Rychlá večeře: Báječná jatýrka na slanině nádherně voní díky spojení cibule, slaniny a tymiánu, hravě je zvládne i začátečník
21. 4. 2025 Vaření
Drůbeží játra jsou jemnější variantou těch vepřových. Báječná jatýrka na slanině při správném restování jsou vynikající díky propojení cibulky a slaniny. Korunkou je pak vůně tymiánu.
Drůbeží játra
Játra na slanině patří mezi klasiku české kuchyně, která potěší milovníky výrazných chutí i ty, kdo hledají rychlou a vydatnou večeři. Ať už sáhneme po drůbežích nebo vepřových játrech, základ úspěchu spočívá v jednoduchosti, správném postupu a kvalitních surovinách.
Drůbeží játra jsou výživná, mají jemnější chuť než ta vepřová či hovězí, a proto jsou ideální i pro ty, kdo s jejich konzumací teprve začínají. V kombinaci s cibulí, slaninou a bylinkami vytvoří lahodný pokrm, který se hodí jak na běžný oběd, tak i na večeři.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit játra na slanině
Při přípravě jater je důležité dodržet pár základních pravidel. Pokud jde o čištění, kuřecí játra jsou jemná a na rozdíl od těch vepřových nemají výraznou pachuť. Proto není třeba je nakládat do mléka.
Játra ideálně osolíme až na konci tepelné úpravy. V tu dobu už jsou hotová a hezky šťavnatá.
Hotová játra poznáme tak, že jsou na povrchu opečená, ale uvnitř stále narůžovělá a šťavnatá. Když do nich řízneme, vytéká čirá šťáva (ne krvavá).
Jak ochutit játra
Spojení jater se slaninou a česnekem je osvědčené – slanina dodá pokrmu výraznost a tuk, česnek zase aromatickou hloubku. Sójová omáčka a worcester v receptu jemně dochutí celý pokrm a tymián přidá svěží bylinný nádech.
Jak dlouho tepelně upravovat játra
Příliš dlouhá nebo prudká tepelná úprava může játra vysušit, proto je lepší volit mírnější teplotu a přiměřenou dobu vaření.
Játra můžeme podávat s rýží, bramborovou kaší nebo čerstvým pečivem – záleží jen na naší chuti.
Večeře je jídlo, na které je čas. Které je oslavou úspěšného dne a které má být vychutnáváno. U večeře se často schází rodina, randí u ní milenci, anebo se prostě doplňuje se oblíbeným televizním…

Jak na báječná jatýrka na slanině
Na čtyři porce potřebujete: 50 ml oleje, 1 větší cibuli, 500 g drůbežích jater, 100 g slaniny, 6 stroužků česneku, čerstvý tymián (nebo sušený), 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžičku worcesteru, mletý pepř a sůl.
Jak na to? V pánvi na rozpáleném oleji osmažte pokrájenou cibulku, přidejte pokrájená drůbeží játra, na kostičky nakrájenou slaninu a celé neoloupané stroužky česneku.
Přidejte tymián, pepř, sójovou omáčku a worcester. Při mírné teplotě za občasného pomíchání opékejte přikryté asi 30 minut. Nakonec dle chuti dosolte a podávejte s rýží.
Náš tip: Připravte si výborná drůbeží játra na cibulce podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více