Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Hrníčkový jablečný perník s ořechy podle receptu kamarádky Heleny je úžasně vláčný a voní skořicí
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Jestli máte rádi hrníčkové recepty bez vážení, pak si možná do sbírky přidáte i tento. Kdysi dávno mi jej předala kamarádka Helena, u které jsem jej na návštěvě ochutnala a nadchnul mě chutí i jednoduchostí přípravy. A navíc jde o moučník variabilní, co se týká dochucení. Můžete si ho tak přizpůsobit podle sebe.

Moučník na každý den 

Pokud v běžném pracovním dni spěcháte a není čas moc vyvářet nebo péct složité moučníky, je to ideální chvíle na hrníčkové recepty. Zvládnete je i bez speciálního vybavení, nepotřebujete váhu ani dortovou formu, stačí vlastně obvykle jen hlubší pekáček a trouba. 

Do této kategorie patří právě i perník. Receptů na jeho přípravu je mnoho a každý si tak dělá perníkovou buchtu podle sebe. Stejně jako moje kamarádka Helena, učitelka angličtiny, u které jsem kdysi dávno jablečný perník ochutnala. A byl tak dobrý, že jsem si napsala recept a dělám jej dodnes. 

Tak jej třeba taky zkuste a možná se i u vás po něm jen zapráší. 

Jablečný perník podle Heleny 

Na těsto budete potřebovat: 1 hrnek hladké mouky, 1/2 lžičky sody, 1/2 lžičky prášku do pečiva, skořici, vanilkový cukr, 1/2 šálku mletých nebo nasekaných vlašských ořechů, 2 lžíce kakaa, 1/2 lžičky soli, 3/4 hrnku moučkového cukru, 1/2 hrknu rozpuštěného a vychladlého másla, 1 vejce, rozinky dle chuti, 2 střední jablka, nakrájená na kostičky

Jak na to? Smíchejte mouku, sodu, kypřicí prášek, koření, oba cukry, sůl, kakao a mleté ořechy. Přimíchejte máslo, vejce a jablka, oloupaná a nakrájená na kostičky (můžete je také nastrouhat nahrubo). Podle chuti přidejte rozinky nebo plátky mandlí. 

Vše důkladně smíchejte, vlijte do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku a pečte v troubě  předehřáté na 180 °C asi 30 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde suchá. 

Možnosti dochucení: 

  • Místo skořice lze využít směs perníkového koření, moučník pak bude aromatičtější. 
  • Místo jablek jsem jednou vyzkoušela nastrouhat do těsta 1 větší banán. V takovém případě jsem ale nedala kakao. Perník, nebo spíš banánový chlebíček, byl skvělý. 
  • Ořechy zvolte dle své chuti, nám doma nejvíc vyhovují vlašské, ale máte-li rádi lískové nebo mandle, použijte je. S vlašskými ořechy má ale moučník výraznější chuť. 

Úžasný andělsky nadýchaný perník připravíte také podle tohoto receptu: 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli