Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční nádivka se dá upéct na mnoho způsobů. Pokud stále hledáte nějaká vychytaný recept na dokonale vláčnou, voňavou a nadýchanou nádivku plnou bylinek a masa, zkuste tu podle Hynka Vávry z restaurace Hliněná bašta. Slova obdivu si za ni vysloužíte od rodiny i do koledníků. 

Tradiční velikonoční specialita

Dokážete si představit Velikonoce bez velikonoční nádivky neboli hlavičky? Tato tradiční specialita je jednou z důležitých součástí svátečního oběda na Boží hod velikonoční jako příloha k masové pečínce. Často se podává i samotná nebo jako pohoštění pro návštěvy a koledníky, kteří dorazí na velikonoční pondělí.

Obvykle se peče již na Bílou sobotu a za starých časů se dokonce na Velikonoční neděli nosívala k posvěcení do kostela společně s mazancem a beránkem. Až poté se mohla jíst – ostatně její součástí je maso, a to bylo na postní Bílou sobotu ještě pro křesťany zapovězené.

Velikonoční nádivka se připravuje po celé naší vlasti a má spoustu regionálních verzí. Kromě toho se jí říká i mnoha názvy – nejčastěji je to nádivka, někde ji ale označují i jako hlavičku, sekaninu, sekanici, řežábek, jeřábek či svítek. Receptů na ni je mnoho a spousta rodin má nějaký ten svůj léty prověřený, jenž se mnohdy dědí z generace na generaci. Základem je ale vždy pečivo, dostatek vajec, masa a hlavně zelených bylin, především kopřiv

Nádivka z Hliněné bašty

Svůj oblíbený recept na velikonoční nádivku má i Hynek Vávra, šéfkuchař a majitel restaurace Hliněná bašta, kterou najdete v Průhonicích jihovýchodně od Prahy. Vyhlášený podnik sídlí v unikátní stavbě z nepálené hlíny, stojící na břehu malebného rybníčka, a je oblíbeným cílem výletníků.

Šéfkuchař Hynek Vávra připravuje speciality české i různých zahraničních kuchyní. Navíc tu mají širokou nabídku pokrmů z ryb a menu pravidelně přizpůsobují sezoně. K atmosféře přispívá, že jde o rodinný podnik – manželka Hynka Vávry Andrea tu působí jako cukrářka a do chodu restaurace se zapojují i jejich dvě děti.

Recept na nádivku podle šéfkuchaře Hynka

V Hliněné baště pravidelně připravují, jak jsme již zmínili, sezonní menu a nezapomínají ani na Velikonoce. Během nich pak samozřejmě v nabídce nesmí chybět velikonoční nádivka. Ta podle šéfkuchaře Hynka je výjimečná tím, že nádherně voní bylinkami, navíc kromě tradičních kopřiv obsahuje i medvědí česnek, který nejenže zvýrazňuje jarní charakter pokrmu, ale i jí dodává příjemnou jemnou česnekovo-pažitkovou chuť

Pokud vás láká vyzkoušet nějakou novou nádivku nebo stále hledáte dokonalý recept, zkuste třeba právě tu, na niž nám Hynek Vávra poskytl svůj recept. Jak na ni? 

Budete potřebovat: 500 g masitých uzených vepřových žeber, 3 starší housky, 8 vajec, 2,5 dcl smetany 33%, 300 g mladých kopřiv, 300 g medvědího česneku, svazek čerstvé majoránky, svazek pažitky, snítku čerstvého tymiánu, 1 cibule, 5 stroužků česneku, 250 g másla, sůl a pepř. 

  1. Uzená žebra uvařte ve vodě doměkka, nechte vychladnout a maso oberte z kostí. Rohlíky nakrájejte na kostičky. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Žloutky rozmíchejte ve smetaně, z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Nakrájené rohlíky smíchejte se smetanou se žloutky a nechte chvilku odpočinout.
  2. Čerstvé kopřivy a medvědí česnek opláchněte pod tekoucí vodou, a poté krátce spařte ve vroucí vodě. Ihned přendejte do nádoby s ledovou vodou a ledem. Po chvilce vyjměte, listy nasekejte a přidejte k housce společně s připraveným obraným masem, nakrájeným na kousky. 
  3. Na másle si vedle osmahněte nakrájenou cibulku do sklovata a nechte vychladnout. Poté přidejte cibulku k namočeným houskám. Směs osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek a čerstvou nebo sušenou majoránku, nasekanou pažitku a snítky tymiánu.
  4. Máslem si vymažte pekáč a vysypejte jej strouhankou. Zbývající povolené máslo vmíchejte do nádivkové směsi. Nakonec do ní opatrně zapracujte sníh, který si ušleháte z bílků.
  5. Směs naneste do připravené formy, povrch lehce uhlaďte špachtlí a vložte do trouby předehřáté na 160 °C. Pečte asi 35 minut. Nádivku podávejte samotnou nebo jako přílohu například k bůčku, roládě, králíkovi či k jarnímu kuřátku.

Na fotografie z restaurace Hliněná bašta se můžete podívat v naší fotogalerii:

Náš tip: Vynikající pečené kuře k nadivce si můžete připravit podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku