Marinované kuřecí řízky z trouby: Šťavnaté a aromatické řízečky překvapí i křupavou kůrčičkou, navíc jsou rychlé a snadné
16. 4. 2025 Vaření
I z obyčejného kuřecího masa můžete připravit opravdovou delikatesu. Máte chuť na skutečně lahodné kuřecí? Marinované kuřecí řízky z trouby jsou báječně šťavnaté a příprava není složitá. Strávníci si je zamilují a budou si chtít přidat.
Kuřecí řízky
Kuřecí maso patří mezi stálice českých kuchyní – je rychlé na přípravu, dostupné, variabilní, a když ho správně připravíme, tak i neskutečně šťavnaté a chutné. Pokud si chceme dopřát lahodné kuřecí řízky, nemusíme je nutně smažit. Variantou je marinování a následné pečení v troubě. Tahle metoda je pohodlnější. Troubu zapneme, vložíme maso a nemusíme se o něj příliš starat.
Aby bylo maso nejen šťavnaté, ale také výborně ochucené, potřebujeme dobrou marinádu. Ta dodá masu výraznou chuť a pečení pod pokličkou zachová šťavnatost a křupavou kůrčičku.
Výhodou stehenních řízků je, že jsou přirozeně šťavnatější než prsa a méně náchylné k vysušení. Ať už připravujeme rychlý oběd pro rodinu, nebo hledáme inspiraci na víkendový oběd, tenhle recept si zamilujeme.
Mohlo by vás zajímat
Jak marinovat kuřecí
Kuřecí maso je jemné a marináda mu sluší. Může tak povýšit chuť, abychom si skvěle pochutnali. Marinováním maso zjemníme a dochutíme.
Kuřecí můžeme ještě zjemnit tatarskou omáčkou či bílým jogurtem, na ochucení a pro lepší trávení se hodí citronová šťáva, na chuť můžeme dle momentální nálady a druhu receptu využít některou z hořčic. V marinádách často bývá i česnek a hlavně bylinky. Variantou je třeba tymián, oregano, libeček.
Jak dlouho marinovat kuřecí? Jak jsme již psali, toto maso je jemné, a proto nepotřebuje příliš dlouhé marinování. Stačí 1-2 hodiny.
Když se řekne marinování, většina z nás si představí zejména přípravu masa, při které měkne a a získává lahodnou chuť koření. V marinádě (obvykle směsi oleje, soli a bylin, často také vína) bývá…

Jak připravit marinované kuřecí řízky z trouby
Na čtyři porce potřebujete: 4 větší kuřecí stehenní řízky a 1 lžíci oleje na potření papíru na pečení. Marináda: 4 lžíce tatarské omáčky, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžičky kremžské hořčice, 1 lžičku mleté papriky, 1 lžičku sušeného česneku, libeček, sůl a mletý pepř.
Jak na to? Libeček nasekejte. Všechny přísady na marinádu smíchejte. Můžete dochutit i špetkou pálivé papriky. Maso lehce přes mikroten naklepejte a naložte do marinády na 1–2 hodiny.
Pekáček vyložte pečicím papírem a trochu ho potřete olejem, stačí jen postříkat. Maso vložte do pekáčku a zbytek marinády přidejte nahoru na maso. Pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C, prvních 15 minut přikryté. Stupně pečení jsou orientační – řiďte se zkušenostmi se svojí troubou. Poté odkryjte a dopečte dalších 15–20 minut doměkka. Maso neotáčejte. Řízky jsou šťavnaté a s opečenou kůrčičkou na povrchu. Podávejte je s brambory připravenými na různé způsoby.
Náš tip: Připravit si můžete i marinované kuřecí řízky podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více