

Podzimní kotleta
Suroviny 6 porcí
- 6 vepřových kotlet s kostí
- 4 cibule
- 3-4 jablka
- sádlo
- olivový olej
- máslo
- sůl
- pepř
- krystalový cukr
- 1 lžíce rýžového ( nebo balzamiko ) octa
- zeleninový vývar nebo bílé víno
- 20 lístků šalvěje
Postup přípravy receptu
Kotlety omyjeme, osušíme, naklepeme a na krajích nařízneme, aby se nekroutily při smažení. Opepříme, zakápneme olivovým olejem a odložíme na 24 hodin do ledničky.
V den D na pánvi rozpálíme 2 lžíce sádla, kotlety zprudka opečeme z každé strany, poté osolíme a odložíme do nádoby, ve které je budeme péct.
Do výpečku dáme víno nebo vývar (cca 200 ml), přihodíme šalvěj, krátce provaříme a přelijeme k masu. Dáme s poklicí do trouby a při teplotě 180°C necháme ještě cca 30 minut péci doměkka. Pak vyjmeme šalvěj a bude-li třeba, necháme zredukovat sosík.
Cibuli nakrájíme na širší proužky, a na pánvi, ve které jsme si rozehřáli 2 lžíce másla a stejné množství olivového oleje, smažíme do světle hněda.
Vyjmeme z pánve a tímto krokem uvolníme místo pro jablka. Ta zbavíme jadřinců, nikoliv však slupek. Pokrájíme na kolečka či čtvrtiny a obalíme v krystalovém cukru. Opět dáme do pánve máslo + olivový olej (2 a 2 lžíce) a jablka necháme zkaramelizovat. Jen lehce, nepřepálit!
Osolíme a zakápneme rýžovým octem. No, a máme téměř hotovo. Kotlety na talíři poklademe jablky a zlatou cibulkou, přelijeme šťávou z jablek. Jako příloha se hodí brambory v jakékoliv úpravě.
Poznámka od kuchařky
Zdroj Gurmet, značně upraveno.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Podzimní kotleta
-
dnes jsem vyskousel a 39 bodik uplne s prehledem
nechapu jak jsem mohl prehlednout. misto kotlety jsem mel krkovici.
-
Nádhera, vyzkouším o víkendu, bodík pro tebe
-
Jeje, taková krása a já jsem to nějak přehlídla
-
Tak to je recept receptů. Velice krásně popsaný, nic moc složitého a určitě hodně, hodně chutný. Paní Rebeko, vy opravdu umíte !!!
-
krása nebeská
-
Tož dobré deň
Paní Rebeko, tož krásné to máte, o tem žádná! To néni jako to kopétko paní Nigérijcové, toto bych slupl jak malinu
požádám staró Hlušcovó, aby ňa to uklohnila
-
Ty holt umíš
-
Marybar: právě tím opečením v pánvi, nic jiného jsem nepřidávala... prisám bačku
no, a pak ještě bydlely v troubě... že by tím
-
Recept mne velmi zaujal,chci pokrm připravit.Mám dotaz,čím je dosažena tak nádherná barva kotlet,když jsou pouze opepřené a zakapané olejem?Děkuji za odpověď.
-
-
Jednoduché, krásné, uložené a doufám, že brzy i vyzkoušené
Nádhera, jako vždy -
Nadi, ty kouzlíš
Tato kombinace je moc lákavá a karamelizovaná jablíčka jako příloha .... mana nebeská
-
Já s krkovicí
ale zblajzla bych i takto nádherně přichystanou kotletu-a se vším všudy(talíř bych Ti nechala,neboj
),mňam
-
lahodná kotletka
a ještě s kostičkou, no mňam
-
Prosila bych bez jablíček, jinak recept by mě moc a moc chutnal