Salát ze surimi tyčinek: Jednoduchou východoslovanskou specialitu připravíte během chvilky a ještě rychleji zmizí ze stolu
22. 5. 2025 Vaření
S krabím masem sice nemají nic společného, jako jeho náhražka fungují ale surimi tyčinky skvěle. A to platí i pro tento svěží salát s okurkami, vajíčky a kukuřicí, jemuž dodávají lehce krabí či krevetovou příchuť. Na letní party nebo grilovačku je jako dělaný.
Neobvyklý letní salát
Hledáte-li nějaký nový recept na vynikající salát, který se bude hodit pro nadcházející teplé dny, ale přitom bude i dostatečně sytý, možná vás osloví ten se surimi tyčinkami. Jde o ideální obměnu klasických salátů s kuřecím masem, šunkou nebo sýry. Surimi tyčinky mu ovšem dodají lehký přímořský nádech.
Mohlo by vás zajímat
Surimi tyčinky nejen na pomazánku
Surimi tyčinky jsou specialitou, která byla a stále je u nás hodně oblíbená jako náhražka drahého krabího masa nebo krevet. Vyrábí se sice z namletého rybího masa, ale svou barvou krabí maso hodně připomínají, proto se často používají pro přípravu chlebíčků à la krab.
Jsou totiž hlavní ingrediencí pomazánky na tyto chlebíčky, s oblibou se dávají i do různých krevetových koktejlů a do podobných jídel do nichž chceme vnést lehký mořský tón.
Salát s krabí příchutí
Jsou ovšem i vynikající surovinou do různých salátů, třeba jako je tento zeleninový. Salát ze surimi tyčinek pochází z Ukrajiny a okolních zemí, kde je dodnes velmi oblíbený. Často se tam připravuje na oslavu nového roku, ale vlastně při jakékoliv slavnostnější příležitosti. Vždy se ho pak dělá velké množství, ale nikdy to nestačí, neboť je tak dobrý, že se během chvilky sní.
Vydatný díky majonéze a vajíčkům
Salát ze surimi tyčinek je ovšem převážně zeleninovým salátem. Kromě tyčinek do něj patří i okurka a zrníčka kukuřice, která mu dodají křupavost, svěží barvu a ještě lehce nasládlou chuť. V některých receptech najdete i hrášek. Pokud byste chtěli salát chuťově výraznější, můžete do něj vmíchat ještě jarní cibulku nakrájenou nadrobno.
Zdrojem bílkovin jsou v něm kromě surimi tyčinek i vajíčka, sytost salátu je ovšem možné zvýšit i pomocí tvrdého sýra nakrájeného na kostičky. Salát je poměrně vydatný, v čemž mu pomáhá z velké části i majonéza, můžete si jej ale trochu odlehčit pomocí kysané smetany nebo bílého jogurtu.
Jak na salát se surimi tyčinkami?
Pokud máte rádi saláty s lehce přímořským nádechem, určitě tento vyzkoušejte. Můžete si být jisti, že pak ho budete připravovat na každou oslavu. A jak na něj?
Budete potřebovat: 200 g surimi tyčinek, 100 g okurky, 2 vajíčka, 100 g kukuřice z konzervy nebo mražené, 2 lžíce majonézy, sůl, pepř, citronovou šťávu podle chuti a bylinky na ozdobu.
- Surimi tyčinky oloupejte z fólie a nakrájejte nadrobno. Okurku omyjte, případně oloupejte a rovněž nakrájejte na kostičky. Vajíčka uvařte natvrdo a rovněž je nakrájejte. Kukuřice slijte, nebo, pokud používáte mraženou, rychle povařte v horké vodě a ihned zchlaďte.
- Poté všechny ingredience dejte do misky a přidejte k nim majonézu a citronovou šťávu. Osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Salát pak dejte na chvíli do lednice a můžete jej podávat. Pokud máte rádi kopr, můžete jej nasekaný do salátu vmíchat. Případně jej lze ozdobit jen petrželkou. Podávejte jej samotný, jako přílohu ke grilovanému masu nebo s čerstvým pečivem.
Náš tip: Krabí pomazánku ze surimi tyčinek můžete připravit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak připravit bylinkový ocet. Postup je snadný, aromatické octy se hodí k dochucování jídel a salátů
Bylinkové octy v kuchyni Příprava octů není složitá, potřebujeme především vhodnou surovinu (bylinky, případně chilli papričky) a ocet. Výborný je… Číst více
Jak zavařit houby v octu nebo sladkokyselém nálevu. Poradíme osvědčené recepty, které se vyplatí znát
Můžeme je usušit, zmrazit nebo zavařit. Zavařování hub naše babičky praktikovaly čtyřmi základními způsoby. Zavařovaly nebo nakládaly je v kyselém … Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
Jak a z čeho připravit zeleninový relish. Objevte osvědčený způsob využití a konzervace přebytků ze zahrady
Pro přípravu relishe se používá například cuketa, cibule, okurky a rajčata. Nakrájená zelenina se dusí na mírném plameni a svoji výraznou chuť… Číst více
Mezinárodní den sushi
Samotné slovo sushi znamená v překladu z japonštiny kyselá rýže nebo kyselá chuť. Pokud si chcete na sushi opravdu pochutnat, sáhněte po japonské… Číst více
Jaké známe druhy octa a na co vše je můžeme využít? Velký přehled vám poradí
Ocet je nedílnou součástí zásob z naší kuchyně. Vzniká přírodním kvašením alkoholu, a proto se pro jeho základ může použít nejen líh, ale i třeba… Číst více
16 rychlých fastfoodových pokrmů, které si můžeme připravit jednoduše a zdravě i doma
Fastfood je součástí moderní doby. Jeho úkolem je rychle a jednoduše připravit jídlo, které návštěvníka zasytí bez objednávek a dlouhého čekání.… Číst více
Pramen zdraví z Posázaví: Na domácím pribináčku si pochutnáte vy i vaše děti
Kdo by neznal pribináčka, oblíbený dezert… Číst více
Fazolové lusky ve sladkokyselém nálevu jsou výborným základem omáček. Postup zavařování není složitý
Natrhané fazole omyjeme a odstraníme z nich oba konečky lusků, protože v jídle by byly tuhé. Pokud jsou již lusky vyzrálejší, musíme odstranit i… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více