Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cikánské kuře:  Krásně šťavnaté, provoněné bazalkou a pečené v jednom pekáči s brambory je výbornou obměnou klasiky
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Pečené kuře je klasika, která neomrzí. Připravit si ho můžeme na sto a jeden způsob. Jednou z variant je i chuťově pestré cikánské kuře, které přichystáme ze šťavnatých a voňavých ingrediencí.

Pečené kuře

Pečené kuře je klasikou, která se v českých domácnostech objevuje po generace. Tradiční rychlé jídlo ale nemusí být připravované jen se solí a kmínem. Pokaždé ho můžeme přichystat jinak, a když ho připravíme spolu s přílohou v jednom pekáčku, získáme maximální chuť a ubude nádobí.

Proč péct v jednom pekáčku?

Příprava jídla v jednom pekáči má řadu výhod. Suroviny se v troubě krásně propojí, šťáva z masa ochutí zeleninu i brambory a vše získá na intenzitě. Navíc je to praktické – všechno vložíte do trouby a celý oběd se hezky připravuje najednou.

Cikánské kuře

Jedním z receptů, který krásně využívá princip pečení v jednom pekáčku, je tzv. cikánské kuře. Barevné, voňavé, šťavnaté, zkrátka vynikající. V receptu se chutě báječně promísí. Křehké kuře s paprikami, klobásou, houbami i bylinkami, vše pečené hezky společně. 

Hodí se na rodinný oběd i na víkendové setkání s přáteli. Přikusovat k němu můžeme třeba voňavý domácí chléb.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit cikánské kuře

Na cikánské kuře budete potřebovat: 1 kuře, 50 ml oleje, 1 velkou cibuli, sůl, mletý pepř mletý, sladkou i pálivou papriku, 200 g brambor, 100 g hub, 3–4 zelené papriky (aby byl pokrm barevnější), 100 g anglické slaniny, 1 nožku klobásy, vývar z 1/3 kostky slepičího vývaru, petrželku a bazalku.

Jak na to? Kuře rozpulte a opečte na zpěněné polovině cibule, vyndejte ho, osolte, opepřete a posypte paprikou.

Do pekáče nasypte druhou polovinu pokrájené cibule, nakrájené brambory, houby, papriky a polovinu anglické slaniny. Osolte a ochuťte petrželkou a bazalkou.

Na tuto směs položte půlky kuřete, obložte kolečky klobásy a zasypte zbytkem slaniny.

Podlijte vývarem a pečte v troubě doměkka. Pečené kuře podávejte se zapečenou směsí, zeleninovým salátem, brambory nebo chlebem.

Náš tip: Podle následujícího video receptu můžete připravit něco trochu jiného, a to pečené kukuřičné kuře.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli