Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Náš jazyk vnímá pět základních chutí. Znáte je všechny? A co znamená chuť umami?
Zdroj: Freepik.com, SenivPetrov

Když se vás někdo zeptá, jak vám chutná jídlo, nejspíš odpovíte, že je to dobré, skvělé, anebo vám to zkrátka nejede. Ve skutečnosti je to ale trochu složitější. Umíme totiž rozeznat pět základních chutí, i když se vědci momentálně přou ještě o další.

Chuťové rozdíly

Důvod, proč každý z nás vnímá jednu konkrétní chuť jinak, se jmenuje chuťové pohárky, které obsahují chuťové receptory. Různý počet pohárků pak způsobuje to, že jsme různě citliví na různé chutě. Takže zatímco vy si budete pochutnávat na sladkém dortíku, vaše okolí dá raději přednost kyselým okurkám. Někdo ocení slaný pokrm, další neodmítne hořké pivo. K těmto čtyřem základním chutím patří ještě takzvaná umami, které se také někdy říká delikátní. Pokud vám v tomto výčtu chybí pálivost, nezapomněli jsme na ni, jenže ta se do chutí nepočítá, protože jde o reakci nervových receptorů bolesti na látky způsobující pálení. Aby to nebylo tak jednoduché, je dost dobře možné, že za čas přibudou k základním pěti chutím další. Vědci si totiž momentálně vzali do parády tučnou a škrobovou chuť a přou se, jestli do výčtu také patří, nebo ne. Jak se to má s těmi, které oficiálně rozlišujeme dnes?

Sladká chuť

Možná vy sami, nebo někdo z vašeho okolí, oceňuje sladkou chuť. Vlastně ani není divu, protože sladkost je často popisována jako příjemná chuť signalizující přítomnost cukru, který je hlavním zdrojem energie, a proto je pro lidské tělo žádoucí. To je i důvod, proč tuto chuť oceňují zejména děti. Sladkost se navíc velmi dobře doplňuje s ostatními základními chutěmi. Přidejte sladkost třeba v podobě pár kapek balzamikové omáčky do slaného jídla a výsledná chuť povýší na další level.

Slaná chuť

Nejjednodušší chuťový receptor v ústech patří chloridu sodnému. Sůl je nezbytnou součástí lidské stravy a zvyšuje chuť potravin. Problém je, že obecně máme tendenci konzumovat mnohem více soli, než je potřeba. A naše chutě se tomu přizpůsobují. Dobrá zpráva ale je, že pokud vědomě snížíte sůl ve stravě, po nějaké době si chuťové pohárky zvyknou i na menší množství. Zajímavé je, že sůl se přidává do sladkých pokrmů. Slouží totiž jako zvýrazňovač chuti.

Kyselá chuť

Přirozeně kyselou chuť nabízejí citrusové plody jako citrony, kumquaty, lemonquaty a další příbuzní citroníků. Kyselou osvěžující chuť získáte i využitím šťovíku, což je tradiční listová zelenina, která se v poslední době dostává do popředí zájmu různých kuchyní. Kyselá chuť vzniká i ve fermentovaných potravinách jako je kysané zelí nebo jogurty. A asi netřeba připomínat ocet, který spolehlivě dochutí jakékoliv saláty, jimž dodá svěžest.

Hořká chuť

Hořkost patří k nejcitlivějším chutím. Je známo, že některé hořké sloučeniny mohou být ve větším množství toxické. Je to i důvod, proč řada lidí vnímá hořkou chuť jako nepříjemnou. Pravdou ale je, že špetka hořkosti může proměnit jídlo v zajímavější a tím i oblíbenější. Stačí si vzpomenout třeba na buřty na pivě… Kromě toho existují případy, kdy hořkost může být zdravá jako je tomu například u kávy a čokolády, jež obsahuje celou řadu antioxidantů.

Umami

Japonský název této chuti vyjadřuje "delikátní". Lze se ale setkat i s popisem chutně masitá. Na začátku 20. století ji objevil japonský chemik Kikunae Ikeda v řase kombu. To, že něco chutná umami, naznačuje větší množství bílkovin v pokrmu. Obecná chutnost navíc omezuje další kořenění sloužící k zaoblení jinak nedokonalé chuti. A s čím se snoubí umami? Jednoznačně s kyselou chutí, což je patrné zejména z asijské kuchyně.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více