Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Opečené brambory se hodí jako skvělá příloha, ale můžeme je konzumovat i samotně, třeba s nějakou omáčkou.
Zdroj: freepik / timolina

Pečené brambory patří mezi velmi oblíbené přílohy nejen k masu. Jejich příprava je na první pohled snadná a zvládne ji každý. Existuje ovšem několik dobrých rad, které bychom měli brát na zřetel, když se rozhodneme upéct si pár brambor třeba k masu, nebo si je chceme vychutnat samotné s nějakým vhodným dipem.

Celosvětová obliba

Opečené brambory jsou oblíbenou pochoutkou po celém světě, od evropských zemí až po Ameriku. Tento pokrm má dlouhou historii, protože brambory byly do Evropy dovezeny z Jižní Ameriky už v 16. století španělskými conquistadory. Od té doby se brambory staly základní součástí mnoha kuchyní a jejich opečená verze je jedním z nejpopulárnějších způsobů jejich přípravy.

Vyberte správný druh

Při ní je ovšem důležité si dát pozor na několik důležitých věcí. První je jednoznačně dobrý výběr brambor. Pro opečené brambory jsou nejlepší ty pevné, které dobře drží tvar. Hodí se třeba Charlotte, což jsou malé, oválné brambory s pevnou a jemnou texturou. Vynikají svou schopností udržet tvar a mají mírně sladkou chuť. Na druhé straně, Yukon Gold se pyšní bohatou, máslovou chutí a střední pevností.

Red Bliss, známé také jako červené brambory, mají hladkou slupku a pevnou, vlhkou texturu, která je pro opékání ideální. Russet, neboli Idaho brambory, jsou zase velké a škrobnaté. Po upečení zvenku křupají a přitom zůstávají nadýchané uvnitř. Ovšem pozor, pokud nejsou správně uvařeny, mohou se trochu rozpadat.

Koření je pomyslnou třešničkou

Nesmíme zapomínat ani na předvaření v osolené vodě. To pomůže, aby byly uvnitř měkké a na povrchu křupavé. Brambory také musíte důkladně umýt a podle potřeby oloupat. Pokud je to možné, brambory nakrájejte na stejně velké kusy, aby se rovnoměrně upekly. Před opékáním je dobře osušte, aby se na nich lépe držel olej a koření.

Okořenění je pochopitelně především věcí chuti každého strávníka. Rozhodně se ale nebojte experimentovat s různými kořenícími směsmi. Kromě soli a pepře můžete přidat rozmarýn, tymián, sušený česnek nebo papriku pro pikantnější chuť. Koupit se dá i kořenící směs na americké brambory, která poslouží stejně dobře i na ty opečené.

Pečte v troubě i na pánvi

Při výběru tuku si dejte pozor na to, aby ho měly brambory dostatek, nebudou se lepit na plech a vytvoří se na nich krásně křupavá kůrka. Olivový olej sice dodá příjemnou chuť, ale pro vyšší teploty je lepší použít olej s vyšším bodem kouření, jako je slunečnicový nebo řepkový. Velmi dobrá je i kombinace sádla a oleje.

Pečení brambor můžete zvolit dvojí. Buď je rozložte na pekáč tak, aby se navzájem nedotýkaly a pečte v troubě předehřáté na 200 °C, dokud nejsou brambory zlatavě křupavé. Další variantou je příprava na pánvi s dobře rozehřátým tukem. Tento způsob je rychlejší, na druhou stranu však vyžaduje vaši pozornost a časté míchání, jinak se totiž mohou brambory připálit.

Do čeho namočit

Pokud nevolíte opečené brambory jako přílohu, ale slouží vám třeba jako lehčí večeře, můžete si k nim připravit mnoho omáček, které zvýrazní jejich chuť. Skvěle se hodí třeba česnekový dip, který vytvoříte smícháním zakysané smetany nebo majonézy s čerstvým nebo sušeným česnekem, solí a pepřem. Nabízí se také rajčatová salsa. Stačí jen nasekat rajčata, přidat cibuli, čerstvý koriandr, limetkovou šťávu, sůl a třeba kousek chilli.

Perfektně se hodí i tzatziki. Jednoduše nastrouhejte okurku a nechte ji okapat. Smíchejte s řeckým jogurtem, koprem, prolisovaným česnekem, olivovým olejem, solí, pepřem a trochou citronové šťávy. Ideální pro osvěžující letní variantu.

Hodí se i bylinkový dip. Jednoduše smíchejte zakysanou smetanu s vašimi oblíbenými čerstvými nebo sušenými bylinkami, například koprem, pažitkou nebo petrželkou, a přidejte trochu soli a pepře.

Náš tip: Máte-li chuť na netradiční brambory, vyzkoušejte ty americké z našeho videoreceptu:

Zdroj informací:

potatogoodness.com - Potato History - History and fun potato facts

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více