Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Valašské pečáky: Na dozlatova opečené a křupavé brambory s vůní česneku stačí jen pár ingrediecí a na stole jsou za chvíli
Zdroj: Toprecepty, mika59

Pečené brambory si můžete přichystat na různé způsoby. Vyzkoušejte valašské pečáky, na které stačí jen pár surovin, a pochutnáte si na výborném jednoduchém jídle, ať už v podobě přílohy, nebo jako hlavní jídlo.

Valašské pečáky

V jednoduchosti je krása. Dozlatova vypečené kousky brambor na valašský způsob jsou právě takové. Zvládne je hravě i začátečník v kuchyni a snadno vytvoří výborné jídlo. Stačí na něj jen pár surovin a hodí se nejen jako výborná příloha k masu, ale i jako večeře či svačina. 

Tyto brambory jsou vynikající proto, že ještě horké jsou smíchané se sádlem, ochuceným solí a česnekem.

Nejsou pečené brambory jako pečené brambory

Zatímco klasické pečené brambory často připravujeme s olejem a kořením přímo na plechu, valašské pečáky pečeme úplně nasucho – bez tuku. Tím se dosáhne jejich specifické chuti a konzistence. Brambory (varný typ A nebo B) neloupeme, slupka při pečení krásně zkřehne a dodá pečákům charakter. Až poté, co jsou hotové, je ještě horké smícháme s ochuceným sádlem a česnekem, což jim dodá nezanezaměnitelný šmrnc a vůni.

Varianty pečených brambor

Pečené brambory si můžete vylepšit, podle toho, co máte doma, nebo na co máte chuť.

  • Výborné jsou i s cibulkou a škvarky. Cibulku osmahněte na sádle dozlatova, přidejte domácí škvarky a promíchejte s horkými bramborami.
  • Místo česneku a sádla můžete pečené brambory doplnit o lžíci zakysané smetany a jemně nasekanou pažitku.
  • Horké brambory posypte strouhaným tvrdým sýrem, který se částečně rozpustí a vytvoří chutnou krustu.
  • Do česnekového základu lze přidat i špetku mletého kmínu, sladké papriky nebo majoránky.

Pro začátečníky

Pokud kouzlo vaření a dobrého jídla teprve poznáváte, nemusíte se ničeho bát. Právě při práci v kuchyni totiž nejvíc platí - s chutí do toho a půl je hotovo! Nadšení a touha experimentovat s…

Jak připravit valašské pečáky 

Na várku valašských pečáků si připravte: 8-9 brambor, 1 lžíci sádla, 2-3 stroužky česneku a sůl.

Jak na to?

Brambory důkladně umyjte a nakrájejte je na čtvrtky nebo osminky (podle velikosti). Uložte na suchý plech.

Pečte na 180-200 °C (dle vaší trouby) do zlaté barvy a až se začnou dělat puchýřky.

Mezitím smíchejte povolené sádlo se solí a utřeným česnekem. Hotové brambory sesypte do mísy s ochuceným sádlem a promíchejte. Podávejte s mlékem nebo kefírem.

Náš tip: Můžete si ale připravit i další skvělé bramborové jídlo. Přichystejte si sedlácké brambory podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku