7 hacků, jak si vyladit letní koktejly k dokonalosti
26. 5. 2025 Tipy a triky
Léto je ideální čas na osvěžující koktejly – a letos bude hlavní hvězdou Gin & Tonic. Odborník na prémiové destiláty Samer Selbak radí, jak povýšit letní drinky o několik úrovní výš: od výběru správného ginu a toniku, přes práci s ledem a čerstvými ingrediencemi, až po zajímavé příběhy jednotlivých destilátů. Díky jeho tipům budou vaše letní koktejly chutnat ještě lépe a překvapí i zkušené milovníky míchaných drinků.
1. Sáhněte po prémiovém ginu – opravdu na tom záleží
„Prémiové giny mají obvykle intenzivnější a výraznější charakter, který si při míchání drinku lépe udrží svou chuť. Běžné, tzv. mainstreamové giny jsou často vyráběné tak, aby chutnaly co nejširšímu publiku – což ale někdy vede k tomu, že se v koktejlu zcela ztratí,“ upozorňuje Samer Selbak.
2. Sledujte složení – i gin má příběh
„Každý gin má jedinečné složení bylin a koření. Některé jsou postaveny na citronové trávě, jiné – například Cero2 Chinola – sází na ovocnější tóny mučenky, a další, jako Sir Edmond, vynikají vanilkou. Právě složení použitých aromatických složek odhaluje charakter a osobitost každého ginu,“ přibližuje Selbak.
3. Ne každý tonic je „kamarád“
Ideální toniky jsou podle Selbaka ty s nižším obsahem cukru. „Díky tomu nepřebije tonic chuť ginu a ostatní chutě mají možnost více vyniknout,“ doporučuje odborník.
4. Práce s ledem – proč se vyplatí velké kostky?
Ideální led jsou velké kostky – pomaleji tají, takže drink zůstane chuťově stabilní delší dobu.
5. Twistujte s mírou
Výrazné giny jako Cero2 Chinola lze použít i do citrusových koktejlů nebo jako chuťovou složku pro twist na klasické recepty. „Vždy ale s mírou, aby chuť nebyla příliš dominantní,“ upozorňuje odborník.
6. Více citrusů, méně cukru
„U koktejlů méně bývá často více. Ideální je si pohrát nejen s citrusy, ale třeba použít čerstvé bylinky nebo koření, co máte doma – pepř, skořici. Někdy stačí třeba plátek pomeranče s hřebíčkem a drink dostane úplně jiný rozměr,“ doporučuje Samer Selbak.
7. Kupujte alkoholy, které pijí a používají profíci a edukujte se
„Bobby’s Dry Gin a Cero2 Chinola jsou ideální parťáci – díky svému výraznému charakteru se s nimi velmi snadno pracuje i doma. Právě v kombinaci s kvalitním tonikem si oba tyto giny zachovají svou osobitost a krásně se doplňují,“ doporučuje odborník a dodává: „Často se setkávám s lidmi, které zajímá příběh a pozadí výroby jednotlivých značek. Chtějí vědět, jak majitelé začínali a kolik úsilí do značky vkládají. Proto považuji za důležité vzdělávat nejen o konkrétních značkách, ale i o výrobních postupech, legislativě nebo samotných recepturách,“ uzavírá Samer Selbak.
Kdo je Samer Selbak?
Samer Selbak je jedním z předních odborníků na prémiové alkoholické nápoje v Česku. Svoji kariéru zahájil v Bugsy’s Baru, kde získal pevné základy v oblasti nápojové gastronomie. Jako ambasador značek Hennessy, Glenmorangie a Ardbeg rozvíjel svou vášeň pro špičkové destiláty. V roce 2019 spoluzaložil společnost Fenix Drinks, která přináší na český trh autentické produkty s výjimečnými příběhy. Kromě distribuce se věnuje vzdělávání veřejnosti a profesionálů prostřednictvím workshopů a degustací.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Šťavnaté mandarinky: Připravte si z nich punč s medem a skořicí nebo je zapečte s krevetami!
Malé oranžové plody jsou ideální svačinou mezi… Číst více
Už jste vyzkoušeli zeleninu okru? V africké polévce gumbo si její chuť zamilujete
Vypadá jako něco mezi okurkami a feferonkami,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více