Šumivá kopřivová limonáda je dokonalým osvěžením. Chutná báječně a ještě prospívá našemu zdraví
2. 5. 2025 Vaření
Z kopřiv nemusíte dělat jen čaj, dají se využít i pro přípravu mnohem svěžejšího nápoje, a to kopřivové limonády. Tu uděláte snadno a ani k tomu nebudete potřebovat vodu s bublinkami. Stačí nechat listy kvasit ve vodě s cukrem či medem v uzavřené nádobě a za pár dní máte báječný osvěžující nápoj.
Kopřivy do jídla i do nápojů
Kopřivy spousta lidí považuje za plevel, byla by ale škoda, aby končily na kompostu. Stejně jako jiné bylinky je můžete využít pro přípravu různých jídel a nápojů podobně, jako to dělávali již naši dávní předkové. Dodnes známe třeba kopřivový špenát, kopřivy se stále v některých rodinách přidávají do velikonoční nádivky.
Kopřivy, čerstvé i sušené, jsou rovněž oblíbenou jarní bylinkou pro přípravu čajů. Tato rostlinka má totiž přímo zázračné účinky a pomáhá na spoustu zdravotních neduhů.
Nejvíc si kopřiv vážíme pro jejich pročišťující schopnosti, popíjení kopřivového čaje tak pomáhá překonat únavu, podpořit metabolismus i posílit imunitu, což na jaře přijde vhod. Chcete-li ovšem nějaký svěžejší studený nápoj, můžete kopřivy přidat do ovocného smoothie nebo si z nich udělat právě limonádu.
Mohlo by vás zajímat
Přirozeně perlivé díky fermentaci
Bylinkové limonády jsou v poslední době v módě a v nabídce je má spousta restaurací i kaváren. Obvykle se připravují ze sirupů, které se smíchají s klasickou nebo perlivou vodou. Šumivou limonádu ale můžete udělat i poměrně jednoduše bez nutnosti vařit předem sirup, a to pomocí kvašení.
Díky procesu fermentace je nápoj přirozeně perlivý a ještě tím získává další zdravotní benefity – mj. podporuje trávení a obranyschopnost organismu. Navíc není nutné nic vařit, takže v nápoji zůstane více prospěšných látek z bylinek.
Jak vyvolat kvašení?
Nejznámější z kvašených bylinných limonád je ta bezová, kterou s oblibou připravovaly již naše babičky a prababičky a která je známá i pod názvem bezové šampaňské. Stejně tak ale můžete podobnou přirozeně perlivou limonádu udělat z jiných bylinek, třeba právě z kopřiv.
Příprava takového nápoje je velmi jednoduchá, stačí jen dát bylinky do vody a přidat cukr nebo med, které jsou pro kvasinky zdrojem energie. Proces kvašení pak nastartujete pomocí kvasinek (většinou čerstvého nebo sušeného droždí). Pak už stačí jen přidat citrusy, které působí jako konzervanty, ale i zlepšují chuť limonády a dodávají jí svěžest.
Jak na kopřivovou šumivou limonádu?
Kvašená kopřivová limonáda je úžasným osvěžujícím nápojem, který má jen jednu nevýhodu – musíte si na něj počkat, než prokvasí. Nicméně trpělivost se v tomto případě vyplatí. A jak tedy limonádu uděláte?
Budete potřebovat: 30 g cukru, větší špetku sušeného droždí nebo vinných kvasinek, 400 ml vody, 5 vršků kopřiv, polovinu citronu.
- Do 500ml nádoby dejte cukr, kopřivy, polovinu citronu, z něhož jste předem vymačkali trochu šťávy, a kvasnice. Vše zalijte polovinou horké vody, aby se kopřivy spařily. Pak dolijte studenou vodou, sklenici uzavřete a protřepejte, aby se vše dobře promíchalo.
- Nápoj nechte 3-4 dny kvasit na teplém místě (nezapomeňte vždy ráno a večer sklenici otevřít a zavřít, aby se uvolnilo trochu plynu). Pak limonádu přendejte do lednice a podávejte vychlazenou nebo s ledem.
Náš tip: Pokud byste chtěli vyzkoušet kopřivový sirup, můžete si jej připravit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více