Vítěz Peče celá země Vojtěch Vrtiška pokřtil svou kuchařku: Dojaly ho Mirka van Gils i Tereza Bebarová, překvapil dezertem
13. 11. 2024 Rozhovory a reportáže
Vítěz třetí řady Peče celá země Vojtěch Vrtiška pokřtil svou první kuchařku. Stejně jako on a jeho cukrářské umění, i kniha je výjimečná a ojedinělá. Třeba tím, že se v ní kromě dokonalých receptů dočkáte i jejich zjednodušených verzí. Na zajímavé akci, kde se v rolích kmoter objevily i Mirka van Gils Slavíková nebo Tereza Bebarová, jsme s redakcí Toprecepty.cz nemohli chybět.
Nervozitu zahnali kamarádi
I přes to, že se Vojtěch díky svému umu, který předváděl v poslední řadě populární show Peče celá země, stal velkou osobností na poli české gastronomie, do hlavy mu to evidentně nestouplo. Na křtu totiž každého vítal podáním ruky a přáním příjemného večera. Bylo znát, že je trochu nervózní, ale vzhledem k tomu, že ho přišlo podpořit několik „soupeřů“ z televizní soutěže, tréma z něj na chvíli opadla.
„My jsme si na Peče celá země neskutečně sedli, ať už my soutěžící, tak štáb, který nám tam udělal krásné podmínky a taky tu z něj pár členů je,“ řekl pro Toprecepty.cz Vojtěch s tím, že každého kdekoliv a kdykoliv rád vidí. Tentokrát to mimo jiné byli kolegové z finále Tereza a Roman, ale i další účinkující jako Martin, Zuzana, Antonín nebo Veronika. Chybět nemohla ani porotkyně Míša Landová, která vždy „své“ soutěžící ráda vidí. A křtu se zúčastnila i herečka Tereza Bebarová.
Mohlo by vás zajímat
Vysněná kmotra
Nejdůležitějším hostem ovšem byla pro mladého studenta medicíny jedna z jeho kmoter, známá cukrářka Mirka van Gils Slavíková. Právě kvůli ní se totiž Vojtěch do soutěže přihlásil, aniž by viděl jediný díl. „Je skvělé, že tu je. Upřímně jsem si zpočátku nedokázal představit, že by to mohlo vyjít. Moc si toho vážím,“ přiznal Vojta a dodal, že křtem a jeho setkáním s Mirkou se podle něj kruh uzavřel.
Podobně emotivně setkání vnímala zřejmě i sama cukrářka. „Mezi námi je něco, aniž jsme se viděli a znali, co nás k sobě jednoho dne stejně dovedlo. Zpovzdálí jsem Vojtu sledovala a mě tenhle hoch fascinuje, protože on nedělá nic od boku, velice pečlivě se připravuje na všechno, ať je to studium medicíny nebo ta cukrařina, a to se mi moc líbí,“ svěřila se pro Toprecepty.cz.
V momentě, kdy ho Mirka chválila před všemi hosty, bylo na Vojtovi dokonce vidět, že se mu zaleskly oči. Stejně tomu bylo i ve chvíli, kdy poslouchal slova obdivu od dalších dvou kmoter, herečky a moderátorky pořadu Peče celá země Terezy Bebarové a rektorky Univerzity Karlovy prof. MUDr. Mileny Králíčkové, Ph.D.
Když ovšem vyprávěl sám Vojtěch, byla spíš legrace. Na dotaz, zda při pečení zohledňuje také to, aby byly dezerty zdravé, rázně odpověděl: „Ne.“ A pak dodal, že pokud si dáme jakýkoliv moučník nebo dezert třikrát za měsíc, není potřeba řešit kalorie. Přiznal také, že při vytváření dezertů rád používá jako surovinu alkohol, který vyzdvihne chuť moučníku a leckdy napomůže i těstu. „Mám ho celou skříňku, měl by se používat často,“ řekl s úsměvem.
Klasická buchta podle Vojty
Kdo sleduje Vojtěcha na Instagramu, tak si možná říká, že udělat dezert jako on by nezvládl. Právě proto ale mladý cukrář připravil do své kuchařky u každého receptu vždy verze dvě - složitější a jednodušší.
Ve dvou variantách tak v knize najdete třeba světoznámý vídeňský Sacher, italské Tiramisu, francouzský zákusek Paris-Brest nebo obyčejnou kefírovou buchtu. Právě tu, ale v podobě exkluzivního dezertu, mohli návštěvníci křtu na místě ochutnat a od středy 13. listopadu si tento zákusek může dát každý v pražské IPPA Café v Jungmannově ulici.
A jak „buchta“ chutná a vypadá? Představte si křupavý korpus s vůní bílého rumu, na něm mousee (pěnu) z kefíru a bílého čaje, to vše pokryto broskvovým gelem a závojem z bílého čaje a dozdobeno, jak jinak, jedlým zlatem. Dezert vypadá spíše jako klenot, tak je krásný! Fotku uvidíte v galerii, chuť je svěží, čerstvá a lehká, dohromady s křehkým korpusem perfektně ladí. Recept na snazší i složitější verzi buchty najdete samozřejmě v kuchařce.
Konečně klid
Po křtu knihy, která se jmenuje jednoduše „Kuchařka“, byl Vojta sice dojatý, ale zároveň na něm bylo vidět, že si oddechnul. Své pocity ještě nebyl schopen dát dohromady, protože je stále vstřebával, ale bylo mu úplně jasné, co je další meta. „Cíl je se vyspat a být s rodinou. To je věc, kterou jsem dlouho opomíjel a je na čase to změnit. Nejdůležitější je teď za mnou a pevně doufám, že Vánoce budou tím pravým momentem, kdy si odpočinu v rodinném kruhu a začnu vymýšlet další věci,“ svěřil Vojtěch webu Toprecepty.cz.
Jak to vypadalo na křtu Vojtěchovy „Kuchařky“ i jaké nádherné dezerty se tam podávaly, to zjistíte v naší fotogalerii:
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete také připravit kefírovou buchtu.
Témata
Třetí řada Peče celá země
Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.
Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024
Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty. Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vítěz Peče celá země Vojtěch Vrtiška pokřtil svou kuchařku: Dojaly ho Mirka van Gils i Tereza Bebarová, překvapil dezertem
Jak na Sacherův dort podle Josefa Maršálka? Nejdůležitější je kvalitní máslo a trpělivost při výrobě polevy, zdůraznil slavný cukrář
Kalendář vánočního pečení: Kdy zadělat těsto na perníčky, kdy péct linecké a rohlíčky, aby bylo cukroví nejlepší
Přečtěte si Zobrazit více
Tereza z Peče celá země nabídla recept na „blbuvzdorný“ karamel. Díky jedné surovině se povede každému
Jak na zákusek Paris Brest z Prostřeno: Originální recept a rady pro božský výsledek
Gastro glosa: Předvánoční stres, desítky druhů cukroví a pořád nic není hotový? Milé ženy a mámy, děláme si to samy...