Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výborné hrníčkové palačinky jsou báječně jemné a vláčné. Těsto nechte půl hodiny v lednici, budou lépe držet
Zdroj: Toprecepty, merylas

Palačinky milujeme ke snídani, ale často i jako dezert. Když pospícháme, hodí se recept na hrníčkové palačinky. Jsou výborné, ať už je připravíme nasladko, či naslano. S čím si je dáte?

Hrníčkové palačinky

Palačinky patří mezi nejoblíbenější pokrmy nejen u dětí, ale i u dospělých. Rychlé, jednoduché a přitom tak univerzální. Můžeme si je podle momentální chuti připravit naslano se sýrem, špenátem, nejčastěji to ale bývá nasladko, s džemem, tvarohem, čokoládou nebo jen tak s cukrem a citronem. Ať už je děláme ke snídani, ke svačině nebo jako sladkou večeři. A co teprve, když si celý proces ještě zjednodušíme a využijeme hrníčkový recept.

Hrníčkové palačinky jsou ideální volbou pro všechny, kdo chtějí vařit bez zbytečného stresu. Nemusíme nic odvažovat ani přepočítávat. Jednoduše použijeme jeden hrnek jako základní jednotku, vše dáme do misky a během pár minut máme hotové těsto. A co je nejlepší? Jsou jemné, tenké a krásně vláčné.

Jak udělat nejlepší palačinky

  • Skvělé palačinky začínají už při přípravě těsta. Mělo by být jemné, hladké a bez hrudek. Ideální je nechat ho alespoň 30 minut odležet v lednici – těsto pak lépe drží a palačinky se tolik netrhají.
  • Na přípravu je vhodná kvalitní nepřilnavá pánev, ideální je palačinková, hlavně nesmí lepit. Pánev by měla být dobře rozehřátá na střední teplotu, ne přepálená.
  • Na smažení stačí opravdu málo tuku, ideálně rozetřený štětcem nebo ubrouskem. Příliš tuku by udělalo palačinky těžké a mastné.
  • Palačinku otáčíme, když spodní strana zezlátne a povrch se začne zpevňovat. Vezmeme si na pomoc plochou obracečku a palačinku necháme klouzat.
  • První palačinka se nemusí úplně povést, to znamená, že pánev nejspíš nebyla správně zahřátá.

Snídaně

Dodává energii do nového dne. Může být sladká, slaná, teplá, studená, vydatná i lehká. Snídaně má nespočet variací. Obecně panuje názor, že může být velmi vydatná a sladká, protože z ní tělo bude…

Jak připravit hrníčkové palačinky

Na 20 kusů potřebujete: 3 hrnky hladké mouky, 4 hrnky mléka, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 špetku soli, olej na smažení, džem, Nutellu a ovoce (dle libosti).

Jak na to? Mouku, sůl, vanilkový cukr, vajíčka, mléko dejte do jedné větší mísy a mixérem šlehejte dohladka asi 5 minut.

Těsto nechte v lednici odpočinout cca 30 minut. Na pánev kápněte maličko oleje a až bude pánev dostatečně rozehřátá, můžete začít smažit palačinky. Hotové palačinky můžete podle libosti namazat džemem nebo Nutellou a sypat ovocem.

Náš tip: Připravte si hrníčkové těsto na palačinky pro mlsné lidi podle následujícího videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku