Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Salát Olivier: Bramborový salát vylepšený tuňákem z konzervy je oblíbenou součástí španělských tapas
Zdroj: Pixabay, phamkhanhquynhtrang

Salát Olivier je znám rovněž jako ruský salát, klidně byste jej ale mohli zaměnit s naším bramborovým salátem, blízko má i k tradičnímu salátu českých bufetů vlašáku. Navzdory ruskému původu se nejvíc proslavil ve Španělsku, kde se nepodává jako příloha, ale jako samotné pohoštění. 

Bramborový salát u nás a ve Španělsku

Klasický bramborový salát si u nás spojujeme většinou s vánočním menu a smaženým kapříkem, běžně se ale podává i během roku jako příloha k řízku, karbanátku nebo k sekané.

To ve Španělsku si jej vychutnávají samotný nebo jej podávají s tzv. picos - malými křupavými chlebovými tyčinkami, které se hlavně v Andalusii servírují k drinkům, nebo s regañás – křupavými malými krekry obdélníkového či čtvercového tvaru.

Ruský salát je ve Španělsku totiž tradiční součástí místních tapas (nabídky malých pochutin podávaných v podnicích k vínu či k pivu) a najdete jej na jídelním lístku snad v každém baru, hlavně tedy na jihu Španělska

Původem z Ruska

Pojítkem mezi těmito dvěma saláty je pak salát Olivier, který je znám rovněž jako ruský salát. I ve španělské verzi se ostatně používá název ensaladilla rusa. Tento salát vznikl v 60. letech 19. století, kdy jej vymyslel šéfkuchař belgického a francouzského původu Lucien Olivier, který působil v luxusní moskevské restauraci Ermitáž.

Tehdy ovšem vypadal salát úplně jinak. Recept byl sice tajný, ale zřejmě obsahoval takové delikatesy jako tetřeví maso, telecí jazyk, kaviár, račí ocásky, kapary nebo uzenou kachnu. Postupně byl recept kopírován a upravován, až se vyvinul do podoby současného českého bramborového salátu nebo španělského ensaladilla rusa

Ruský salát ve Španělsku?

Do Španělska se salát dostal zřejmě ve třicátých letech minulého století, v dobách španělské občanské války, kdy byly navázány úzké vztahy mezi Španělském a Sovětským svazem, který podporoval v konfliktu republikány. Salát se tu díky tomu stal velmi populární a dostal se později do nabídky místních tapas barů, které jsou jednou z důležitých součástí španělské kultury

Španělé pak salát obohatili o další ingredience jako třeba tuňáka, olivy, kapary, červenou papriku nebo krevety, jež mu dodávají středomořský šmrnc. Pokud vás láká si tento salát připravit jako Španělsku, zde je recept

Budete potřebovat: 4 brambory ve slupce (celkem asi 500 g), 2 vejce, 4 střední mrkve, hrst mraženého zeleného hrášku, 1 x 160g konzervu tuňáka v oleji, 4 nakládané okurčičky conrichons, asi 20 španělských oliv bez pecky, 2 lžíce pažitky, sůl. Na majonézu si připravte: 1 vejce, 200 ml lehkého olivového oleje, sůl, šťávu z 1/2 citronu a olej z konzervy s tuňákem. 

  1. Celé brambory vložte do hrnce a zalijte velkým množstvím studené osolené vody. Přiveďte k varu a vařte asi 45 minut nebo dokud nejsou brambory měkké. V jiném hrnci uvařte vejce natvrdo (asi 8 minut) a v dalším zase oškrábanou mrkev – tu vařte asi 20 minut. Hrášek rovněž krátce (cca 2 minuty) povařte v osolené vodě. Po uvaření vše ihned slijte a zchlaďte studenou vodou. 
  2. Brambory a mrkev nakrájejte na kostičky o velikosti 1-2 cm. Vejce nastrouhejte nebo nakrájejte rovněž na menší kostičky. Okurčičky rovněž nakrájejte najemno a olivy přepulte. Konzervu tuňáka slijte a olej uchovejte stranou. Brambory, mrkev, vejce, rozdrobeného tuňáka, okurky, hrášek a olivy vložte do mísy. 
  3. Z vajec, oleje, citronové šťávy a oleje z tuňáka ušlehejte ponorným mixérem majonézu. Ochuťte ji solí a přidejte do salátu. Všechny ingredience promíchejte, dokud se vše dobře nespojí a případně ještě dosolte podle chuti. Hotový salát ozdobte najemno nasekanou pažitkou.

Náš tip: Klasický náš bramborový salát vhodný i na chlebíčky si můžete udělat podle našeho video receptu

Zdroje innformací: 
Thespanishchef.com: Ensaladilla rusa
Wikipedia.org: Salát OlivierŠpanělská občanská válka
Barcelonaambassadors.com: Ensaladilla rusa

 

Recepty k tomuto článku