Rok po vítězství v Peče celá země Vojtěch Vrtiška stále váhá, zda bude cukrářem nebo lékařem: Vše ukáže čas, říká
23. 4. 2025 Rozhovory a reportáže
Ačkoliv se to možná nezdá, už je to rok, co se Vojtěch Vrtiška stal vítězem třetí řady populární show Peče celá země. Mladý student lékařské fakulty od chvíle, kdy vyhrál televizní soutěž, ovšem nezahálel, naopak toho stihl opravdu hodně. Nejen to, jak bylo složité skloubit studium s cukrářskými kurzy či psaním kuchařky, prozradil Vojtěch v rozhovoru pro Toprecepty.cz.
Hektické měsíce
Sám Vojtěch přiznává, že poslední rok byl pro něj hodně intenzivním obdobím. „Z počátku jsem nevěděl, jak vybalancovat školu a pečení, ke kterým se ještě přidalo vedení kurzů a jako třešnička na dortu vydání kuchařky. Teď už jsem naštěstí našel určitý rytmus a i mediální humbuk odezněl,“ popisuje nadaný cukrář pro Toprecepty.cz.
Určitě pomohlo, že si Vojtěch našel způsob, jak vše skloubit. „Abych vše zvládl, musel jsem rozložit ročník a díky tomu je mé studium redukované a mám prostor se věnovat jak škole, tak cukrařině,“ vysvětluje.
Mohlo by vás zajímat
Co by změnil?
Když se ohlédne zpátky, s trochou nadsázky by šlo říct, že prožil pohádkový příběh. Dalo by se vůbec něco udělat jinak? „Zpětně bych nic neměnil a jsem rád za příležitosti a setkání, která se v průběhu této doby naskytly,“ říká Vojtěch.
Otázku, která ho provází od konce soutěže, zda se stane lékařem, jak bylo původně v plánu a napovídá tomu i jeho studium, nebo se spíše bude věnovat milované cukrařině, v níž už se stačil stát pojmem, stále vyřešenou nemá. Prý to ukáže až čas.
Zážitky za všechny peníze
Toho v posledních dvanácti měsících neměl rozhodně Vojta nazbyt. Kromě zmíněných kurzů či přípravy kuchařky se také s kamarády Terezou a Martinem, které poznal v Peče celá země, pustil i do projektu Sladká trojka. V něm se spojili Tereza Olbrichtová, Martin Šlenc a právě Vojta, aby mohli pokračovat ve spolupráci, kterou svým způsobem nastartovala právě oblíbená soutěž.
Nejprve společně se svými sledujícími plnili různé pečící výzvy, později přibyl podcast a také prezentace v časopisu Apetit. Co však mladého cukráře baví nejvíc?
„V každé této aktivitě je element který mě naplňuje, a proto nelze vybrat jednu z nich. Kuchařka mě bavila tím, že jsem se podíval do zákulisí, jak vůbec může kniha vzniknout a kolik je za tím úsilí. U kurzů si užívám přímé interakce s lidmi, se kterými nás pojí společná vášeň, a podcast je relax a útočiště s lidmi, které mám rád,“ říká Vojtěch.
Návraty ke kořenům
Svou kuchařku pojal netradičně, své „vymazlené“ recepty nabídl ve složitější i lehčí verzi, a jak se ukazuje, jeho fanouškům takový přístup vyhovuje. „Moc mě těší, když mi lidé posílají příspěvky, jak podle kuchařky pečou a dělí se se mnou o jejich výtvory,“ svěřil se Vojta pro Toprecepty.cz.
Svůj přístup k pečení, který může na někoho působit jako moc náročný, však měnit nehodlá. „Nemyslím si, že bych vytvářel nějaké netradiční dezerty, jen se rád inspiruju recepty, které u nás nejsou tolik k vidění nebo naopak sáhnu do historie a opráším chuťové kombinace, na které se pozapomnělo,“ popisuje cukrář, jak vnímá své pečení.
Důkazem, že Vojtěch skutečně s chutí sáhne po osvědčených receptech a přetvoří je v něco výjimečného, je i kefírová buchta, kterou připravil pro pražskou kavárnu IPPA Café, kde byla nějakou dobu součástí zdejší nabídky.
Na Vojtěchovu cestu soutěží Peče celá země se můžete podívat do naší fotogalerie:
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit skvělou kefírovou buchtu s kokosem:
Témata
Třetí řada Peče celá země
Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.
Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024
Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty. Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více