Zařiďte si doma automat na živiny
18. 5. 2020 Historie a zajímavosti
Už jste slyšeli o nakličování semen? Určitě si vzpomínáte na základní školu, kdy jste v pracovkách před Velikonocemi vysévali osení. A nakličování je velmi podobné. Akorát rostlinky neslouží k velikonoční dekoraci, ale k jídlu. Proč?
Protože naklíčená semínka jsou extrémně bohatá na živiny — vitamíny, minerály, proteiny, antioxidanty a enzymy. Stačí čtyři polévkové lžíce naklíčených semínek týdně a všimnete si změn k lepšímu. Zkrásníte, budete mít více energie, rychlejší metabolismus a pocit lehkosti. To jsou benefity, které ocení všichni, kteří se zajímají o zdravý životní styl.
Naklíčená semínka nabízejí nový rozměr i těm, kteří se zaměřují spíše na požitek z jídla. Jsou totiž rozmanité co do chuti i konzistence. Některé jsou pikantní, jiné nasládlé, některé chroupají, jiná jsou jako polévkové nudle. Vylepšíte jimi obložené pečivo, smoothie, slané kaše, polévky, maso, omáčky, dipy, zeleninové šťávy, jednohubky…
Jak si vypěstovat klíčky doma? Je to velmi jednoduché. Budete potřebovat semínka, vodu a misku nebo zavařovací sklenici. Vybraná semínka nejdříve na osm hodin ponořte do vody. Během této doby nabobtnají. Pak vodu vylijte a semínka nechejte odpočívat. Už druhý den začnou pukat a vyhazovat klíčky. Po dalších třech dnech je můžete sklízet a pustit se do kulinářského experimentování. Po dobu klíčení semínka proplachujte ráno a večer, aby zůstala vlhká.
Tento návod je velmi jednoduchý, vždy se řiďte postupem pro vybraná semínka, některá totiž klíčí dva dny jiné dva týdny. Klíčení usnadňují nakličovací misky Toraf. Přebytečná voda z nich odkapává do spodní nádoby, proto jsou semínka lépe chráněna před vznikem plísní. Tři patra misek umožňují nakličování různých druhů semínek v různou dobu — budete mít neustálý přísun živin a nových chutí.
Nakličování semínek není žádná novinka. Ale až nyní se dostalo do hledáčků food influencerů a staly se hitem, který chutná a přináší zdraví.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Zkusili jsme připravit majonézu z cizrnového nálevu: Veganská náhražka chutná skoro jako klasická majonéza a snáze se dělá
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Zavařování v horkovzdušné troubě je jednodušší než v hrnci. Naučíme vás správný postup
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kefírová rychlovka
Přidáno před 7 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 10 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 13 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 13 hodinami
Melounový salát s olivami a rukolou
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Zavařit okurky lze snadno. Máme pro vás rady, podle kterých zvládne zavařovat i začátečník
Zdeněk Pohlreich radí, jak zvýšit kvalitu školního stravování: Nechte děti jíst, co chtějí, organismus si z toho něco vybere
Jak zahustit polévky, zlepšit jejich chuť a zvýšit výživnost? Skvěle je doplní nudle, noky, knedlíčky, kapání, svítky či krutony