Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Limitovaná mikulášská nabídka

Do obchodu

Fermentované nebo kvašené nápoje jsou velmi osvěžující a snadno je zvládneme vyrobit doma z ovoce nebo zeleniny
Pixabay

Hitem internetu je už několik let fermentovaný jablečný nápoj, který se pije vychlazený. Je perlivý, kyselkavý a velmi osvěžující. Můžete ho vyzkoušet podle našeho návodu.

K výrobě tohoto nápoje využijeme padaná jablka. Musí být ale bez náznaku hniloby nebo plísní. Kromě jablek můžeme použít hrušky, maliny, okurky nebo zázvor.

Jak nápoj vyrobit

  1. Omytým jablkům okrájíme natlučená místa.
  2. Rozčtvrtíme je, zbavíme jádřinců a nakrájíme, nadrtíme nebo hrubě nastrouháme.
  3. Vložíme do skleněné nádoby (džbánu) tak, abychom zaplnili maximálně polovinu nádoby.
  4. Přidáme čerstvou mátu a trochu cukru (místo něj můžeme přidat rozinky nebo med).
  5. Vodu převaříme a necháme zchladnout.
  6. Vodou zalijeme jablka v nádobě.
  7. Zakryjeme a necháme 3–7 dní v pokojové teplotě (do vzniku bublinek).
  8. Čím déle necháme fermentovat, tím bude chuť silnější.
  9. Podáváme vychlazené.

Podobně můžeme vyrobit nápoj i z hrušek, malin, okurek a jiného ovoce či zeleniny. Využít štědré dary přírody se vyplatí.

Podle následujícího videa můžete z přebytků úrody jablek uvařit jablečná povidla:

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky