maso měkké a dopečeme na barvu.
Krok 6: Na sádle orestujeme pokrájenou cibulku, přidáme zelí, osolíme a dusíme. Jakmile začne zelí měknout, přidáme nastrouhanou bramboru, karotku, cukr, citronovou šťávu, nebo ocet. Podlijeme troškou vody a dusíme do změknutí.
Krok 7: Ochutnáme a je-li potřeba, dochutíme octem, cukrem a solí. Záleží na každém, jak rád má kyselé zelí.
Krok 8: Zbývající cibulku restujeme na lžíci másla do zlatova, osolíme, přidáme třtinový cukr a restujeme, až je cibule zkaramelizovaná a lehce křupavá. Nakonec zakápneme balsamicem.
Krok 9: Servírujeme zdobené hrubým červeným pepřem a petrželkou.
Krok 10: Jako příloha jsou vhodné krokety.
Zveřejněno 2. 6. 2023 20:12
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kousky kýty, pečené v bůčku a domácí slanině, hlávkové zelí a karamelizovaná cibulka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rk8AK
Nejnovější recepty
Kuřecí maso zapečené s dýní a tvarůžky
Přidáno před 13 hodinami
Ořechový dort
Přidáno před 17 hodinami
Nenanuky (dortík na klacku)
Přidáno před 20 hodinami
Obrácené řízky z vepřové krkovice
Přidáno před 21 hodinami
Omáčka s kuřecím masem a zeleninou
Přidáno před 23 hodinami
Krůtí žaludky na zelenině
Přidáno 9. 10. 2024 08:13
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Segedínský guláš podle maďarského originálu voní paprikou a nejlepší je s kopečkem kysané smetany
Náš život s celiakií: Sladký dýňový chlebíček chutná u nás doma všem. Ani nepoznáte, že je bezlepkový
Jak správně sušit houby? Důležitá je velikost plátků i teplota při sušení v troubě, babky a některé další druhy se ale k sušení nehodí
Nejlepší cheesecake podle Terezy: Voní čokoládou a je úžasně jemný, říká finalistka soutěže Peče celá země
Holka u plotny: Hermelín zapečený v listovém těstě jako dýně vtipně vypadá a skvěle chutná, příprava je snadná
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Muffiny s kousky čokolády
Michaelka93 před 50 minutami
Vepřová tyrolská játra
pinonek před 1 hodinou
Banánové brownies
MichaelaSr před 1 hodinou
Bramborové šišky
Lennulinka před 2 hodinami
Krůtí prsa s ananasem a paprikami
vojfrancezska před 10 hodinami
Kefírová bábovka
PetraPerg před 12 hodinami
Tarhoňa s uzeným masem a sušenými houbami
renatakosova@atlas.cz před 13 hodinami
Vepřový guláš s bramboráčky
kremik před 14 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
Alena Simbova před 15 hodinami
Kuřecí prsní maso zapečené s bramborami
zdenka.s před 15 hodinami
Komentáře (6)