Zavařte si kousek léta: Hanka z rodinné marmeládovny poradila, jak připravit perfektní jahodový džem
4. 6. 2025 Rozhovory a reportáže
Sezóna jahod je v plném proudu a není nic jednoduššího a chutnějšího, než si uchovat kousek léta ve skleničce. Domácí jahodová marmeláda krásně voní i chutná a její příprava je snazší, než si možná myslíte. Hana Šindlerová z firmy Marmelády s příběhem poradila, jak postupovat, abychom dosáhli dokonalého výsledku.
Rady odbornice
Marmelády s příběhem jsou rodinnou firmou, která již dlouhé roky vyrábí vynikající marmelády, čatní a další produkty, jež se dají „schovat“ do zavařovací sklenice. Hana Šindlerová sice zažila krušné chvíle, kdy se musela starat o malé děti a k tomu podnikat, dnes je ovšem její píle odměněna velkým počtem spokojených zákazníků. Patří mezi ně například i šéfkuchař Radek Kašpárek nebo zpěvačka Monika Absolonová.
Poprosili jsme paní Hanku, aby čtenářům webu Toprecepty.cz předala pár rad, které jim pomohou si doma připravit luxusní jahodovou marmeládu či džem. A budete se divit, na jakých drobnostech může záležet.
Mohlo by vás zajímat
Výběr jahod
Vše začíná u dobrého výběru surovin, tedy jahod. „Je pravda, že není jahoda jako jahoda, máme nepřeberné množství odrůd a liší se jak chutí, tak barvou nebo velikostí,“ vysvětluje Hana pro Toprecepty.cz. Ideální na marmelády jsou podle jejích slov například Sonaty, které mají vyšší podíl pektinu a jsou úžasně sladké. „Obecně bych ale řekla, že můžeme použít jakýkoliv druh,“ dodává.
Připomíná také, že první jahody obsahují více vody, s čímž je potřeba při vaření džemu počítat. „Pokud máte na zahradě přebytek jahod, vyberte ty měkčí, ale pozor - určitě nepoužívejte nahnilé nebo plesnivé,“ varuje odbornice a připomíná, že i džem si žádá prvotřídní vstupní ingredience.
„V případě, že koupíte jahody v supermarketu, tak se často setkáte s odrůdami, které se nepěstují u nás, jsou na pohled velmi hezké, ale uvnitř spíše bílé a nemají výraznou chuť,“ říká Šindelářová. Od nich tedy nečekejte žádné zázraky.
Cukr není třeba
Při výrobě domácího džemu se patrně nevyhnete želírovacímu cukru, v Marmeládách s příběhem ho ovšem nepoužívají. „Absolutně eliminujeme jakákoliv chemická aditiva, barviva a konzervanty. Nejenom u jahodové, ale u všech džemů a marmelád používáme citrusový pektin. Co se obsahu týče, tak tady záleží na každém, co preferuje. Jestliže použijete cukr v poměru 1:1, zároveň cukrem konzervujete,“ vysvětluje Hana s tím, že u nich v marmeládovně vaří se sníženým obsahem cukru a následně musí ještě sterilovat.
Zaručený recept
Podle Hany Šindlerové je receptů na jahodový džem mnoho, stejně jako každá rodina má ten svůj zaručeně nejlepší recept na bramborový salát nebo svíčkovou. Pár tipů ze své „kuchyně“ však prozradila. „Jahody můžete nechat celé, pokud máte malé, procukrovat a nechat marinovat do druhého dne. Ve vlastní šťávě pak povařit,“ říká pro Toprecepty.cz.
„Spousta lidí preferuje jemnější texturu bez větších kousků, pak je ideální rozmixovat. U nás se snažíme najít v textuře rovnováhu a na náš recept je samozřejmě naše know-how, které neprozradím,“ dodává s úsměvem.
Co se týká délky vaření, není podle Hany jednoduchá rada. „Velkou roli hraje, zda vaříte s pektinem nebo bez a také v obsahu vody v ovoci. Každopádně je před koncem vaření důležité udělat test - na studený talířek kápněte trochu horkého džemu a nechte vychladnout,“ vysvětluje.
„Džem my neměl po talířku téct, ale zůstat hezky pevný. To je známka toho, že nám následně zatuhne také ve skleničce,“ popisuje Šindlerová.
Netradiční přídavky
S klasickým jahodovým džemem se ovšem dají dělat i netradiční věci. „Zkuste přidat pravou vanilku, bezový květ, ti odváženější mohou zkusit chilli, růžový pepř,“ říká Hana s tím, že experimentování miluje.
„Můžete také kombinovat jahody s jiným ovocem dle sezony. Výborná je jahoda s malinou, se šťávou z červeného rybízu s rebarborou, ostružinou. Vynikající exotickou chuť má také kombinace jahody s pomerančem,“ vyjmenovává netradiční přísady šéfka Marmelád s příběhem.
Přiznává také, že se nebojí ani přidání alkoholu, jahoda se prý lépe snoubí s lehkým alkoholem typu Prosecco nebo Bohemia Sektem.
Zákony skladování
Příprava džemu samozřejmě vyžaduje dodržování několika kroků. „Při práci v kuchyni je potřeba dodržovat perfektní hygienu, připravit si důkladně vymyté sklo, nová víčka. Plníme vždy horký džem, dobře uzavřeme. A poté skladujeme v chladu a temnu,“ připomíná Hana Šindlerová.
„Jahoda je háklivá na světlo a pokud si skleničky necháte vystavené na kuchyňské lince, abyste se kochali svými džemy, postupně ztratí svoji barvu. Je to sice jen „kosmetický problém“, ale i tak je to škoda. Raději je uskladněte ve sklepě, ve spíži apod.,“ dodává majitelka marmeládovny.
Něco navíc: Sortiment Marmelád s příběhem, který je skutečně velký, i paní Hanku můžete na vlastní oči vidět na blížícím se Apetit pikniku, který proběhne 14. 6. 2025 v pražském parku Grébovka od 10 do 19 hodin.
Náš tip: Marmeládu z jahod si připravíte snadno podle našeho videoreceptu:
Jak se vyvíjely Marmelády s příběhem, na to se můžete podívat do naší fotogalerie:
Témata
Apetit piknik 2025
Jarní Apetit piknik se uskuteční 14. června 2025 od 10:00 do 19:00 v parku Grébovka. Vstup je jako vždy zdarma.
Apetit piknik je oblíbená gastro akce plná prodejců, kulinářů, jedinečných pop-up restaurací. Na jarním Apetit pikniku můžete po celý den ochutnávat dobroty oblíbených prodejců. K nim vám naservírujeme spoustu skvělé zábavy. Těšte se na známé tváře, workshopy, hudbu a další lahůdkový program, který si užije opravdu každý. Je připraven i program pro děti.
Slavné tváře na Apetit pikniku
Moderátorkou Apetit pikniku bude, stejně jako v minulých letech, Kristina Kloubková, která uvede množství výjimečných hostů z kulinářského světa. Dorazí Marek Raditsch, šéfkuchař a člen Akademie Bocus d'Or. Těšit se můžete také na Helenu Fléglovou a řadu dalších.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více