Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lesácký kotlet: Nádherně šťavnaté a pořádně pikantní kotletky díky dokonalé kombinaci chutí mají ten správný říz
Zdroj: Toprecepty, JanaDorazinova

Dostali jste chuť na pikantní jídlo? Přichystejte si k obědu lesácký kotlet. Jeho příprava je snadná. Vychutnejte si výborné maso nejen se zeleninou, ale i s pečenými bramborami. A chilli dejte podle chuti.

Vepřová kotleta

Vepřová kotleta je stálice české kuchyně a patří mezi kvalitnější části tohoto druhu masa. Najdeme ji na nedělních stolech, ve školních jídelnách i v moderních restauracích. Její výhodou je rychlá příprava a variabilita – kotletu můžeme péct, smažit, grilovat, dusit i zapékat.

Zvládne elegantní i rustikální provedení a hodí se ke spoustě příloh – od brambor přes rýži až po lehké saláty. Dnes pro vás máme níže v článku pikantnější variantu. 

Na co si dát pozor při přípravě kotlety

Kotleta je libové maso, což znamená, že je méně tučná – a to má své výhody i úskalí. Největším rizikem je vysušení masa. Proto je důležité kotlety správně připravit – nejdříve je necháme odležet při pokojové teplotě, následně je naklepeme, aby změkly, a připravujeme je krátce a intenzivně nebo naopak pomalu a s dostatkem tekutin.

Pokud připravujeme kotlety s kostí, mohou se během tepelné úpravy kroutit. V takovém případě pomůže naříznout tukový lem. Pokud chceme rovnoměrné opečení, je vhodné maso před smažením osušit a použít dobře rozehřátou pánev nebo hrnec.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Lesácký kotlet

Na lesácký kotlet si připravte: kotlety podle počtu strávníků, 2-3 rajčata, 2-3 zelené papriky, 1 cibule, olej, sůl, pepř a tekuté chilli koření.

Jak na to? Kotlety si naklepejte, osolte, opepřete a zprudka opečte na předem zesklovatělé cibuli. Když se maso zatáhne, posypte ho na kousky nakrájenou paprikou. Po chvíli přidejte na čtvrtinky nakrájená rajčata a duste s masem. Pokud je třeba, zakápněte malým množstvím vody. Podávejte s opečenými brambory.

Chilli koření přidávejte podle toho, jak pikantní jídla máte rádi. Když chcete, aby bylo jídlo pořádně pálivé, je potřeba, aby bylo koření v jídle delší dobu.

Náš tip: Kotlety si můžete přichystat zapečené a hezky šťavnaté podle následujícího video receptu: 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli