Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nudle se zeleninou a kuřecím masem na asijský způsob: Pikantní česká „čína“se šťavnatým masem je na stole za chvíli
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Rádi chodíte na asijská jídla? Nudle se zeleninou a kuřecím masem na asijský způsob jsou rychlou variantou, kterou můžete připravit doma. Nepotřebujete přitom žádné exotické suroviny, všechny jsou snadno dostupné.

Smažené nudle s masem 

Smažené nudle se zeleninou a kuřecím masem patří mezi vůbec nejznámější a nejoblíbenější jídla asijské kuchyně. A není se čemu divit – jsou chutné, rychlé na přípravu, variabilní a přitom tak jednoduché. Navíc k jejich přípravě nezbytně nepotřebujeme žádné speciální suroviny ani exotické ingredience. Postačí nám pár základních věcí, které běžně máme doma, nebo je snadno seženeme v každém supermarketu: čínské nudle, kuřecí maso, mražená čínská (či thajská) zelenina, sójová omáčka a trocha koření.

Co je v koření na čínu

Koření na čínu je směs sušeného koření, která se používá pro dochucení pokrmů inspirovaných čínskou kuchyní. Její přesné složení se může lišit podle výrobce, ale obvykle obsahuje sůl, cukr, sušený česnek, sušený zázvor, sladkou nebo pálivou papriku, černý či bílý pepř, koriandr a kmín. Některé směsi obsahují i majoránku nebo tymián, i když tyto bylinky nejsou pro asijskou kuchyni typické. Často se přidává také glutaman sodný (označovaný jako E621), který slouží jako zvýrazňovač chuti.

Některé varianty směsi mohou obsahovat i sušenou sójovou omáčku, sezam nebo exotické koření, jako jsou skořice či badyán. Tyto přísady se objevují spíše v dražších nebo chuťově propracovanějších verzích.

Pokud si chceme připravit koření na čínu doma a mít tak kontrolu nad jeho složením, můžeme smíchat mletý zázvor, sušený česnek, mletý koriandr, pepř, sladkou papriku a špetku chilli. Skvěle se hodí k ochucení masa, zeleniny nebo nudlových pokrmů.

Asijská

Asie je největším a nejlidnatějším kontinentem světa, a tak je jasné, že lokální vaření se tu liší co 100 kilometrů. Jinak kuchtí v Indii, jinak v Číně a jinak v Libanonu, ale všechno to pořád spadá…

Nudle se zeleninou a kuřecím masem na asijský způsob

Na čtyři porce nudlí se zeleninou a kuřecím masem potřebujete: 250 g čínských nudlí, 2 kuřecí prsa, 1 balení čínské mražené zeleniny (nebo thajské), sůl, mletý pepř, koření na kuřecí maso, olivový olej a sójovou omáčku.

Jak na to? Kuřecí maso nakrájejte na menší kostičky a posypte kořením na maso. Osolte a opepřete.

Na pánvi rozpalte olivový olej, přidejte maso a restujte dozlatova. Maso přendejte z pánve do mísy. Do pánve dejte mraženou zeleninu, podlijte ji vodou a dochuťte sójovou omáčkou, zarestujte.

Nudle dejte vařit do vody podle návodu na obalu. Když je zelenina skoro měkká, vraťte do pánve kuřecí maso a restujte dalších 5 minut. Nudle sceďte, smíchejte se směsí a případně je můžete dochutit.

Náš tip: Podle následujícího video receptu si můžete zase pro změnu přichystat následující čínské smažené nudle s kuřecím masem:

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli