Vajíčková pomazánka podle receptu z Kuchařky kačera Donalda: Je jemná po majonéze a voní bylinkami
20. 4. 2025 Vaření
Již brzy nás čeká velikonoční vaječná smršť. Ti, kteří doma mají nadšené koledníky, by si měli pomalu rozmýšlet, co udělají s vykoledovanými vajíčky. Vaječná pomazánka je takovou klasikou a ta z Kuchařky kačera Donalda chutná přímo skvěle.
Legendární kuchařka devadesátek
Kuchařka kačera Donalda je dnes téměř legendární publikací. Vyšla v roce 1991, tedy pár let po revoluci, a hned se stala velkým hitem. V televizi se tenkrát vysílaly Kačeří příběhy, které k televizním obrazovkám přitáhly snad všechny děti bez ohledu na to, zda teprve odrostly plenkám nebo už se pomalu blížily k pubertě.
Pro generaci dětí, která vyrůstala na českých Večerníčcích nebo na seriálu Jen počkej zajíci byl americký seriál z dílny Walta Disneyho něco velkého. Není divu, že si příběhy kačerů z Kačerova děti zamilovaly, stejně jako jejich hlavní hrdiny – Donaldovy synovce kačírky Dulíka, Bubíka a Kulíka, nebo strýčka Skrblíka.
Mohlo by vás zajímat
Dobroty z rodiny kačera Donalda
Když si pak mohly děti uvařit i speciality, na nichž si možná pochutnávali i jejich oblíbení hrdinové, byly nadšené. Není divu, že s pomocí Kuchařky kačera Donalda absolvovaly mnohé děti své první kuchařské pokusy a ty méně odvážené přemlouvaly své maminky, aby s nimi vyzkoušely piknikový koláč babičky Kačerové, oříškové dortíčky Chipa a Dalea nebo špekáčkový kotlík kačera Donalda.
Mohlo by vás zajímat
Vaječná pomazánka nejen na piknik
Jedním z receptů, které v kuchařce můžete najít, je i vaječná pomazánka, kterou si kačeří rodina dělá na rodinný piknik. Dobroty do piknikového koše vždy připravuje babička Kačerová, a jak se píše v knize „Všichni se těší doslova na každé sousto, protože to, co připraví babička Kačerová, chutná vždy báječně.“
Pomazánka aneb Jak využít vajíčka
Vaječná pomazánka babičky Kačerové je přímo dokonalou možností, jak využít vajíčka po Velikonocích. Právě pomazánka z nich je jedním z nejoblíbenějších receptů. Je rychle hotová a hlavně se dá udělat na spoustu způsobů.
Nejčastěji se do ní používá majonéza, někdo ji ale odlehčuje jogurtem, kysanou smetanou, čerstvým sýrem či tvarohem. Výborné je do ní rovněž pomazánkové máslo. Na dochucení se nejčastěji používá hořčice, výborně ji oživí bylinky jako pažitka nebo také jarní cibulka. Pro zajímavější chuť do ní můžete přidat i tuňáka, ančovičky, kyselé okurky nebo kapary.
Pomazánka podle babičky Kačerové je z majonézy a navíc je v ní řeřicha, která jí dodává zajímavou štiplavou chuť podobnou ředkvičkám. A jak tedy pomazánku uděláte?
Budete potřebovat: 3 vejce, 3 lžíce řeřichy, 1-2 lžíce majonézy, 1 lžičku středně ostré hořčice, sůl a pepř podle chuti.
- Vejce vařená natvrdo oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Můžete použít rovněž kráječ na vejce. Řeřichu opláchněte a nasekejte nadrobno.
- Vajíčka dejte do misky, přidejte k nim řeřichu, majonézu, lžičku hořčice a promíchejte. Pak podle chuti případně osolte a opepřete.
- V kuchařce si rodina kačera Donalda bere pomazánku na piknik, takže ji dává do sendvičů, klidně ji ale můžete namazat na veku či plátky bagety nebo rohlíku a ozdobit šunkou, kyselou okurkou či posypat pažitkou a hned máte vynikající chlebíčky či jednohubky.
Náš tip: Trochu jinou vaječnou pomazánku se sýrem a česnekem můžete vyzkoušet podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více