Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajčatový tataráček má výraznou pikantní chuť. Je výborným předkrmem i lehkou večeří, báječně chutná na křupavé topince
Zdroj: Toprecepty, mika59

Zapomeňte na těžká jídla – tenhle rajčatový tataráček je plný letní chuti, svěžesti a voňavé bazalky. Lehké pohlazení po duši, které vás okouzlí hned první lžičkou. Výborně chutná s topinkou nebo opečenou bagetou.

Rajčatový tataráček

Tatarák si většina lidí spojí se syrovým masem a česnekovou topinkou, ale co když chuť na něco podobného přijde i ve chvíli, kdy chceme jíst lehčeji, svěžeji nebo zkrátka bez masa? Řešení existuje – rajčatový tataráček. Tato rostlinná varianta překvapí svou plnou chutí, jednoduchostí a navíc i skvěle vypadá na talíři.

Rajčatový tataráček je ideální volbou pro horké letní dny, kdy nechceme stát u plotny. Je hotový během chvilky a hodí se jako lehká večeře, originální předkrm nebo efektní pohoštění pro hosty.

Co se dává do rajčatového tatráčku

Základ tvoří zralá rajčata doplněná sušenými rajčaty, která celé směsi dodají hloubku a umami chuť. Díky česneku, jarní cibulce a kapce balsamikového krému vznikne chuťově bohaté a zároveň osvěžující jídlo, které si snadno zamilujeme.

Velkou výhodou je i to, že si rajčatový tataráček můžeme upravit podle své chuti – někdo přidá nasekané olivy, jiný lžičku kaparů nebo trochu dijonské hořčice. Fantazii se meze nekladou. Skvěle chutná na křupavém pečivu, sypaný čerstvou bazalkou a třeba doplněný trochou parmazánu nebo rostlinného sýra.

Vyzkoušejte tuto chuťově výraznou zeleninovou alternativu. Zamilují si ji i ti, kteří se obvykle zelenině tak trochu vyhýbají.

Rajčata

Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…

Jak připravit rajčatový tataráček

Na jednu dávku budete potřebovat: 6 zralých rajčat, 5-6 sušených rajčat v oleji, 2 jarní cibulky, 2-3 stroužky utřeného česneku, špetku chilli, lžičku balsamikového krému (nemusí být), bazalku, sůl, pepř mletý a 1 lžíci oleje z nakládaných rajčat.

Jak na to? Rajčata přepulte, vykrojte bubáky a vydlabejte semínka. Sušená rajčata nakrájejte na kousky. Ponorným mixérem krátce promixujte tak, aby tam zůstaly i kousky. Připravte sítko a směs na něj přesuňte. Nechte asi půl hodiny vykapat. Teď už jen přidejte balsamiko, česnek, nakrájenou cibulku, olej, chilli, sůl a pepř. Nakonec obložte bazalkou a podávejte s topinkou nebo pečivem.

Náš tip: Připravte si rajčatový tataráček podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli