Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kousky kýty, pečené v bůčku a domácí slanině, hlávkové zelí a karamelizovaná cibulka

Hodnocení receptu je 5,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

medanek medanek

Náročný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 100 min

130 min (30 min příprava + 100 min tepelná úprava)

Klasické vepřo-zelo je zde vylepšeno masem ve slaninovém kabátku, zelí ozvláštněno mrkví a vše zasypáno zkaramelizovanou cibulkou s příchutí balzamica. Stačí jen zasednout ke stolu a pochutnat si.

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 241 kJ /
1 970 kcal
Bílkoviny168,39 g
Tuky117,57 g
Vláknina25,04 g
Cholesterol 396 mg
Sodík 2,03 g
Sůl4,75 g
Sacharidy54,08 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso nakrájíme na libovolné kousky, slaninu na tenké plátky, 1 cibuli na kostečky, ostatní na kolečka, bramboru oloupeme a s karotku a zelím nastrouháme, česnek prolisujeme a červený pepř rozdrtíme na hrubo. Krok 2: Kousky masa osolíme, opepříme, obalíme plátkem slaniny a uzeného bůčku. Zajistíme potravinářským provázkem. Krok 3: Do pekáče s trochou sádla a na kolečka nakrájenou 1 cibulí dáme maso, přidáme česnek, lehce podlijeme a přikryté alobalem pečeme cca 20 minut na 200 °C. Krok 4: Potom teplotu stáhneme na 100 °C a pečeme dalších 60 minut. Doba pečení je jen orientační, závisí na každé troubě. Krok 5: Během pečení přelíváme výpekem. Nakonec alobal odstraníme, vyzkoušíme, jak je maso měkké a dopečeme na barvu. Krok 6: Na sádle orestujeme pokrájenou cibulku, přidáme zelí, osolíme a dusíme. Jakmile začne zelí měknout, přidáme nastrouhanou bramboru, karotku, cukr, citronovou šťávu, nebo ocet. Podlijeme troškou vody a dusíme do změknutí. Krok 7: Ochutnáme a je-li potřeba, dochutíme octem, cukrem a solí. Záleží na každém, jak rád má kyselé zelí. Krok 8: Zbývající cibulku restujeme na lžíci másla do zlatova, osolíme, přidáme třtinový cukr a restujeme, až je cibule zkaramelizovaná a lehce křupavá. Nakonec zakápneme balsamicem. Krok 9: Servírujeme zdobené hrubým červeným pepřem a petrželkou. Krok 10: Jako příloha jsou vhodné krokety.

TIP: Jak připravit zelí jako přílohu

Zveřejněno 2. 6. 2023

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kousky kýty, pečené v bůčku a domácí slanině, hlávkové zelí a karamelizovaná cibulka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rk8AK

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kousky kýty, pečené v bůčku a domácí slanině, hlávkové zelí a karamelizovaná cibulka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rk8AK

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Anna Kocikova: Moc děkuji Drahuško, jsi zlatíčko:-K:-K:-*

Ninuško,tady by nemohl nic namítat ani pan Zdeněk Pohlreich;-)Hezky rozepsané,uvařené(upečené) i naservírované:-Q:-K

Marie Svarcova: Maruško moc děkuji i když to není roláda:-D:-D Jen špalíčky masa v plátkách bůčku a slaniny :-K:-K

RubyRom: Moc děkuji Romi:-K:-K

:-)<3:yes::yes: paráda, mám ráda rolády - nikdy nezklamou , líbí se mi :-K

Krásné jako vždy :yes::yes:

Suroviny:
kýta vepřová, bůček uzený, slanina uzená, zelí hlávkové, brambory, cibule, česnek, cukr třtinový, ocet balsamiko, pepř červený, šťáva citronová, sádlo, máslo, sůl, pepř mletý, karotka, petrželka

Přidat fotografie receptu