Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slaninová pomazánka na chlebíčky: Netradiční varianta hermelínové pomazánky je chuťově výraznější než originál
Zdroj: Toprecepty, misza

Když chcete výraznější variantu hermelínové pomazánky, je na řadě slaninová pomazánka. Na chlebíčky je skvělá. Můžete ji natřít i na další druhy pečiva a dozdobit třeba bylinkami dle fantazie.

Slaninová pomazánka na chlebíčky

Chlebíčky jsou neodmyslitelnou součástí české kuchyně a slavnostních příležitostí. Jsou skvělou volbou pro rodinná setkání, oslavy i rychlé pohoštění návštěvy. Díky nekonečným možnostem kombinací pomazánek, sýrů, uzenin a zeleniny mohou být pokaždé jiné, a přesto vždy lahodné.

Slaninová pomazánka je jednou z těchto výborných a méně tradičních variant, které zpestří každou chlebíčkovou variaci. 

Není slanina jako slanina

Když mluvíme o slanině, často máme na mysli špek, což je slanina z hřbetního sádla a většinou bývá s kůží. Oproti tomu tradiční slanina se vyrábí z libovějšího vepřového boku, na jehož řezu se střídá sádlo s masem a najdeme ji třeba pod názvem anglická slanina, která obvykle nebývá stejná jako ta pravá anglická. I ta česká varianta ale má oproti špeku a výraznější chuť a pevnější strukturu. 

Co se dává do slaninové pomazánky

Základem slaninové pomazánky je kupodivu plísňový sýr typu camembert, který jí dodá konzistenci. Slanina zase poskytne své typické aroma. Hermelínové pomazánky nebývají příliš výrazné, ale níže uvedená varianta je příjemnou výjimkou. Spojení slaniny, smetanového plísňového sýra a jemného tuku vytvoří výborný krém, který skvěle doplní různé druhy pečiva. Chuť pak dotvoříme dle našich představ hořčicí a solí.

Další výhodou této pomazánky je její snadná příprava. Během pár minut si můžeme přichystat lahodnou směs, která skvěle doplní oblíbené pečivo. Můžeme ji namazat i na chleba nebo jednohubky. Chlebíčky pak ještě můžeme dozdobit třeba bylinkami (pažitka, jarní cibulka, petrželka, řeřicha), ale můžeme na ně dát i šunku s kouskem papriky a sýru tak, jak je to na úvodním obrázku. 

Večírky a oslavy

Chystáte u vás doma večírek? Drobné pohoštění je tedy nutností! Pokud součástí akce není kompletní menu v podobě tříchodové večeře, měli byste návštěvě nabídnout alespoň malé občerstvení, obzvlášť…

Jak připravit slaninovou pomazánku na chlebíčky

Na jednu dávku potřebujete: 100 g anglické (farmářské) slaniny, 1 plísňový sýr typu camembert (Hermelín), 125 g tuku Zlatá Haná, 1-2 lžíce hořčice a sůl.

Jak na to? Do misky dejte slaninu nakrájenou na kostky, tuk, hořčici, plísňový sýr a podle chuti sůl. Vše rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Hotovou směs namažte na veku nebo toustový chléb a zdobte podle své fantazie.

Náš tip: Na chlebíčky si můžete připravit i lososovou pomazánku se řeřichou podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli