Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jarní cibulka vydrží až týden v ledničce. Křupavost a svěžest jí prodlouží umístění do sklenice s vodou a obal z igelitového sáčku
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Jarní cibulka je jednou z prvních rostlin, které si můžeme na jaře dopřávat. Má jemnější chuť než její „větší sestry“ cibule a dodává spoustě pokrmům jedinečnou chuť. Často se využívá v asijské kuchyni. Ale i v té české má své nezastupitelné místo.

Proč si dopřát jarní cibulku?

Jarní cibulka je zelenina plná vitaminů. Obsahuje vitamin A, vitamin B1, B2, B3, vitaminy C a K. Jarní cibulka je se sklízí zhruba 8 týdnů po sadbě. Je oblíbená pro svou jemnější chuť oproti klasické cibuli a mírnou nasládlost.

Jak vybrat jarní cibulku?

Jarní cibulka „příbuzná“ s dalšími druhy zeleniny, jako jsou pažitka, pórek, česnek a  šalotka. Ne každý si ale může cibulku pěstovat a průběžně sklízet.

Když jarní cibulku kupujeme, prodává se ve svazku. A ten většinou najednou nezpracujeme. Je třeba si s využitím pospíšit, protože zelenina by mohla osychat, případně zplesnivět.

Při nákupu se poohlédněte po volně svázaných jarních cibulkách (bez obalu), ty se pak nepaří. Je důležité, aby měly svěží a pevný vzhled i v koncích. Také by neměly být poškozené, dlouho by totiž nevydržely.

Proč dávat jarní cibulky do lednice?

Skladování jarních cibulek v lednici prodlouží jejich použitelnost. Pokud nejsou v chladu a ve tmě, vydrží maximálně den. Proto je dobré je dát zeleninu do lednice (nebo do chladného sklepa), kde vydrží až týden. Jestliže si všimneme usychajících částí, je potřeba je odstranit.

Na skladování v lednici existuje zlepšovací trik. Cibulku postavíme do sklenice, kde bude na dně voda. Tu pravidelně vyměňujeme. Přes stonky navíc můžeme přehodit igelitový sáček (ale nesmíme ho upevňovat). Tak bude mít rostlina dost vlhkosti.

Mohou se jarní cibulky mrazit?

Právě mražení je výborným způsobem, jak můžeme zhruba na čtyři měsíce uchovat jarní cibulky. Je to docela jednoduché, když ale víme, že jarní cibulky budeme mrazit, je třeba to provést co nejdříve.

Nejprve zeleninu omyjeme, osušíme a pak nakrájíme na menší kousky. Nasypeme je do suchých plastových sáčků vhodných na mražení a dobře z nich vytlačíme vzduch. Jen díky těmto krokům zůstane jarní cibulka v dobré kondici.

Jarní

Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…

Jak využít jarní cibulku?

Jarní cibulku můžeme dávat do jídla syrovou, nebo ji tepelně upravit. Hodně se využívá zelenou nať. Nejvíce jarní cibulku využíváme jako ozdobu.

Pokud z ní chceme získat to nejlepší, je ideální ji na chvilku dát do ledové vody. Bude pak jemnější a křupavější. Jarní cibulku si můžeme vychutnat v pomazánkách (třeba tato tvarohová je vynikající), salátech, vynikající je třeba v slaných verzích palačinek a nákypů. Hodí se i do různých koláčů a co by leckdo nečekal, dá se i grilovat. Na jarní cibulku se vyplatí vzpomenout při posezení při grilování a na chvilku ji nechat nazlátnout

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Scallion
Kaloricketabulky.cz: Cibulka-jarni 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více