Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit pečivo do velikonoční nádivky? Dokonalý výsledek zaručí osmahnutí a správné dochucení
Zdroj: Toprecepty

Základem té pravé české velikonoční nádivky je pečivo, obvykle housky či rohlíky nakrájené na kostičky. Úplně starým a tvrdým pečivem ji ale neodbývejte. Chcete-li z nádivky vytvořit opravdovou delikatesu, zkuste se s ním trochu vyhrát. Odměnou vám bude mnohem lepší chuť celé nádivky. 

Původní nádivka byla z kaše

Zatímco v minulosti se velikonoční nádivka neboli hlavička či sekanina nebo také sekanice připravovala z kaše, dnes si ji nedokážeme představit bez pečiva. To ale bylo dřív vzácností, proto se tradiční velikonoční pokrm dělal právě z krupice, z níž se uvařila již zmiňované kaše.

Další ingredience pak už byly stejné – tedy maso (uzené nebo dřív telecí či jehněčí), zelené bylinky (hlavně kopřivy) a vejce. Právě díky nim je nádivka tím pravým velikonočním pokrmem. Pečivo je však v současné nádivce tou hlavní ingrediencí. Jaké je ovšem nejvhodnější a jak ho předem upravit, abyste chuť oblíbené velikonoční speciality zdokonalili?

Jaké pečivo do nádivky?

Nádivka je někdy vnímána jako pokrm, do kterého jen využijete staré rohlíky nebo housky. To by ale byla škoda. Když do nádivky použijete kvalitnější pečivo, odmění se vám lepší chutí. 

  • Nejčastěji se právě do nádivky dávají housky či rohlíky, klidně ale můžete použít i jiné druhy bílého pečiva, jako je toastový chléb, bageta, veka nebo světlý italský chléb. Ty se vám navíc budou lépe krájet na úhledné stejně velké kostičky, které jsou u nádivky rovněž žádoucí. 
  • Setkat se můžete i se zdravějšími recepty na nádivky, v nichž figuruje celozrnné pečivo, třeba housky „kaiserky“. Použít ostatně můžete klidně i třeba kváskový chléb, jen pak bude mít nádivka trochu jinou chuť. 
  • Do nádivky se nehodí úplně čerstvé pečivo, staré a tvrdé rohlíky ovšem také nejsou úplně nejlepší volbou. Nejlepší je pečivo asi dva až tři dny staré. To je lepší předem nakrájet na kostičky a nechat přes noc trochu oschnout, aby se nedávalo do nádivky měkké a po namočení do mléka či smetany se nerozpadlo na kaši. 

Jak pečivo vylepšit a dochutit

Lepší a výraznější chuti dosáhnete, když pečivo předem ještě opečete

  • Stačí jen kostičky rozložit na plech vyložený pečicím papírem a krátce nasucho opéct v troubě při teplotě 180 °C, aby mělo pečivo hezkou zlatavou barvu. Ta se pak bude pěkně vyjímat i v nádivce, po rozkrojení vytvoří kousky pečiva zajímavou mozaiku a úplně se nerozmočí. Teprve pak nechte pečivo proschnout do druhého dne. Pokud byste ale druhý den nádivku nestihli upéct, uložte kostičky do dobře uzavíratelné nádoby nebo do sáčku, aby úplně neztvrdly. 
  • Kostičky housek či chleba je možné opéct i na pánvi na tuku, nejlépe na másle nebo na sádle. Pokud předem do nádivky opékáte i uzené maso nebo slaninu, můžete pak pečivo opéct na vypečeném tuku, bude pak ještě chutnější. 
  • Pečivo můžete při opékání rovnou ochutit i prolisovaným česnekem či česnekovým práškem. Jen pozor, aby se česnek nepřipálil a nezhořknul. 
  • Oschlé pečivo je pak nutné namočit buď do mléka nebo do smetany či vývaru, aby trochu změklo. Stačí jen trochu, neboť nesmí být úplně rozbředlé. Pokud byste to přehnali a směs by pak byla příliš řídká, je lepší pečivo trochu vyždímat. V opačném případě by byla nádivka po upečení hodně tuhá. 
  • Kromě mléka se k pečivu přidávají i vejce a tuk. Jestliže používáte máslo, můžete je předem utřít se žloutky a pak vmíchat do namočeného pečiva. Vajec se musí dávat do nádivky dostatek, jsou totiž považovány za symbol nového života, proto v tomto tradičním jarním pokrmu nesmí chybět. Obecně platí, že na 1 rohlík se dává jedno vejce. Klasický rohlík má kolem 40 g, pokud používáte jiné pečivo, jednoduše si pak počet vajec propočítáte podle množství pečiva uvedeného v receptu. 
  • Aby vám z namočeného pečiva vznikla dokonalá velikonoční nádivka, stačí už jen přidat uzené maso, bylinky a sníh z bílků nebo kypřicí prášek pro nadýchanou texturu a vše zapéct pěkně dozlatova

Náš tip: Při přípravě velikonoční nádivky pak můžete postupovat třeba podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více