Fermentované nebo kvašené nápoje jsou velmi osvěžující a snadno je zvládneme vyrobit doma z ovoce nebo zeleniny
Hitem internetu je už několik let fermentovaný jablečný nápoj, který se pije vychlazený. Je perlivý, kyselkavý a velmi osvěžující. Můžete ho vyzkoušet podle našeho návodu.
K výrobě tohoto nápoje využijeme padaná jablka. Musí být ale bez náznaku hniloby nebo plísní. Kromě jablek můžeme použít hrušky, maliny, okurky nebo zázvor.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak nápoj vyrobit
- Omytým jablkům okrájíme natlučená místa.
- Rozčtvrtíme je, zbavíme jádřinců a nakrájíme, nadrtíme nebo hrubě nastrouháme.
- Vložíme do skleněné nádoby (džbánu) tak, abychom zaplnili maximálně polovinu nádoby.
- Přidáme čerstvou mátu a trochu cukru (místo něj můžeme přidat rozinky nebo med).
- Vodu převaříme a necháme zchladnout.
- Vodou zalijeme jablka v nádobě.
- Zakryjeme a necháme 3–7 dní v pokojové teplotě (do vzniku bublinek).
- Čím déle necháme fermentovat, tím bude chuť silnější.
- Podáváme vychlazené.
Podobně můžeme vyrobit nápoj i z hrušek, malin, okurek a jiného ovoce či zeleniny. Využít štědré dary přírody se vyplatí.
Podle následujícího videa můžete z přebytků úrody jablek uvařit jablečná povidla:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křepelky sous - vide s pečenou zeleninou a jogurtovým dipem
Přidáno před 2 hodinami
Mrkvová polévka s chilli
Přidáno před 2 hodinami
Zdravý barevný kuskus
Přidáno před 4 hodinami
Salát z květáku romanesco s rýží a čočkou beluga
Přidáno před 13 hodinami
Gulášová polévečka
Přidáno před 15 hodinami
Koláče s povidlovo-makovou náplní a se švestkami
Přidáno 13. 9. 2024 21:15
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Maršálek: Čokoládu na vánoční pečení kupujte už teď, pak bude drahá. Za 30 Kč ale kvalitu nečekejte, ani v akci
Sezona burčáku začíná! Před 20 lety stál litr 44 Kč, dnes za něj dáte skoro stovku, ale oproti loňsku nezdražil
Vyrobit a zpracovat mošt z vlastních jablek sice dá trochu práce, ale výsledkem je výborný zdroj vitamínů na zimu
Komentáře