Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Turecká vejce jsou in: Dokonalý snídaňový pokrm s jogurtovou svěžestí a špetkou chilli si zamilujete
Zdroj: Toprecepty

Vejce Benedikt už tolik netáhnou, chcete-li si dát nějakou opravdu trendy snídani, připravte si vejce turecká. Tato vaječná specialita je hitem spousty moderních kaváren a frčí i na sociálních sítích. A přitom je jejich příprava mnohem snazší než v případě tradičního snídaňového pokrmu. 

Benedikt nebo turecká?

Vejce na mnoho způsobů se řadí k nejoblíbenějším snídaňovým jídlům, ideálním hlavně pro klidná rána, kdy si chceme jen tak lenošit a užít si pořádně dlouhou a vydatnou snídani. Vajíčka si můžeme udělat natvrdo, do skla, míchaná, sázená, zkrátka tak, jak je máme rádi.

Tureckým vejcím a vejcím Benedikt je společný způsob úpravy vajec. Základem pokrmu jsou totiž vejce ztracená neboli pošírovaná. Jde o speciální způsob vaření vyklepnutých vajec v horké vodě tak, aby obalený v bílku zůstal tekutý žloutek. Tento způsob přípravy sice dokáže mnohé potrápit, ale při dodržení jistých zásad jej zvládne každý. 

Vejce podávaná na jogurtu

Ztracená vejce si můžete dát samotná, vylepšuje se jimi kulajda nebo koprovka a v případě vajec Benedikt se servírují přelitá holandskou omáčkou, která také vyžaduje trochu té kuchařské zručnosti.

Pokud se ovšem rozhodnete vyzkoušet vejce turecká, budete mít přípravu značně usnadněnou. Tato pošírovaná vajíčka se totiž podávají na bílém jogurtu, což ovšem chuti celého pokrmu jen prospívá. 

Turecká specialita

Turecká vejce jsou známá rovněž pod názvem vejce cilbir a jde o oblíbený turecký snídaňový pokrm s dávnou historií, který se občas podává i na oběd nebo v rámci mezze (nabídky tradičních blízkovýchodních předkrmů).

Na podobné specialitě si pochutnávají, ovšem obvykle na oběd, i v Bulharsku, kde se jí říká Panagyurishte-style eggs neboli panagjurská vejce podle města na jihu Bulharska. 

Lehce pikantní

Pro turecká vejce je typické, že se aranžují na vrstvu bílého jogurtu s česnekem a také, že se podávají s máslem nebo s olejem ochuceným chilli kořením. V originále se do něj dávají speciální papričky oblíbené v Turecku – aleppo pepper, klidně ale můžete použít i jiné chilli papričky nebo i obyčejnou mletou papriku, pokud nechcete mít pokrm pikantní.

Důležité je hlavně, aby měl olej červenou nebo oranžovou barvu, která krásně kontrastuje s jogurtem. Ten právě celému pokrmu dodává příjemnou svěžest. Jogurt je třeba zvolit nějaký pořádně hustý – v původní verzi se volí turecký jogurt süzme, klidně jej ale můžete nahradit řeckým jogurtem nebo zakysanou smetanou. 

A samozřejmě nesmíte zapomenout na bylinky, které celé jídlo báječně barevně i chuťově doplní. Bezvadně se hodí petrželka nebo kopr

Jak udělat turecká vejce?

Pokud se vám vejce Benedikt už přejedla a rádi byste si vychutnali na snídani nějakou jinou vaječnou specialitu, můžete vyzkoušet turecká vejce cilbir podle následujícho receptu. Jak na to?

Budete potřebovat: 1 kelímek obyčejného řeckého jogurtu, 1 až 2 stroužky česneku, 2 vejce, 3 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 až 2 lžíce octa, 2 lžičky aleppo papriček (nebo červených chilli vloček) a bylinky na ozdobu.

  1. V malé misce smíchejte jogurt pokojové teploty s rozdrceným nebo prolisovaným česnekem, přidejte špetku soli a dobře prošlehejte. Jogurtovou směs rozdělte do dvou misek a prozatím ji dejte stranou.
  2. Přiveďte k varu středně velký hrnec plný vody. Vmíchejte do ní ocet. Mezitím rozklepněte vejce do malé misky.
  3. Když je voda připravena, pomocí lžíce ji promíchejte, aby se vytvořil vír, doprostřed víru vložte vejce a vařte je 2 až 3 minuty. Když je hotové, přeneste je pomocí děrované lžíce na talíř a stejným způsobem uvařte druhé vejce. 
  4. Mezitím si připravte pikantní olivový olej. V malé pánvi rozehřejte olej a přidejte do něj papričky. Nechte krátce prohřát. Uvařená vejce ihned přendejte do připravených misek s jogurtem (každé vejce jednoduše položte na jogurtovou směs) a pokapejte je rozehřátým olejem. Dozdobte bylinkami podle chuti. Ihned podávejte s bílým chlebem.

Tipy na přípravu tracených tureckých vajec: 

  • Na dokonalá ztracená vejce je nejdůležitější použít čerstvá vejce. Bílek je v jejich případě pevnější a lépe drží kolem žloutku. Máte-li vajíčka starší, rozklepněte je nejprve do hustšího sítka, jímž vodnatější bílek proteče. 
  • Vejce nejprve raději rozklepněte do misky nebo do naběračky. Lépe se vám pak bude vyklápět do vody a nerozteče se.
  • V hrnci přiveďte k varu vodu. Když do ní ale budete dávat vejce, nesmí vřít, stačí, když bude jen lehce probublávat
  • Do vody nezapomeňte dát ocet – asi 1 lžíci na 1 litr vody. Ocet napomůže tomu, že se bílek lépe srazí a bude kompaktnější. 
  • Předtím, než do vody dáte vajíčko, v ní udělejte vařečkou vír - bílek se kolem žloutku „omotá“ a vytvoří hezký tvar.
  • Chcete-li si usnadnit práci a zajistit si, že se vám vejce nerozpadne, vyložte si předem hrnek potravinářskou fólií a do ní rozklepněte vajíčko. Pak vejce do fólie zabalte, zavažte, aby se vytvořil jakýsi balíček a vejce uvařte ve fólii. Pak už jen rozvažte a vajíčko vyklopte na talíř. 
  • Na turecká vejce použijte jogurt pokojové teploty. Během vaření vajec jogurtovou směs neukládejte do chladničky.
  • Olivový olej s papričkami je třeba rychle zahřát, nicméně si dávejte pozor, abyste olej nepřehřáli.

Náš tip: Turecká vejce můžete rovněž vyzkoušet podle našeho video receptu.   

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli