Proč a jak zaštipovat okurky? Správné odstranění zálistků posílí rostlinu a pomůže k bohatší úrodě
31. 5. 2025 Zahrada
Pěstování okurek je mezi zahrádkáři oblíbená „disciplína“. Pro bohatou a kvalitní úrodu je ale potřeba o okurky pečovat. Kromě správné výživy a pravidelného zavlažování je důležité i jejich zaštipování.
Co je to zaštipování?
Zjednodušeně řečeno jde o stříhání či řezání výhonků větviček. U okurek to je odstraňování tzv. zálistků, což jsou boční výhony nebo nechtěný další list vyrůstající za každým pravým listem a vrcholky. Správným zaštipováním docílíme lepší úrody, protože rostlina zbytečně neplýtvá energií na růst nových listů a větviček.
Jaké okurky zaštipovat?
Odborníci nedoporučují zaštipovat nakládačky pěstované na venkovních záhonech. V tomto případě ponecháme všechny bujné šlahouny, které plodí. Ovšem okurky pěstované ve skleníku nebo fóliovníku, salátové okurky a hadovky musíme zaštipovat pravidelně.
Mohlo by vás zajímat
Proč zaštipovat okurky?
Ušetříme tak místo, zajistíme si lepší přístup k rostlinám i lepší přístup světla, slunce i čerstvého vzduchu a snadněji se nám bude sbírat úroda. V neposlední řadě máme i lepší kontrolu nad případnými škůdci nebo chorobami.
Mohlo by vás zajímat
Jak správně zaštipovat okurky?
- Vyštipujeme co možná nejdříve, protože jinak se rostlina vysiluje, a to se pak může odrazit na úrodě.
- Okurky začínáme vyštipovat tehdy, kdy rostlina měří kolem 40 cm nebo už má několik sad listů. To je několik týdnů po výsadbě.
- Zálistky ideálně odstraňujeme tehdy, když jsou ještě malé.
- Vyštipujeme prsty nebo využijeme zahradnické nůžky či nůž.
- Prsty uchopíme celý zálistek a vylomíme ho u jeho paty.
- Pomocí zahradnických nůžek odstraníme i poškozené a nažloutlé listy.
- Spodek stonku důkladně očistíme od všech květů, plodů, zálistků a listů, a to do výše cca 15 cm od země.
- Zálistky vyštipujeme pravidelně po celou dobu vegetačního období, nejlépe jednou týdně.
Náš tip: Pravidelná péče o okurky se rozhodně vyplatí. Odmění se nám pak bohatou úrodou. Nejen okurky, ale i další zeleninu vypěstovanou v zahradě můžete využít v zeleninovém „tataráku“ podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více