Vepřové na smetaně s mrkví a hráškem

Roboot Kuchařka:

Doba přípravy: 1,5 hod 6 porcí Omáčky 21 názorů

522
Recept si zatím oblíbilo 22 kuchařů

Suroviny

1 kg vepřové kýty
Nyní v akci
10 dkg anglické slaniny
2 litry vývaru (může být i z masoxu)
300 g kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
120 g cibule
2 lžíce cukru krupice
mražená zelenina (nebo nakládaná zelenina - mrkev s hráškem)
1 smetana ke šlehání
ocet
olej
lžička hořčice
Divoké koření:
bobkový list
nové koření
celý pepř
špetka tymiánu
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbilo 22 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou kýtu prošpikujeme slaninou a maso drezírujeme provázkem. (Obvážeme a utáhneme, kvůli držení tvaru), osolíme, opepříme a vložíme na rozpálený olej, zprudka restujeme aby se maso zatáhlo.

  2. Maso po orestování vyjmeme a dáme do oleje 2 lžíce cukru krupice, ne krystal! Necháme půl minutky karamelizovat a přidáme na drobno pokrájenou zeleninu v poměru 100g od každého druhu. Mrkve cca 130g, měla by lehce převládat. Restujeme do zezlátnutí.

  3. Poté přidáme divoké koření a tymián, pokrájenou cibule, lžičku hořčice a zastříkneme octem. Vše chvíli restujeme a zalijeme vývarem. Do tohoto základu vložíme maso a dáme do vyhřáté trouby na 180°C cca 1 hod. Pro zvýšení chuti můžeme přidat masox dle uvážení.

  4. Až bude maso měkké tak ho vyjmeme ze základu a ten zahustíme máslovou jíškou (je sice pracnější ale chutnější než-li voda s moukou). Po zahuštění přecedíme skrz síto, nemixujeme !

  5. V případě, že nechceme pouze vepřové na smetaně, ale štěpánskou omáčku, vložíme do omáčky na 20 minut povařit mrkev s hráškem. Přidáme 200 ml smetany ke šlehání - lijeme po malých dávkách a mícháme aby se nesrazila.

  6. Pro dochucení můžeme použít cukr, sůl event. ocet, ovšem měl by se před přidáním do omáčky převařit.

Poznámka

Omáčka je skvělá a vypadá daleko lépe než na fotce. Jako příloha - knedlíky, těstoviny.

TIP : Pokud vepřové maso nahradíme hovězím, máme svíčkovou na smetaně.

Dobrou chuť !

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 18 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vepřové na smetaně s mrkví a hráškem

  • maiklovic maiklovic

    ted o víkendu vyzkouším. Jen bych tu štěpánskou opravil i v postupu :-)

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Vynikající;-). Přidávám foto:-p

    Odpovědět

  • annveros annveros

    Uvařeno a hned snězeno. Bylo to výborné:yes::-)

    Odpovědět

  • annveros annveros

    Dne s Zkouším uvařit, tak jsem zvědavá ;-):-K

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    No ano, jako Bratislavská plec.Štěpánská je jiná!Fotka je ale moc pěkná a chutné to bude tutově.:yes::-p

    Stručně tmavé omáčky :
    Roštěná - dušený plátek roštěnky se sosem a dále

    zadní maso dušené se stejným základem,ale jinou vložkou :
    Znojemnská - s kys.okurkou
    Štěpánská hovězí - s přidáním vařeného vejce
    Španělsý ptáček - plněný vejcem,okurkou,slaninou.

    a Bratislavská plec nepatří mezi tmavé omáčky a patří mezi smetanové omáčky jako je Svíčková a také Křenová,Koprová.
    To jen tak.;-):-)

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :yes::-p super;-):-K

    Odpovědět

  • yanull yanull

    Lákavá dobrůtka :-p:yes:;-) +15 :yes:

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Príma recept:-p a krásné fotky:-K+13:yes:

    Odpovědět

  • jano jano(neregistrovaný)

    jaka stepanska takhle se prece de Bratislavka plec!!!:-))

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Roobo-díky, hned to vypadá lépe:yes: a kdyby to jen šlo, dám ještě bodík, ale nejde to:-(

    Odpovědět

  • martina 72 martina 72

    Mňam tohle vypadá hodně jedle a ty těstovinky k tomu:-p Po všech těch knedlích ve svátky:yes:

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Jsem moc ráda Roboot,že jsi název opravila.:yes:teď se mi to moc líbí.;-)Schválně jsem se dívala na netu na tu Štěpánskou a opravdu klasika dle starých receptůr je to omáčka s vejci na tvrdo.Je už jedno zda hovězí nebo vepřová plec i když hovězí převládá.;-)Teď Ti dávám zaslouženého bodíka :yes:+1 a fotky se mi moc líbí.Lepší než kdyby tam nebyla žádná:yes::yes:;-)

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Fotky super:yes::yes:a u nás sa nikdy nevarila žiadna "Štefanská" omáčka,počujem o tom prvý krát,takže recept ukladám:-p

    Odpovědět

  • Roboot Roboot(autor receptu)

    A je to :yes: . Díky holky, já tu brouzdám už dlouho tak jsem se do toho trochu víc "ponořila" :-( No fotky právě nic moc, neboť jsem se rozhodla to nafotit na poslední chvíli takže estetika hadr :-//

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo