Valašské pečáky: Na dozlatova opečené a křupavé brambory s vůní česneku stačí jen pár ingrediecí a na stole jsou za chvíli
10. 6. 2025 Vaření
Pečené brambory si můžete přichystat na různé způsoby. Vyzkoušejte valašské pečáky, na které stačí jen pár surovin, a pochutnáte si na výborném jednoduchém jídle, ať už v podobě přílohy, nebo jako hlavní jídlo.
Valašské pečáky
V jednoduchosti je krása. Dozlatova vypečené kousky brambor na valašský způsob jsou právě takové. Zvládne je hravě i začátečník v kuchyni a snadno vytvoří výborné jídlo. Stačí na něj jen pár surovin a hodí se nejen jako výborná příloha k masu, ale i jako večeře či svačina.
Tyto brambory jsou vynikající proto, že ještě horké jsou smíchané se sádlem, ochuceným solí a česnekem.
Mohlo by vás zajímat
Nejsou pečené brambory jako pečené brambory
Zatímco klasické pečené brambory často připravujeme s olejem a kořením přímo na plechu, valašské pečáky pečeme úplně nasucho – bez tuku. Tím se dosáhne jejich specifické chuti a konzistence. Brambory (varný typ A nebo B) neloupeme, slupka při pečení krásně zkřehne a dodá pečákům charakter. Až poté, co jsou hotové, je ještě horké smícháme s ochuceným sádlem a česnekem, což jim dodá nezanezaměnitelný šmrnc a vůni.
Varianty pečených brambor
Pečené brambory si můžete vylepšit, podle toho, co máte doma, nebo na co máte chuť.
- Výborné jsou i s cibulkou a škvarky. Cibulku osmahněte na sádle dozlatova, přidejte domácí škvarky a promíchejte s horkými bramborami.
- Místo česneku a sádla můžete pečené brambory doplnit o lžíci zakysané smetany a jemně nasekanou pažitku.
- Horké brambory posypte strouhaným tvrdým sýrem, který se částečně rozpustí a vytvoří chutnou krustu.
- Do česnekového základu lze přidat i špetku mletého kmínu, sladké papriky nebo majoránky.
Pokud kouzlo vaření a dobrého jídla teprve poznáváte, nemusíte se ničeho bát. Právě při práci v kuchyni totiž nejvíc platí - s chutí do toho a půl je hotovo! Nadšení a touha experimentovat s…

Jak připravit valašské pečáky
Na várku valašských pečáků si připravte: 8-9 brambor, 1 lžíci sádla, 2-3 stroužky česneku a sůl.
Jak na to?
Brambory důkladně umyjte a nakrájejte je na čtvrtky nebo osminky (podle velikosti). Uložte na suchý plech.
Pečte na 180-200 °C (dle vaší trouby) do zlaté barvy a až se začnou dělat puchýřky.
Mezitím smíchejte povolené sádlo se solí a utřeným česnekem. Hotové brambory sesypte do mísy s ochuceným sádlem a promíchejte. Podávejte s mlékem nebo kefírem.
Náš tip: Můžete si ale připravit i další skvělé bramborové jídlo. Přichystejte si sedlácké brambory podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více