Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Podzimní kotleta

Vepřová kotleta dušená na víně a lístcích šalvěje, podávaná se zlatavou cibulkou a zkaramelizovanými kousky jablek je delikatesou, kterou si pro svou neobvyklou chuť jistě oblíbíte. Nejvhodnější přílohou jsou jakkoliv upravené brambory.

Hodnocení receptu je 5,0 (52×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

rebeka rebeka

Středně náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 60 min bez doby odležení v lednici

80 min (20 min příprava + 60 min tepelná úprava, bez doby odležení v lednici)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 643 kJ /
1 349 kcal
Bílkoviny6,91 g
Tuky106,79 g
Vláknina30,58 g
Cholesterol 129 mg
Sodík 45 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy79,44 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kotlety omyjeme, osušíme, naklepeme a na krajích nařízneme, aby se nekroutily při smažení. Opepříme, zakápneme olivovým olejem a odložíme na 24 hodin do ledničky. Krok 2: Na pánvi rozpálíme 2 lžíce sádla, kotlety zprudka opečeme z každé strany, poté osolíme a odložíme do nádoby, ve které je budeme péct. Krok 3: Do výpeku dáme víno nebo vývar, přihodíme šalvěj, krátce provaříme a přelijeme k masu. Dáme s poklicí do trouby a při teplotě 180 °C necháme ještě asi 30 minut péct doměkka. Pak vyjmeme šalvěj a bude-li třeba, necháme výpek zredukovat. Krok 4: Cibuli nakrájíme na širší proužky a na pánvi, ve které jsme si rozehřáli 2 lžíce másla a stejné množství olivového oleje, smažíme do světle hněda. Krok 5: Vyjmeme z pánve a tímto krokem uvolníme místo pro jablka. Ta zbavíme jadřinců, nikoliv však slupek. Pokrájíme na kolečka či čtvrtiny a obalíme v krystalovém cukru. Opět dáme do pánve máslo + olivový olej (2 a 2 lžíce) a jablka necháme zkaramelizovat. Jen lehce, nepřepálit! Krok 6: Osolíme a zakápneme rýžovým octem. Kotlety na talíři poklademe jablky a zlatou cibulkou, přelijeme šťávou z jablek. Jako příloha se hodí brambory v jakékoliv úpravě.

TIP: Jablka v kuchyni mají široké využití

Zveřejněno 22. 9. 2013

Poznámka autorky rebeka

Zdroj Gurmet, značně upraveno.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Podzimní kotleta

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0Mkv

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Podzimní kotleta

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0Mkv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (48)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Tohle jídlo jsem vařila již několikrát a vždy sklidilo úspěch.Takový podzimní hřejivý a voňavý recept.Podávala jsem s rýží a je to také dobré.Určitě zopakuji a doporučuji 😊

Včera jsem maso naložila (bez kosti) do oleje a koření, dnes oběd udělala, bez sádla, na půl hodiny jsem dala k masu péct i brambory na čtvrtky. S tou cibulkou a jablky to bylo moc dobré, nemám rýžový ocet, tak jsem dala balsamico. Tuto kombinaci s jablky jsem ještě nezkoušela, ale určitě jsem to nevařila naposledy. :-8 :yes:

Zajímavý nápad

:-)<3:yes::yes: moc pěkné :-K

Určitě bych rád vyzkoušel, ale tápu kde vzít ty lístky šalvěje :-(

dnes jsem vyskousel a 39 bodik uplne s prehledem :-p:-p:-p:yes::yes: nechapu jak jsem mohl prehlednout. misto kotlety jsem mel krkovici.

Nádhera, vyzkouším o víkendu, bodík pro tebe :-):yes::-K

Jeje, taková krása a já jsem to nějak přehlídla :-p:yes:

Tak to je recept receptů. Velice krásně popsaný, nic moc složitého a určitě hodně, hodně chutný. Paní Rebeko, vy opravdu umíte !!!

:-p krása nebeská;-):-K

Tetřev Hlušec 27. 9. 2013 19:52
Tož dobré deň :-D Paní Rebeko, tož krásné to máte, o tem žádná! To néni jako to kopétko paní Nigérijcové, toto bych slupl jak malinu :-D požádám staró Hlušcovó, aby ňa to uklohnila :-D

Ty holt umíš;-):yes:

Marybar: právě tím opečením v pánvi, nic jiného jsem nepřidávala... prisám bačku:-8:-D:-D no, a pak ještě bydlely v troubě... že by tím;-):-?:-D

Recept mne velmi zaujal,chci pokrm připravit.Mám dotaz,čím je dosažena tak nádherná barva kotlet,když jsou pouze opepřené a zakapané olejem?Děkuji za odpověď.:-p:-K:yes::yes::yes:

:-):yes:

Tématické fráze:
kotleta recept, podzimní recepty, kotleta recepty, recept kotleta, recept na kotlety jinak, jak pripravit kotletu, recept na kotletu, recept na kotlety, kotleta, kotleta na panvi, recepty z kotlety, kotlety, jak připravit kotlety, kotlety recept, kotleta jinak, recepty kotleta, recepty na kotletu, recept kotlety, top recepty kotleta recept, recept z kotlety

Suroviny:
kotleta vepřová, cibule, jablko, sádlo, olej olivový, máslo, sůl, pepř mletý, cukr krystal, vývar zeleninový, šalvěj

Přidat fotografie receptu