Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

bohatá snídaně
Zdroj: Pixabay, StockSnap

Stále váháte, jestli se vám do snídaně chce, nebo byste spíše až svačili? Přesvědčte se o tom, že vynechávat toto jídlo není dobré pro vaše psychické ani fyzické zdraví.

Snídaně a síla vědy

To, že dobrá snídaně je důležitou součástí stravovacího plánu dne, je většině z nás nejspíš jasné. Horší už je to s tím, proč vlastně snídat. Zapátrali jsme v odborných materiálech a vybrali jsme pro vás sedm důvodů, proč se vám první jídlo dne vyloženě vyplatí. Ať už po fyzické nebo psychické stránce, se správnou snídaní to zkrátka nemůžete prohrát. Tady jsou konkrétní benefity, které vám snídání přinese.

1. Snídaní nastavíte klidnější den 

Ráno do sebe ve spěchu kopnete kafe a rohlík a už chvátáte do práce? Tak zadržte! To je špatně! Je potřeba plánovat nejen skladbu oběda a večeře, ale přemýšlet také nad tím, co dobrého si dáte ráno. Když si nastavíte rituál snídaně, můžete do sebe dostat řadu zdravých potravin a v tomto duchu pokračovat celý den. Jestliže se obejdete bez velké snídaně, můžete si připravit něco lehkého, jako je třeba ovocný salát s jogurtem, nebo tvarohem. Když potřebujete brzy ráno odejít, nechce se vám dříve vstát a víte, že v práci na snídani mít čas budete, vemte si s sebou třeba ovocný salát s ořechy do skleničky. Plánování snídaně vám pomůže dostat se do klidu na celý zbytek dne. 

2. Omezíte kardiovaskulární problémy

Některá zkoumání naznačují, že vynechání snídaně je spojené s výskytem aterosklerózy a kardiovaskulárních onemocnění. Vědecká zjištění uveřejněná v Journal of the American College of Cardiology uvádí, že lidé, kteří nikdy nesnídali, měli o 87 procent vyšší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění ve srovnání s těmi, kteří snídali každý den. To už stojí za to klidně si ráno i trochu přivstat a nachystat dobrou a zdravou snídani

3. Snížíte riziko vzniku cukrovky 

Diabetes je někdy nazýván "pandemií modreního světa", podobně jako obezita. Jen v České republice žije asi milion dibetiků a každý druhý je u nás obézní nebo má nadváhu. Pomoci může taková banalita, jakou je snídaně! V magazínu The Journal of Nutrition z roku 2019 byly uvedeny výsledky souhrnné práce, která zkoumala výsledky šesti již dříve provedených studií se 96 175 účastníky. Analýza poskytla důkaz, že vynechávání snídaně je spojeno se zvýšeným rizikem diabetu 2. typu. Současně se zjistilo, že ten, kdo nesnídá, mívá obvykle i vyšší index tělesné hmotnosti BMI. Co si z toho vzít? Když budete snídat, nejen, že tak pomůžete předejít diabetu, ale ještě při tom i zhubnete nebo si ideální váhu udržíte!

4. Zabráníte náletům na ledničku! 

Když člověk neposlouchá své tělo a vynechává snídani jen kvůli módě, může mít pak velký hlad. Výsledky práce vědeckého týmu, uveřejněné v Current Development in Nutrition z roku 2018, vypovídají o tom, že u těch, kteří pravidelně snídali, bylo pozorováno snížení chuti k jídlu během dne, "snídači" také nepodléhali také tolik "odměňování se jídlem" ve stresu a cítili se déle sytí, než ti, kteří ráno hladověli. Jednoduše řečeno: správně nastavená snídaně zabrání odpoledním a večerním náletům na ledničku. 

5. Bude se vám lépe spát 

Nemůžete večer zabrat, často během noci vtsáváte a vůbec spíte "jako na vodě"? Máme řešení! Studie uvedená v Current Development in Nutrition z roku 2018 také posuzovala kvalitu spánku. Výsledky potvrdily, že kvalita spánku a doba nástupu spánku se po konzumaci snídaně zlepšily ve srovnání s vynecháním snídaně. Pochopitelně, za dobrým spánkem stojí i jiné záležitosti, ale snídaně může být tím prvním krůčkem k tomu, aby vaše noci probíhaly v pohodě. 

6. Zapamatujete si více 

Zapomínáte? Nesoustředíte se? A můžeme se zeptat, snídáte? Pokud ne, pak zpozorněte! Vědci zkoumali přehled 34 dostupných vyhovujících studií. V rámci jedné souhrnné práce zjistili, že pravidelná konzumace správně sestavené snídaně může zlepšit paměť a má také pozitivní vliv na koncentraci.

7. Zamlsáte si bez výčitek 

Na závěr pro vás máme sladkou tečku. Jestliže si chcete dát sladké, udělejte to ráno. Studie v magazínu Diabetes uvedla, že některé výzkumy naznačují, že právě ráno je ideální, jestliže chcete jíst sladká jídla. Souvisí to se změnami hladiny hormonu leptin (reguluje příjem potravy, výdej energie a tělesnou hmotnost), který reguluje chuť k jídlu (obézní lidé mají vysokou hladinu). Sacharidy je ovšem třeba doplnit o vlákninu (třeba ovoce, vločky) a bílkoviny (například ořechy, semínka, ovesné vločky, pohanka), aby byla snídaně hodnotnější a člověka brzy nezachvátil hlad.

To vypadá jako slušný přehled, který možná přehodnotí některá rozhodnutí nesnídat. A na závěr: jak by tedy správná snídaně měla vypadat? Důležité je, aby obsahovala kvalitní nízkotučné bílkoviny, sacharidy a tuky. A zároveň by u každé snídaně neměl chybět kousek zeleniny. Detailněji jsme správnou snídani popsani v našem předchozím článku

Zdroje informací:

https://www.researchgate.net/profile/Yangbo_Sun2/publication/332563513_Association_of_Skipping_Breakfast_With_Cardiovascular_and_All-Cause_Mortality/links/5cca274d299bf120978f46c6/Association-of-Skipping-Breakfast-With-Cardiovascular-and-All-Cause-Mortality.pdf
https://academic.oup.com/jn/article/149/1/106/5167902?login=true
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6215927/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4863263/
https://diabetesjournals.org/diabetes/article/57/10/2661/13380/Diurnal-Variation-of-Human-Sweet-Taste-Recognition

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více