Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na ten nejlepší jahodový sirup bez chemie: Limonáda z něj připravená vám přivolá léto v každém ročním období
Zdroj: Freepik, freepik

Pokud máte dostatečnou zásobu jahod, jednou z nejlepších možností, jak s nimi naložit, je zavařit je na zimní měsíce. Pokud si moc nepotrpíte na marmelády, připravte si z nich lahodný sirup, který využijete nejen na přípravu limonád. Ten domácí je navíc mnohem lepší než kupovaný, a hlavně krásně voní po jahodách. 

Jahodový sirup je nejlepší domácí

Jahodový sirup je kromě zavařeniny jednou z nejlepších možností, jak si zachovat chuť a vůni jahod i na zimní měsíce. Jeho příprava je navíc poměrně snadná a rychlá a nepotřebujete na něj ani žádné želírovací přípravky jako na marmelády.

Jahodový sirup je sice možné běžně koupit v obchodě, ale ten domácí je oproti němu bez chemie. Neobsahuje tedy žádná umělá dochucovadla, barviva, konzervanty, stabilizátory, zahušťovadla a aromata, které se běžně přidávají do průmyslových sirupů. Takový sirup má krásně sytou červenou barvu a příjemnou jahodovou chuť.

Výrobek je také voňavější, poctivější a chuťově bohatší, cítíte v něm opravdové ovoce, ne jen sladkou příchuť. Navíc přesně víte, co jste do něj dali, a můžete si ho doladit podle sebe – třeba přidat či ubrat cukr a citron nebo dodat další dochucovadla

Ovoní jej vanilka i skořice

Na jahodovém sirupu je úžasné, že vám na něj kromě jahod stačí jen pár ingrediencí, které máte obvykle doma – tedy cukr a citron, případně kyselina citronová. Sirup však lze i různými způsoby dochutit a ještě tak pozvednout chuť jahod.

K jahodám výborně pasují nejen citrony (nebo limetky), které nápoj osvěží a zvýrazní chuť ovoce, ale i vanilka, skořice, zázvor, hřebíček nebo badyán. Hodí se do něj i bylinky, jako máta, bazalka nebo meduňka, ale květy, např. levandule či růže

Kam jahodový sirup použít?

Hotový sirup se výborně hodí nejen na přípravu limonády, ale i dalších letních drinků. Můžete jím třeba ochutit slavné koktejly, jako jsou mojito, margarita, daiquiri či gin s tonikem, a udělat z nich jednoduše jahodovou verzi.

Nebo si můžete udělat voňavý jahodový spritz – stačí přidat jen sodovku a šampaňské. Hustší sirup se rovněž hodí na dochucení jogurtů, snídaňových kaší, na lívance či palačinky nebo jako ozdoba zmrzlinových pohárů. 

Jak na vynikající sirup, který dlouho vydrží?

Příprava domácího jahodového sirupu není žádná věda. Sirup lze udělat i zastudena, delší trvanlivost má ale sirup tepelně upravený. Navíc v sirupu jako konzervanty výborně fungují cukr a citrusy nebo kyselina citronová.

Takový sirup vám pak v chladu vydrží až několik měsíců. Důležité je samozřejmě použít dobře vymyté a sterilované láhve, které můžete případně ještě vypláchnout alkoholem. Trvanlivost sirupu prodloužíte sterilizací v hrnci s horkou vodou při teplotě 80 °C alespoň 20 minut. A jak tedy samotný sirup uděláte? 

Budete potřebovat: ½ šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy (asi ze 3 citronů), ½ šálku vody, 1 šálek krystalového cukru, 1 šálek nakrájených jahod, 1 lžíce čerstvé citronové kůry. 

  1. Citronovou šťávu, vodu a cukr smíchejte ve středně velkém hrnci a přiveďte k varu. Pak přidejte jahody a citronovou kůru a promíchejte. Snižte teplotu a vařte, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezačne houstnout, asi 10 minut.
  2. Odstavte z ohně a sirup přeceďte přes jemné sítko nebo přes plátýnko. Jahody dobře vymačkejte, abyste získali co nejvíce tekutiny. Pak sirup přelijte do lahví a dobře uzavřete. Uchovávajte na chladném a tmavém místě. 

Náš tip: Máte-li jahod dostatek, uvařte si z nich třeba i džem podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku