Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Kuře na cibulovém zelí je pikantní díky hořčici a voní po citronu a česneku. Takhle snadno se dělá
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Máte taky rádi kuře a už nevíte, jak ho upravit? Pak vás možná osloví tenhle recept. Kdysi jsem jej našla na Facebooku a zaujal mě natolik, že jsem se rozhodla jej vyzkoušet. Chuť i vůně byly úžasné, a proto nyní tuhle dobrotu předávám dál.

Z daleké Afriky

Je to tak. Tenhle recept není zdejší. Originál pochází skutečně z Afriky, konkrétně z oblasti kolem Senegalu a Gambie. Když tam řeknete „chicken yassa“, každý ví, že jde o voňavé dušené kuře na cibulovém základě. Název pokrmu pochází z kreolského slova z oblasti Casamance a znamená „smažit“, protože základem jídla je smažená cibule, která může být doplněna buď jehněčím masem marinovaným v citronu a poté smaženým nebo dušeným, nebo kuřecím masem či rybou. Nejobvyklejší verze je ale právě s kuřecím masem.

Cibulový základ 

Podobně jako u našeho guláše, je i v tomto jídle cibule alfou a omegou. Musí jí být totiž hodně a kuře se do ní nejdříve nakládá a pak se na cibulovém základu dusí. K cibuli se přidávají ještě hořčice, citron a česnek, zázvor a chilli. Dělala jsem tohle kuře už mnohokrát a pokaždé si všichni pochutnávali. Chuť kuřete na cibuli s hořčicí je totiž opravu velmi zajímavá a omáčka je slano-kyselo-pikantní. Proto je ideální přílohou rýže. 

Recept na kuře na cibuli 

Potřebujete 4 kuřecí paličky nebo stehna, 6 velkých cibulí, 3 stroužky česneku, olivový olej, sůl, 5 bobkových listů, 1/2 litru kuřecího vývaru, 2 citrony + na ozdobu, 1 vrchovatou lžíci dijonské hořčice, olivy a trochu sušeného chilli.

Jak na to: 
1) Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Z jednoho citronu vymačkáme šťávu, druhý nakrájíme na plátky a odkrojíme kůru včetně hořké bílé vnitřní části.
2) Maso osolíme a osmažíme v rozpáleném oleji ze všech stran do zlatohněda. Pak je vyjmeme, dáme bokem, a na stejném oleji osmažíme na kolečka nakrájenou oloupanou cibuli. Smažíme taky do zlatohněda.
3) K cibuli přidáme bobkový list, trochu sušeného chilli a hořčici, vrátíme zpět maso, podlijeme vývarem a citronovou šťávou a přidáme oloupaný prolisovaný česnek. Dusíme asi 15 minut, pak přidáme citronové plátky, případně znova podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme vše společně do změknutí masa. Ke konci přidáme taky olivy.

Podáváme s rýží, ozdobené plátky citronu a černými olivami. Kdo má rád ostřejší chutě, může během vaření přidat 1 malou nadrobno nakrájenou chilli papričku.

Moje tipy:

  • Poměry surovin nemusíte dodržet striktně. Klidně dejte víc hořčice, česneku nebo chilli. S tímhle jidlem si můžete pohrát a halvně, musí to chutnat především vám!
  • V některých videích jsem si všimla, že kuchařky kuře nejdříve nakládají do cibule a česneku a až druhý den je smaží. Zkusila jsem to taky, ale nepozorovala jsem velký rozdíl v chuti. Tak je to na vás.

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více